Jump to content
MAINOS

YLE: Työuupumus voi johtaa kuolemaan


Reportteri

Recommended Posts

Tuoreen tutkimuksen mukaan alle 45-vuotiaiden työntekijöiden työuupumus ennustaa kuolemaa seuraavan kymmenen elinvuoden aikana. Työterveyslaitos tutki työuupumuksen vaikutuksia vertailemalla yli 7 000 metsäteollisuuden työntekijän terveyttä.

Lue koko juttu

Link to comment
Share on other sites

Tuoreen tutkimuksen mukaan alle 45-vuotiaiden työntekijöiden työuupumus ennustaa kuolemaa seuraavan kymmenen elinvuoden aikana. Työterveyslaitos tutki työuupumuksen vaikutuksia vertailemalla yli 7 000 metsäteollisuuden työntekijän terveyttä.

Yllättävän kova tulos tuo 2,8-kertainen kuolemanriski.

Aiheeseen liittyen mm. Taloussanomat muuten uutisoi 6.4.2010, että nuorten masennus maksaa yhteiskunnalle miljardeja, pelkästään vuonna 2008 ennenaikaiselle eläkkeelle päätyneistä mielenterveysongelmaisista 35-vuotiaista aiheutuu lopulta 6,6 miljardin euron työpanosmenetys, ja lisäksi vuonna 2005 alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeellä olevien hoitaminen tulee maksamaan noin 2,5 miljardia euroa. http://www.taloussanomat.fi/uutinen/2010/04/06/nuorten-masennus-maksaa-miljardeja-euroja/20104869/243

Tietysti osa ihmisistä ajautuu työkyvyttömyyteen, vaikka mitä tekisi, mutta jossain kulkee rahallisestikin optimi ennalta ehkäisevän työn ja diskontatun, menetetyn työpanoksen osalta. Jossain vaiheessa yhteiskunta muuttunee laskeskelemaan, miten esimerkiksi kaksinkertaisella lainakorolla diskontattu* panos terveydenhuoltoon vähentää kustannuksia jatkossa, huomioiden myös muuttujina esimerkiksi eliniän pitenemisen ja työttömyyden.

*Laskelma osoittaa, kannattaako ongelma ratkaista jopa lainaa ottamalla - yksi diskonttokorko juoksee lainan kustannuksista, toinen diskonttokorko siitä, että kustannus tulee nyt, hyöty vasta tulevaisuudessa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää esimerkiksi investoinnin takaisinmaksuaikaa tai tuottokerrointa. Lyhyet, muutaman vuoden takaisinmaksuajat kertovat kannattavasta investoinnista, samoin tuottokertoimen nousu huomattavasti yhtä suuremmaksi. Terveydenhuoltohan menee tehokkuuden etsimisen perään, siksi, että haetaan kustannustehokkaimpia hoitomuotoja, haetaan yhteiskunnan sijoituksille suurimmat tuotot - ja toisaalla vapautetaan pitkällä tähtäimellä resursseja toisille kustannuksille, joita perustellaan esimerkiksi QALY (quality adjusted life years) -kynnykset alittavilla kuluilla, tai jotka on inhimillisyyden ja humanitaarisuuden vuoksi yksinkertaisesti maksettava; kaikkea ei voi vain rahalla ja tehokkuudella mitata, kuten työttömien tai eläkeläisten sairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitamista. Ikävästi laskelmat ovat siinä mielessä ikäviä, että kustannusten maksaja saattaa olla hyvinkin eri taho kuin joka kustannuksista hyötyy, silti pitäisi kyetä kokonaisvaltaiseen arviointiin ja esim. tulonsiirroilla tasaamaan saatuja hyötyjä kustannuksiin.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...