Jump to content
MAINOS

Troponiini-pikamittarin tulos


Kerde

Recommended Posts

Kyttäättekö "plussaa" valoa vasten, kuten jotkut tekee esim, raskaus- ja nielutesteillä? Vai luotatteko siihen, että jos ei paljaalla silmällä normivalaistuksessa näe, niin se on neg ja roskiin?

Eilen oli yks mummeli, jolla EKG:ssa iskemiaa, ehkä jopa tuoretta. Lääkäri halus troponiinin ja mun mielestä se vastaus oli haalea pos. Kun lääkäri vilkaisi sitä pikaisesti ja sanoi, että neg. Toinen lääkäri meillä kyttää sitä valoa vasten ja sen kanssa ihan tosissaan pähkäiltiin kerran, et kuvitellaanko haamuviiva vai ei, eli sille ainakin se haamuviivakin olis merkinnyt jotain. No, se oli kyllä niin haamu, että kyllä mä näkisin itsekin että se oli silloin neg. Mutta eilinen oli valoa vasten selkeä haalea viiva.

Siis sinällään potilaalla ei ollut rintakipua, mutta voiko luottaa siihen, kun mamma laulaa "tillin tallin tikka tanssii" koko ajan ja on muutenkin pihalla kuin lumiukko ja troponiini voi näkyä positiivisena 6h päästä oireiden alkamisestakin. Eikö tällöin kumminkin tulisi sitä haamuviivaakin kytätä?

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Troponiini asustelee sydanlisaksen ja luustolihaksen aktiini filamentissa ja on kompinentti kalsium vaikutteiselle lihassupistukselle. Troponiinia on kolmea erilaista TnC (Troponiini C), TnI ja TnT. TnC on lasna kaikissa lihassoluissa, TnI asustelee vain sydanlihaksessa ja TnT paasaantoisesti sydanlihaksessa. Muutamaa muotoa TnT:sta loytyy myos luustolihaksista.

Lihasvaurion ilmaantuessa, esim sydan infarkti, Troponiinia vapautuu verenkiertoon. Troponiinin maara riippuu vartion laajuudesta. Troponiinin suurin pitoisuus saavutetaan 18-24 tunnin kulttua vaurion alkamisesta, eli yleensa oireiden alkamisesta. Yleisesti Troponiinin kohonnut maara voidaan viimeistaan havaita 6-8 tunnin kulttua oireiden alusta. Talloin voidaan todeta jonkin asteinen sydanlihas vaurio. Lisaksi Troponiini poistuu elimistosta munuairten kautta ja munuaisten vajaatoiminta voi aiheuttaa kohonneen troponiiniarvon. Troponiinia esiintyy pienissa maarissa verenkierrossa kokoajan esim. apoptoosin kautta.

Akuutin sydaninfarktin hoito tulee aloittaa ennen verokokeiden valmistumista ja ennen mahdollista troponiinin nousua. Diagnoosi tulee perustua historiaan, klinniseen kuvaan ja EKG:n tulkintaan. Aina ei ole edes EKG muutiksia, riippuen vaurion sijainnista ja laajuudesta.

On olemassa myos muitakin infarktimarkkereita, esim. CK-MB, joka on epaspesifimpi, kuin troponiini.

Siis vastaus kysymykseesi. Mielestani ei kannata miettia haamuviivaa, mutta jos epaillaan sydanperaista rintakipua, mutta ei ole akuutti infarkti kyseessa, tulisi troponiini ottaa uudelleen 6-8 tunnin paasta, jotta voidaan poissulkea sydanlihasvaurio.

Lahteet

Babuin, L., & Jaffe, A. S. (2005). Troponin: the biomarker of choice for the detection of cardiac injury. CMAJ, 173(10), 1191-1202.

Miller, W. L., Garratt, K. N., Burritt, M. F., Reeder, G. S., & Jaffe, A. S. (2004). Timing of peak troponin T and creatine kinase-MB elevations after percutaneous coronary intervention. Chest, 125(1), 275-280.

A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof was to underestimate the ingenuity of complete fools.

- Douglas Adams

Link to comment
Share on other sites

Jos puhutaan visuaalisesta tulkinnasta labran puolella, niin yleisohje on se, että ei valoa vasten katsella (siis raskaustestit ym.). Jos ei paljaalla silmällä näe, ja sen tietyn ajan kuluessa, niin vastaus on negatiivinen. Mutta mikäänhän ei estä uusimasta testiä, esimerkiksi sitä troponiinia, vaikkapa puolen tunnin kuluttua. Meillä ainakin on nykyään ea:ssa ohje, että troponiinia ei saa edes ottaa (siis pikamittarilla) kuin vasta 6 tuntia kivun alusta, jos kivun alkamiskohta tiedossa. Pikatestit kun tuppaa olemaan kalliimmaan puoleisia, niin turha käyttö ollaan haluttu pois.

Troponiinihan ei tosissaan nouse välittömästi sydäninfarktissa:

Troponiini T-määrityksen etuja sydäninfarktidiagnostiikassa ovat spesifisyys ja laaja aikaikkuna. Kohonnut pitoisuus voidaan havaita plasmassa keskimäärin n. 6 tunnin kuluttua infarktikivun alkamisesta (vaihtelu eri potilailla 3 - 8 tuntia), ja pitoisuus voi olla koholla kaksi tai jopa kolme viikkoa. Tyypillinen aikakäyrä sisältää nopean alkuvaiheen nousun ja osittaisen laskun, sen jälkeen loivan toipumisvaiheen laskun.

Troponiini T:n puoliintumisaika plasmassa on vain 2 tuntia, joten kohonnut plasmapitoisuus on merkki sydänlihaksen iskemiasta näytteenottohetkellä. Aikakäyrän muotoa voidaan periaatteessa käyttää sydänvaurion laajuuden ja liuotushoidon onnistumisen arviointiin.

(HUSLABin ohjekirjasta)

Toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa.

-Kahlil Gibran

Link to comment
Share on other sites

Niin, tässä siis oli kyse mummelista josta ei oikein tiedetty mikä sitä ees vaivaa. Tai vaivaako mikään. Ambulanssi toi sen ja papereissa luki, että pojan mielestä ei pärjää kotona. Eli todnäk vähän höppänä normaalistikin kun mistään sekavuudesta ei mainittu, mutta kyselyihin mamma ei kovin järkeviä vastaillu. (Tai ei ollut kiinnostunut vastailemaan.) Ja EKG ei ollut niin selvästi tulkittavissa. (ei vertailu-EKG:ta.)

Ja meillä ei mitään muita suoniverinäytteitä harrasteta, eli siksi kyselen (ei labraa). Ton perusteella tehdään päätös lähteekö mamma kotiin, vuodeosastolle vai ESH:oon jatkotutkimuksiin. Tuolla nyt taloutta ei oo muuallakaan mietitty, joten troponiinin mittaaminen ei ole ongelmallinen vaikka sata kertaa sen tekis, mutta kun ei ole aikaa ootella kuutta tuntia ainakaan tollasen kanssa, joka saattaa olla näitä kiirastorstain pokia, jotka vaan tyrkätään lomien ajaks vuodeosastolle perheen jaloista "yt-laskuna"...

Mut eli kallistun kyllä sitten käyttämään tota Piikkiksen mielipidettä, että mitä ei paljaalle silmälle näe, niin sitä ei ole.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Niinpä, otapa noista selvää. Käypä hoito-ohjeiden mukaan jos potilaalla anamneesi + (esim sairastettu infarkti) epäily rintakivusta ja EKG-muutokset,ei yhdellä negatiivisella tropolla oikein voisi koituttaa, vaan pitäisi kuuden tunnin kuluttua ottaa uusi tropo. Vasta jos sekin nega, voisi potilaan kotiuttaa. Jos teillä ei ole mahdollisuutta kuuden tunnin seurantaan, niin kai se mummo pitäisi päivystykseen lähettää. Mihin muuten mummo lähti?

Kokemus on hyvä opettaja, mutta lähettää sikamaisen isoja laskuja

Link to comment
Share on other sites

Niinpä, otapa noista selvää. Käypä hoito-ohjeiden mukaan jos potilaalla anamneesi + (esim sairastettu infarkti) epäily rintakivusta ja EKG-muutokset,ei yhdellä negatiivisella tropolla oikein voisi koituttaa, vaan pitäisi kuuden tunnin kuluttua ottaa uusi tropo. Vasta jos sekin nega, voisi potilaan kotiuttaa. Jos teillä ei ole mahdollisuutta kuuden tunnin seurantaan, niin kai se mummo pitäisi päivystykseen lähettää. Mihin muuten mummo lähti?

No siis päivystyksessähän se mummo siis oli. Ja kyllä mäkin noi käypähoidot tiiän, mutta harvemmin tuntuu lääkäreitä kiinnostavan moiset. Pääasia, että nopeesti vaan eteenpäin. En tiedä mummon kohtaloa, uskoisin, että vuodeosastolle siirtyi, koska harvemminhan noita viittii kotiin palauttaa jos omaiset on väittänyt, että ei pärjää nyt kotona. huh.gif Juup. Ja sitten kun pitää vielä pähkäillä sitäkin, että mikä se vuodeosaston tilanne on, niin tässä tapauksessa oli kiire tunkea se potilas osastolle, koska kyseinen lääkäri oli käynyt siellä just lähettämässä ESH:oon yhden naispotilaan ja yksi naispaikka siis aukes muuten täyteen tupatulla osastolla. Nää on vähän näitä resurssien kanssa pelleilyjä välillä enemmän kuin niitä käypähoito-suosituksia... (Ja mä en ees viitti tässä vaiheessa lähtee puuttumaan ton paikan ongelmakohtiin, koska mun sijaisuus alkaa tosissaan vasta parin kuukauden päästä. laugh.png )

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...