Jump to content
MAINOS

STM: Savukkeiden paloturvallisuus paranee


Reportteri

Recommended Posts

Sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö ja Valvira tiedottavat

Kuolemaan johtaneiden tulipalojen yleisin syttymissyy Suomessaon tupakointi ja siihen liittyvä huolimaton tulenkäsittely.Tulipalojen ja palokuolemien määrään odotetaan merkittäväävähennystä, kun nykyiset savukkeet korvautuvat itsestään sammuvillasavukkeilla. Tupakkalainsäädännön muutokset, jotka koskevatsavukkeiden paloturvallisuutta, tulevat voimaan 1.4.2010.

Savukkeen palamisominaisuuksien on jatkossa täytettävä itsestäänsammumista koskevat riittävät paloturvallisuusvaatimukset, jotkamääritellään tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.Nykyiset savukkeet on yleensä suunniteltu palamaan kokonaan taifiltteriin asti. Kun savukkeen rakennetta muutetaan, savuke ei jääpalamaan itsestään.

Tupakkalainsäädännön mukaan savukkeiden palamisominaisuudet ontestattava yhdysvaltalaisen ASTM-standardin (Standard Test Methodfor Measuring the Ignition Strength of Cigarettes) taiaustralialaisen AS-standardin mukaisesti. Vaatimuksena on, ettäkorkeintaan 25 prosenttia testattavasta 40 savukkeen erästä palaaloppuun asti. Savukkeiden valmistajan tai maahantuojan onosoitettava, että savukkeet täyttävätpaloturvallisuusvaatimukset.

Suomi on ensimmäinen Euroopan maa, joka on säätänyt savukkeillepaloturvallisuusvaatimukset. Vastaavat vaatimukset on säädettyKanadassa, Yhdysvaltojen lähes kaikissa osavaltiossa sekäAustraliassa. Parhaillaan on lausunnolla luonnos kansainväliseksistandardiksi (ISO standardi), joka valmistuttuaan on tarkoitusottaa EU-vaatimusten pohjaksi.

Tavoitteena palokuolemien ehkäiseminen

Tupakoinnista alkunsa saaneissa paloissa kuoleevuosittain 25-35 ihmistä. Vuosina 2007-2008 tupakointi aiheuttiyhteensä 56 palokuolemaa ja 34 vakavaa loukkaantumista. Suurimmassaosassa tapauksia on kyse tupakoinnista vuoteessa tai sohvalla.Tupakoinnista alkunsa saaneen palon uhri on usein alkoholin taimuiden päihteiden vaikutuksen alainen. Palon uhri on usein myösikääntynyt tai liikuntarajoitteinen henkilö.

Pelastustoimen tilastojen mukaan kaikista tulipaloista noin 6prosentin arvioidaan saaneen alkunsa palavasta savukkeesta taimuusta tupakkatuotteesta. Tämä on noin 900 tulipaloa vuosittain.Näiden palojen aiheuttamat välittömät omaisuusvahingot arvioidaan 6miljoonaksi euroksi vuosittain. Noin 40 prosenttia savukkeistaalkaneista tulipaloista on maastopaloja, mikä on 10 prosenttiakaikista maastopaloista.

Lisätietoja

lakimies Johanna Haapala-Mrena, Valvira, p. (09) 7729 2463

tekninen johtaja Hannu Olamo, sisäasiainministeriö, p. 071 8788430

ylitarkastaja Reeta Siukola, sosiaali- ja terveysministeriö, p.(09) 160 73231

Lähde

Link to comment
Share on other sites

Aika jännä juttu että tossa on yhdys sanavirheitä noinpaljon.

Mutta joo, ihan hieno homma jos tällä yksikin henki säästetään..tietty tupakkanautintoa tää vähän haittaa kun se sammuu jos erehtyy höpöttelemään liikaa savuilla ja toinen miinuspuoli näissä uusissa on että tuntuu koko aika tippuvan tuhkat syliin..tiedä sitten miksi vai kuvittelenko vaan koko asian.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...