Jump to content
MAINOS

YLE: Raskausdiabetes pitäisi diagnosoida herkemmin


Reportteri

Recommended Posts

Raskausdiabetekset saattavat kaksin- tai jopa kolminkertaistua, jos diagnoosin rajat tiputetaan tasolle, joka nykytiedon valossa olisi perusteltu.

Lue koko juttu

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Toisaalta esim. sokerirasituksen rajat on ihmeen tiukat (itse ne joka kerta hiuksenhienosti ylittäneenä).

Ja toisaalta taas kaverini diabetestä ei huomattu kuin vasta vauvan synnyttyä (ja oireetkin olivat sen mukaiset, että asiansa osannut terkkari olisi laittanut sokerirasitukseen).

Link to comment
Share on other sites

Aikalailla rasituksia tehdään. Alla poikkeukset, jolloin rasitusta EI tehdä.

http://www.kaypahoit...tunnus/hoi50068

 • Pääsääntö on, että glukoosirasituskoe tehdään kaikille raskaana oleville (ks. kuva 1).
  • Aikaisempi riskitekijäpohjainen seulonta kohdistui naisiin, joilla arvioitiin olevan suurentunut sairastumisriski iän, liikapainon ja aiemman lapsen makrosomian perustella 18, 19. Yli puolella raskausdiabetekseen sairastuvista suomalaisista naisista ei kuitenkaan ole riskitekijöitä 20. Ks. sähköinen tausta-aineisto 5.
  • Poikkeuksena ovat seuraavat tilanteet, joissa ei tarvita glukoosirasituskoetta:
   • Kyseessä on alle 25-vuotias ensisynnyttäjä, joka on normaalipainoinen (BMI 18.5–25) raskauden alkuvaiheessa eikä hänen lähisukulaisillaan ole tyypin 2 diabetesta (sisarukset tai vanhemmat eivät ole sairastuneet alle 50-vuotiaana) 21.
   • Alle 40-vuotiaan uudelleensynnyttäjän aiemmassa raskaudessa ei ole esiintynyt raskausdiabetesta eikä lapsen makrosomiaa (paino yli 4 500 g) ja BMI on alle 25 uusimman raskauden alkaessa.
    • Raskausdiabeteksen ilmaantuvuus toisessa raskaudessa näyttää vähäiseltä (1 %), jos glukoosiaineenvaihdunta on ollut normaali ensimmäisessä raskaudessa C.

   Muokk:

   No nyt selvisi asia, kun luin jutun Ylen sivuilta ja alkuperäisen julkaisun. Eli siis kyse siitä, että "maailmalla" saataisiin tapauksia kiinni, kun laskettaisiin sokerirasituksen rajat tasolle 5,8-11,1-8,9 mmol/l. Suomessahan ne ovat nyt 5.3-10.0-8.6 mmol/l.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
 • Create New...