Jump to content
MAINOS

YLE: Kansanedustajilta myötätuntoa reumapotilaille


Reportteri

Recommended Posts

Reumapotilaiden mielenilmaus Heinolan Reumasairaalan puolesta kokosi eduskuntatalolle runsaasti osallistujia. Reumapotilaat osoittivat mieltään reumahoidon ja tutkimuksen turvaamisen puolesta tiistaina iltapäivällä.

Lue koko juttu

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Reumasairaalan konkurssia ei myötätunnolla pelasteta. Jos kansanedustajat oikeasti haluaisivat tehdä asialle jotain, niin he olisivat luvanneet rahaa myötätunnon sijaan.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jos yritys on kannattamaton, tulos on usein konkurssi. Ei kai tässä nyt mitään ihmeellistä ole. Yrityksestähän nyt on kyse.

Se on ihan totta. Vuosiahan sairaala on pyörinyt tappiota tehden ja konkurssihan siitä seuraa. En oikein tiedä, että miksi sen asian vuoksi piti eduskuntatalolle tulla osoittamaan mieltä.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Oleellista tässä Reuman tapauksessa lienee, että erityisesti lapsireumaa ei kai oikein muualla osata kokonaisvaltaisesti hoitaa. Tietysti osaajat siirtyvät jonnekin, missä voivat ammattiaan harjoittaa, mutta saadaanko Reuman tilalle paikkaa, jossa yhtä kokonaisvaltainen hoito toteutuu? Tärkeää kuitenkin lasten kohdalla lienee se, että paikka ja henkilökunta ovat tuttua. Tämän päivän Hesarissa oli juttu tuosta Reuman tilanteesta. Ymmärrän kyllä hyvin erityisesti lasten vanhempien tuntemuksia asiasta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ymmärrän tuonkin näkökulman. Tosin jos yhtä suomen yleisimmistä sairauksista ei osata kunnolla hoitaa kuin yksityisessä yrityksessä, silloin ehkä lienee syytä kehittää niitä julkisen puolen rakenteita eikä tukea huonosti kannattavaa liiketoimintaa veronmaksajien rahoilla. Kurja juttuhan tuo kaiken kaikkiaan on, moni menettää duunipaikkansa jne, mutta yhtä kaikki, kyse on voittoa tavoittelevasta liikeyrityksestä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sehän se suuri ongelma onkin. On hämmästyttävää, että keskus- ja yliopistosairaaloissa ei ole luotu samantasoisia yksiköitä lastenreuman hoitoon, vaan on jätetty koko homma yhden säätiön hoidettavaksi. Tässä luulossa minä ainakin elän. Nythän Reuman tehtäviä havittelee HS:n tietojen mukaan Orton, jota kyseiseen paikkaan kytköksiä omaava Arja Karhuvaara (kok) kannattaa kovasti Helsingin Sanomien mukaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Reumapotilaiden hoito varmistetaan julkisessa terveydenhuoltojärjestelmässä

Reuman hoidossa ja kuntoutuksessa on vuosikymmenten aikana tapahtunut toimintaympäristön muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet myös taloudellisissa vaikeuksissa olevan Reumasäätiön sairaalan toimintaan. Reumasäätiön sairaalan mahdollinen lopettaminen ei vaaranna potilaiden hoitoa, vaan potilaat voidaan hoitaa nykyisessä julkisessa terveydenhuoltojärjestelmässä.

Reuman hoitoon on kehitetty uusia ja tehokkaampia lääkkeitä, jotka ovat vähentäneet pitkäaikaisen sairaalahoidon ja etenkin reumakirurgian tarvetta. Myös hoitokäytännöt ovat muuttuneet. Kunnat ja Kela painottavat avohoitoa laitoshoidon sijaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on selvittänyt yliopistosairaaloilta ja sairaanhoitopiireiltä niiden mahdollisuuksia hoitaa Reumasäätiön sairaalasta mahdollisesti siirtyvät potilaat. Yliopistosairaaloiden vastausten mukaan niillä on hyvät edellytykset hoitaa niin lapsi- kuin aikuisreumapotilaatkin. Sairaanhoitopiireiltä saatiin hyvin samansuuntaiset arviot reumapotilaiden hoidosta kuin yliopistosairaaloilta. Ne ovat jo aloittaneet tilanteeseen valmistautumisen reumapotilaiden hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi.

Kaikissa viidessä yliopistosairaalassa on lastenreuman hoitoon erikoistunut lääkäri, jonka ohjauksessa lastenreumapotilaita hoidetaan heidän oman alueensa keskussairaalassa. Tehokkaiden lääkehoitojen avulla lastenreumapotilaiden leikkaushoitotarve on vähentynyt.

Vaikeaa lastenreumaa sairastavat ovat potilasryhmä, jonka hoito vaatii keskittämistä ja valtakunnallista ohjausta. STM on aloittanut keskustelun mahdollisista hoitopaikoista ja uudistaa vuonna 2006 annetun asetuksen erikoissairaanhoidon työnjaon keskittämisestä. Asetus on tarkoitus antaa toukokuussa.

Aikuispotilaiden hoito on jo useamman vuosikymmenen ajan toteutunut pääosin paikallisissa keskussairaaloissa. Kokonaishoito järjestetään yhteistyössä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kanssa. Erityisen vaikeat tapaukset ohjataan tarvittaessa yliopistosairaaloihin valtakunnallisen hoidonporrastuksen mukaisesti.

Reumapotilaiden laitoskuntoutuksen tarve on selvästi vähentynyt, kun hoitomuodot ovat kehittyneet. Reumasäätiön sairaalan kuntoutuspotilaille on mahdollista järjestää kuntoutusta myös muissa kuntoutuslaitoksissa. STM:n tekemänä kuntoutuslaitosselvityksen mukaan Suomessa on edelleen runsaasti laitoskuntoutuspaikkoja.

Reuman esiintyvyys suomalaisessa väestössä on 0,5-1 prosenttia. Eri reumasairauksien vuoksi erityiskorvattavia lääkkeitä saavia potilaita on yli 80 000. Alle 16-vuotiaita lapsireumaatikkoja on noin 1500. Reuma on suhteellisen harvinainen lapsilla ja sairastumisikä on tavallisesti noin 60 vuotta. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että nivelreuman ilmaantuvuus ja esiintyvyys ovat pienentyneet ja taudin vaikeusaste on lievittynyt.

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Timo Keistinen, puh. 050 571 4015

Ylijohtaja, osastopäällikkö Päivi Sillanaukee, puh. 09 160 73313

http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/view/1489541#fi

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...