Jump to content
MAINOS

Mielenkiintoinen tapausselostus


Lääkärihoitaja

Recommended Posts

Jos joku saapi Nuori lääkäri lehden käsiinsä, niin siellä on mielenkiintoinen kantelu ja siihen valviran ratkaisulyhennelmä koskien ensihoitoa. Ongelmana siis pienellä paikkakunnalla/pitkien välimatkojen maassa kuka voi ottaa minkäkinlaisen tehtävän vastaan.

Ei varmaan saa edelleenkään tuollaisia artikkeleita skannailla?

Jotain tiivistystä yritän vääntää. Koska alue minulle hieman vieras, pahoittelen vääriä sanavalintoja tai muita ihmeellisyyksiä:

- Klo 23.45 Häke sai omaiselta tiedon potilaasta, jolla ongelmana pahoinvointi. Potilas itse puhelimessa kertoo ripulista ja oksentelusta, alkanut samaisena iltana. Ei voimia hakeutua itse hoitoon. Tehtävälajina 775D (oksentelu, ripuli, kiireetön tehtävä)

- Alueen perustason yksikkö, joka tarkoitettu kiireettömiin kyyteihin on tapahtuma hetkellä kuljettamassa toista potilasta sairaalaan.

- Koska pahoinvoiva potilas on D asetettiin tehtävä jonoon.

- Perustason yksikkö vapautui klo 00.26 ja häke antoi tehtävän, johon perustaso kertoo saman yksityisen firman sairaalan välisiin siirtokuljetuksiin varatun lanssin (käytän nyt nimeä muu-lanssi) olevan vapaana, ja ehdottaa sen käyttöä. Häke suostuu tähän. (muu_lanssi lähtee tehtävään 00.40)

- Potilaan omainen soittaa klo 00.48 kysyen onko apua tulossa? Potilaan vatsa on edelleen sekaisin, mutta nyt on vasemmassa kädessä ja rinnassa pistävää kipua. Häke kertoo avun olevan kunnossa ja tehtäväkoodi pysyy.

- 00.49 hoitotasonyksikkö vapautuu kiireellisestä tehtävästään

- Muu_lanssi kohteessa 01.10. Sairaskuljetuskertomuksen mukaan potilaalla hengenahdistusta, painon tunnetta rinnassa ja kipu säteilee vas. käteen. Deffan monitorissa vahvat ST-laskut.

- Muu-yksikkö soittelee puhelimella apua perus- ja hoitotason yksiköiltä, sillä heillä ei ole virveä. Syystä X kumpikaan yksikkö ei lähde antamaan apua.

(Artikkelissa puhutaan nimellä ensihoitajat näistä muu_lanssareista)

- Ensihoitajat (?) yrittävät soittaa myös MediHelin lääkärille, linja varattu.

- Muu-lanssi aloittaa kuljetuksen kohti sairaalaa ja soittaa MH uudestaan, jolloin käsky käy joko potilas nopeaan sairaalaan tai hoitoyksikkö paikalle, kumpi nyt sitten kävisi nopeampaan. MH käskee myös antaa potilaalle asaa ja nitroa suuhun. Kuljetuskoodi B704 (kiireellinen riki-potilas)

- Hoitoyksikkö yli 30 min matkan päässä, joten sairaalaan pääsee nopeammin.

- Sairaalaan potilas saatiin 02.15

Moni asia meni pieleen esim.

- Häke olisi voinut kysyä hieman tarkennuksia (potilas 81 v, mcc, hyperlipidemiaa yms.)

- Omaisen soittaessa uudelleen 00.48 olisi tehtäväkoodi ollut syytä muuttaa

- Tällaista yksikköä ei tehtävään olisi saanut käyttää, perustaso ei saa kieltäytyä eikä alkaa ehdottelemaan muita sopimuksettomia yksiköitä.

- Sopimusta ei siis ollut, ei virveä eikä alueen ohjeistusta/perehdytystä. (ei myöskään tarvittavia lupia..)

- Yksikössä ei pitänyt olla mitään lääkkeitä

- Muu-yksiköllä ei ollut myöskään 12-kanavaista ekg:tä ja sitä kautta mahdollista lähettää filmiä lääkärille

- Ennakkoilmoitusta ei pystytty tekemään (syystä X, siis puuttuvan ennakkoilmoitusnumeron vuoksi)

Kuka teki väärin? Mielipiteitä muuten?

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS
  • Vastauksia 57
  • Aloitettu
  • Uusin vastaus

Kuka teki väärin? Mielipiteitä muuten?

Jos kunta järjestää ensihoitopalvelun halvimmalla mahdollisella tavalla, niin tilastotappioita tulee. Halvalla ei tunnetusti kovin hyvää palvelua saa.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Yhtäkkiä tulee mieleen että suurimman mokan teki häke (ei reagoinut oikein muuttuneisiin oireisiin?) tai soittaja (ei kertonut oireitaan, vittuili ja kirosi?).

Tietty tuollainen yksikkö joka kohteeseen meni kuulostaa vähintäänkin hämärältä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

- Muu-yksikkö soittelee puhelimella apua perus- ja hoitotason yksiköiltä, sillä heillä ei ole virveä. Syystä X kumpikaan yksikkö ei lähde antamaan apua.

(Artikkelissa puhutaan nimellä ensihoitajat näistä muu_lanssareista)

Jos alemman vasteen yksikkö pyytää lisäapua kohteeseen, niin kuulosta ihmeelliseltä, että siihen ei reakoida, varsinkin kun korkeamman vasteen yksiköillä on tiedossa kohteessa olevan yksikön puutteelliset tutkimus mahdollisuudet. Kieltäytymistä tuskin olisi tapahtunut, jos kohteessa olleen pulkan puhelimesta olisi soitettu numeroon 112, nyt potilaan osaksi jäi kolmen H:n hoito, mikä ei rintakipupotilaiden kohdalla ole ihan tätä päivää.

Menikö potilas lautoihin?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ei varmaan saa edelleenkään tuollaisia artikkeleita skannailla?

Jotain tiivistystä yritän vääntää. Koska alue minulle hieman vieras, pahoittelen vääriä sanavalintoja tai muita ihmeellisyyksiä:

Juuri näin, ei kannata kerätä vaikeuksia itselle ja foorumille lehtijuttuja skannailemalla.

Juttua saa referoida vapaasti, kuten olet tuossa tyylikkäästi tehnytkin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyytiä "puljataan" päivittäin ja aina nimen omaan niiden vaunujen suuntaan, joilla on vähemmän lupia, vähemmän lääkkeitä ja vähemmän osaamista. Nyt kyyti siis puljattiin pois koko ensihoitojärjestelmästä, siirtovaunulle. Puljaaminen on riskialtista ja välillä tapahtuu virhearviointeja. Kyseisessä jutussa tapahtui virhearviointeja monessa paikassa, niin pääsi huono juttu tapahtumaan. Ei se puljaaminen kuitenkaan aina ole pahasta, sillä irroitetaan resursseja hoitaa kipeitä ihmisiä. Mutta joskus se menee liiallisuuksiin ja saatetaan puljata vaillinaisin tiedoin.

Kyseinen keikkahan on ollut oikein esimerkki vanhan ihmisen rintakivusta, joka voi ilmeta voimattomuutena ja pahoinvointina. Jossain vaiheessa on niitä kipujakin ilmennyt, mutta niistä ei ilmeisesti ole raportoitu riittävän ponnekkaasti.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ensimmäisen virheen (näillä tiedoilla) teki mun mielestä HÄKE jo ensimmäisessä yhteydenotossa. Selvästi puutteellinen haastattelu tai puutteellinen arviointikyky. Mun kokemuksen mukaan ei ole lainkaan tavatonta, että oireilee ensin pahoinvoinnilla ja muilla vatsataudin oireilla, jopa verensokerit on usein koholla ennen kuin näitä klassisia oireita ilmenee. Ja vaikka tiedän ettei hoidon tarpeen arviointi ole puhelimessa helppoa, niin ehkä noilla taustatiedoilla kuitenkin pitäisi jotenkin muistaa turvata se oma selusta ja mieluummin ylireagoida kuin alireagoida, vaikka ne lanssista sit aina vikisee kun arvio meni metsään (mut täytyy pitää mielessä kirkkaana, että niiden on niin hiton helppoa kohteessa arvioida). Ja tiedän senkin, että kun arviointia tekee jatkuvasti ja jos tulee jokin suma esim, vatsatautisista, niin tulee tietyllä tapaa sokeaksi sille ja vähän hällä väliä "tääkin on samanlainen". Mutta virhearviointi.

Mulla oli kerran potilas, jolla oli "omituinen pahan olon tunne" ja lanssi oli äksännyt sen, tuli omin kyydein tk-päivystykseen. Vs oli koholla, en muista nyt paljonko, mutta ensiksi kävi mielessä tietty DM. Kaikki muut ok (RR, saturaatio, ei lämpöä jne) Tässä vaiheessa siis potilas jo käynyt läpi HÄKEn arvioinnin, lanssin arvioinnin ja mun hoidon tarpeen arviointi oli kesken. Joku ei kuitenkaan täsmännyt ja kun istuin alas ja vielä kerran pyysin potilasta kuvailemaan sitä pahaa oloaan, niin näytti keuhkojen kohdalle, että tässä sellainen outo pahan olon tunne. Yhtäkkiä tuli tunne, että ei se EKG:n ottaminen maksa vaivaa ja siinähän oli ST-laskua. Jälkikäteen ajateltuna lanssissa olisi voitu tarkistaa EKG, mutta kaikki sen tajuaa, ettei noilla oireilla tule sellainen mieleen. Tässä kävi kuitenkin hyvin ja potilas säästyi ilman vahinkoja. Ja mielenkiintoista oireiden kehittymisestä on se, että siinä hoitotasoa odotellessa (ei siis montaakaan minuuttia EKG:n otosta) pahan olon tunne levisi vasempaan käteen. Eli vasta tässä vaiheessa oireista olisi voinut epäillä infarktia. Ja kyseessä siis keski-ikäinen nainen, saman ikäinen mies olisi miettinyt oireitaan vasta tämän jälkeen... rolleyes.gif

Tosin on meillä ollut keski-ikäinen nainenkin, jolla oli omituinen paha olo (omalla kyydillä) ja heti EKG otettu, mutta kesken sen ottamiseen alkaa korista, välitön elvytys ja kuoli silti ESH:ssa, muistaakseni heti sinne päästyään. Sitten yks tk-päivystyksen parkkipaikalle päässyt lääkärikäynnin jälkeen ja elvytys ja kuolema. (Eikä virhearviointeja). Ts. lopputuloksesta ei voi päätellä sitä oliko virhearviointia, ajoitus potilaankin taholta on ratkaiseva. Sekä se, että VÄHÄN panostaa oireiden kuvaamiseen... Eli en täysin tyrmää sitä, etteikö tässäkin tapauksessa ole mahdollista, että HÄKE ei tehnyt virhettä. Tiedän, että on melko iso ryhmä ihmisiä jotka eivät hyvistä kyselyistäkään huolimatta osaa vastata kysymyksiin niin että niistä voi tehdä mitään arviointeja. (Ja sen tajuaa vain ne jotka itsekin tekevät arviointeja puhelimitse) Tosin mulla on aina tk:n hoidon tarpeen arvioinnissa mahdollisuus todeta, että potilas arvioikoon itse vaatiiko vaiva ambulanssia vai tuleeko itse omin kyydein vai katsooko huomiseen vointiaan. HÄKEssä ei ole sitä mahdollisuutta.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joku ei kuitenkaan täsmännyt ja kun istuin alas ja vielä kerran pyysin potilasta kuvailemaan sitä pahaa oloaan, niin näytti keuhkojen kohdalle, että tässä sellainen outo pahan olon tunne. Yhtäkkiä tuli tunne, että ei se EKG:n ottaminen maksa vaivaa ja siinähän oli ST-laskua.

Hiukan OT, mutta EKG:n ottaminen _maksoi vaivan_. Sillä kaikesta päätellen sinä otit sen?

Jos se ei olis maksanut vaivaa, se olisi jäänyt ottamatta.

Jos et pidä siitä, että muut kävelevät ylitsesi, nouse ylös lattialta.

Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joku ei kuitenkaan täsmännyt ja kun istuin alas ja vielä kerran pyysin potilasta kuvailemaan sitä pahaa oloaan, niin näytti keuhkojen kohdalle, että tässä sellainen outo pahan olon tunne. Yhtäkkiä tuli tunne, että ei se EKG:n ottaminen maksa vaivaa ja siinähän oli ST-laskua.

Hiukan OT, mutta EKG:n ottaminen _maksoi vaivan_. Sillä kaikesta päätellen sinä otit sen?

Jos se ei olis maksanut vaivaa, se olisi jäänyt ottamatta.

Maksoi vaivan. Olisi se voinut olla maksamattakin. Noilla oireilla se olisi voinut olla ajanhukkaakin. Mä ajattelen vähän laajemmasta näkökulmasta ja kauaskatseisemmin kuin sä nyt.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joku ei kuitenkaan täsmännyt ja kun istuin alas ja vielä kerran pyysin potilasta kuvailemaan sitä pahaa oloaan, niin näytti keuhkojen kohdalle, että tässä sellainen outo pahan olon tunne. Yhtäkkiä tuli tunne, että ei se EKG:n ottaminen maksa vaivaa ja siinähän oli ST-laskua.

Hiukan OT, mutta EKG:n ottaminen _maksoi vaivan_. Sillä kaikesta päätellen sinä otit sen?

Jos se ei olis maksanut vaivaa, se olisi jäänyt ottamatta.

Maksoi vaivan. Olisi se voinut olla maksamattakin. Noilla oireilla se olisi voinut olla ajanhukkaakin. Mä ajattelen vähän laajemmasta näkökulmasta ja kauaskatseisemmin kuin sä nyt.

Hoiditteko yhtään vai ootitteko tosissaan sen hoitotason hoitamaan?

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jos kunta järjestää ensihoitopalvelun halvimmalla mahdollisella tavalla, niin tilastotappioita tulee. Halvalla ei tunnetusti kovin hyvää palvelua saa.

Ihan vastaavia lapsuksia on käynyt palvelun (sopimuksen) hinnasta riippumatta. Toki tapauksessa voi olla taloudellisia vaikuttimia, mutta en näe mitään ilmeistä syytä ratkaisuun. Saman rahan kyydistä se perustason yksikkökin olisi luultavasti saanut kuin käytetty perustason siirtoauto. Ja samaa firmaahan kumpikin oli.

Noin muuten :

-hälytysohjeesta ei saa poiketa ilman perusteltua syytä. Semmoista tässä jutussa ei esille tullut.

-miksi lisä-apua ei lähdetty antamaan pyynnöistä huolimatta?

Päätän M. Kuismaa mukaillen, siirtokuljetukset ja kansalaistehtävät on pidettävävä eri yksiköiden hommina. Päällekkäis -ja poikkeustilanteet on tietysti oma lukunsa, mutta siitä ei tainnut olla nyt kyse...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joku ei kuitenkaan täsmännyt ja kun istuin alas ja vielä kerran pyysin potilasta kuvailemaan sitä pahaa oloaan, niin näytti keuhkojen kohdalle, että tässä sellainen outo pahan olon tunne. Yhtäkkiä tuli tunne, että ei se EKG:n ottaminen maksa vaivaa ja siinähän oli ST-laskua.

Hiukan OT, mutta EKG:n ottaminen _maksoi vaivan_. Sillä kaikesta päätellen sinä otit sen?

Jos se ei olis maksanut vaivaa, se olisi jäänyt ottamatta.

Maksoi vaivan. Olisi se voinut olla maksamattakin. Noilla oireilla se olisi voinut olla ajanhukkaakin. Mä ajattelen vähän laajemmasta näkökulmasta ja kauaskatseisemmin kuin sä nyt.

Hoiditteko yhtään vai ootitteko tosissaan sen hoitotason hoitamaan?

Toki, se ei vaan ollut oleellista kertomuksessa. laugh.png Kun mun pointti tässä topicissa liikkuu nyt sen arvioinnin ja arvion ajankohdan merkityksellä lopputulokseen ja hoitoon.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Omituinen, selittämätön pahan olon tunne keski-ikäisellä ihmisellä riittää yleensä syyksi ottaa filmi, varsinkin jos äksätessä ajattelee yhtään maailman tärkeintä napaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Valviran muutamia ratkaisulyhennelmiä osoitteessa: http://www.valvira.f...aisulyhennelmat

Siellä esim. otsikoita:

- Rintakipupotilas on tutkittava huolella ja riskitekijät on selvitettävä (huomautuksia)

- Rintakipupotilas olisi pitänyt tutkia tarkemmnin ennen sydänperäisten oireiden poissulkemista (huomautuksia)

- Rintakipupotilaan hoidossa ja selvitysten antamisessa useita puutteita (huomautuksia)

- Vastasyntyneen elvytyksessä puutteita (huomautuksia)

- Vatsakipupotilaan kipuja lievennettävä tarvittaessa jo ennen tutkimuksia (käsityksen ilmaiseminen)

Sivustolla myös TEO:n ratkaisulyhennelmiä vuosilta 2005 ja 2006.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Omituinen, selittämätön pahan olon tunne keski-ikäisellä ihmisellä riittää yleensä syyksi ottaa filmi.

Aamen.

Erään varsin laajan ruotsalaistutkimuksen mukaan potilaiden, jotka menehtyvät sairaalassa, yleisin sairaalaantulon syy oli ollut yleistilan lasku. Selkeisiin rintakipu, halvaus ym. oireisiin on helppo puuttua, mutta noi "pahat olot" voivat olla todella petollisia ja niiden takaa voi löytää mitä vain.

Mutta alkuperäiseen tapaukseen. Ongelman ydinhän taisi tässäkin olla, että alkuvaiheen hoidontarpeen arvio meni pieleen ja sen jälkeen koko homma lähti väärille raiteille. Tärkeä muistutus, miten tilanne pitäsi arvioida ennakkoluulottomasti aina uusimman tiedon varassa.

Kokemus on hyvä opettaja, mutta lähettää sikamaisen isoja laskuja

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Päätän M. Kuismaa mukaillen, siirtokuljetukset ja kansalaistehtävät on pidettävävä eri yksiköiden hommina. Päällekkäis -ja poikkeustilanteet on tietysti oma lukunsa, mutta siitä ei tainnut olla nyt kyse...

mikäs auto se vain siirtää potilaita?no pääasiassa HUS logistiikka,ja heilläkin voi pot. tila muuttua kuljetuksen aikana.06/07 autoissa ei ollut P190 puh.numeroa.Ja kansalaistehtäviä tulee kun ajaa pitkin kylän raittia "siirtoautolla".Kuisma ja Määttä ovat niin oman järjestelmänsä lumoissa,etten jaksa siihen enää puuttua.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Päätän M. Kuismaa mukaillen, siirtokuljetukset ja kansalaistehtävät on pidettävävä eri yksiköiden hommina. Päällekkäis -ja poikkeustilanteet on tietysti oma lukunsa, mutta siitä ei tainnut olla nyt kyse...

mikäs auto se vain siirtää potilaita?no pääasiassa HUS logistiikka,ja heilläkin voi pot. tila muuttua kuljetuksen aikana.06/07 autoissa ei ollut P190 puh.numeroa.Ja kansalaistehtäviä tulee kun ajaa pitkin kylän raittia "siirtoautolla".Kuisma ja Määttä ovat niin oman järjestelmänsä lumoissa,etten jaksa siihen enää puuttua.

Kolikolla on myös kääntöpuolensa. Mitä korkeamman hoitovalmiuden omaava yksikkö, sitä kauempana se on pidettävä erossa D-siirtorallista. Hoitoyksiköllä ei kannattaisi ajaa kuin A-B tehtäviä ja loput hoitaa perustaso.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun perus (siirto) yksikkö olis tarvinnu hoitoyksiköltä lisäapua kansalaiskeikalla ja hoitoyksikkö on ollu D-siirrolla. Herää kysymys ketä/mitä varten niitä erilaisia tasoja ja yksiköitä on...? Potilaat ei ainakaan hyödy.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Herää kysymys ketä/mitä varten niitä erilaisia tasoja ja yksiköitä on...? Potilaat ei ainakaan hyödy.

Missään muualla yksikköjakoa ei ole mielekästäkään tehdä kuin pääkaupunkiseudulla sekä muissa suurissa kaupungeissa, jossa keikkaa riittää. Ei joka kylällä ole vain mahdollisuutta seisottaa H+H-yksikköä 24/7.

Tästä on foorumeilla jo väännetty tarpeeksi, joten i rest my case. Omaan kyytimäärääni ja suoritteisiin olen tyytyväinen. Sehän riittää.

ja Kyllä. Potilaat hyötyy hoitoyksiköistä, jotka ovat tarpeentullen vapaana.

No one dies a virgin, Life screws us all

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hoitoyksiköllä ei kannattaisi ajaa kuin A-B tehtäviä ja loput hoitaa perustaso.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun perus (siirto) yksikkö olis tarvinnu hoitoyksiköltä lisäapua kansalaiskeikalla ja hoitoyksikkö on ollu D-siirrolla. Herää kysymys ketä/mitä varten niitä erilaisia tasoja ja yksiköitä on...? Potilaat ei ainakaan hyödy.

Entistä useammin vaan ne oikeasti pähkäiltävät potilaat tulee juurikin niillä C ja D-keikoilla. Epämääräisiä vatsakipu/yt/rintakipu/whatever, joista pitäisi arpoa voiko odottaa aamuun vai mennäänkö 100km päähän yhteispäivystykseen.

Kysymys miksi pitää olla perus- ja hoitoyksiköitä, on järkevä. Ei ehkä pitäisikään, se toimintamalli ei tämmöiseen harvaan asuttuun maahan oikein sovi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mielestäni istuu. Kaupunkeihin. Haja-asutusalueet ovatkin sitten asia erikseen. Täysin tyydyttävää ja toimivaa ratkaisua on mahdotonta järjestää.

No one dies a virgin, Life screws us all

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kysymys miksi pitää olla perus- ja hoitoyksiköitä, on järkevä. Ei ehkä pitäisikään, se toimintamalli ei tämmöiseen harvaan asuttuun maahan oikein sovi.

Mielestäni istuu. Kaupunkeihin. Haja-asutusalueet ovatkin sitten asia erikseen.

Kyllähän hoitotason kavereilla miehitettyjä yksiköitä voi olla pikkukaupungeissakin, mutta silloin pitää toimenkuvaan kuulua myös jotain muutakin kuin ne muutamat A/B-kyydit vuorokaudessa. Ei ole kenenkään etu jos kylän pätevimmät kaverit vetää sikeitä suurimman osan vuorokaudesta.
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyllähän hoitotason kavereilla miehitettyjä yksiköitä voi olla pikkukaupungeissakin, mutta silloin pitää toimenkuvaan kuulua myös jotain muutakin kuin ne muutamat A/B-kyydit vuorokaudessa. Ei ole kenenkään etu jos kylän pätevimmät kaverit vetää sikeitä suurimman osan vuorokaudesta.

Tätä olen itsekin pikkuhiljaa miettinyt, eli mitä ne tehtävät olisi joita voisi hoitaa samalla siten, että siitä tarvittaessa pääsee heti lähtemään ja hommaan voi tarvittaessa palata. Hallinnollisia toimia ei ainakaan kaikki yrittäjät suostu antamaan alaisille kyytilappujen koneellelyömistä enempää, vaikka laskutus ei sinänsä ole vaikeaa. heitelkääs ideoita! Meillä on kyllä vähien resurssien vuoksi ajatettava osa C- tehtävistäkin ykkösellä, mutta C ja varsinkin D siirtoja ei kuuluisi hoitaa. Toisaalta meillä muissakin yksiköissä lähes aina vähintään yksi hoitotasolla oleva per auto.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Herää kysymys ketä/mitä varten niitä erilaisia tasoja ja yksiköitä on...? Potilaat ei ainakaan hyödy.

Missään muualla yksikköjakoa ei ole mielekästäkään tehdä kuin pääkaupunkiseudulla sekä muissa suurissa kaupungeissa, jossa keikkaa riittää. Ei joka kylällä ole vain mahdollisuutta seisottaa H+H-yksikköä 24/7.

Tästä on foorumeilla jo väännetty tarpeeksi, joten i rest my case. Omaan kyytimäärääni ja suoritteisiin olen tyytyväinen. Sehän riittää.

ja Kyllä. Potilaat hyötyy hoitoyksiköistä, jotka ovat tarpeentullen vapaana.

Koitin tossa just selostaa sitä että hoitoyksiköstä ON hyötyä tietyille potilaille JOS se on vapaana eikä D-siirrolla.

Hoitoyksiköllä ei kannattaisi ajaa kuin A-B tehtäviä ja loput hoitaa perustaso.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun perus (siirto) yksikkö olis tarvinnu hoitoyksiköltä lisäapua kansalaiskeikalla ja hoitoyksikkö on ollu D-siirrolla. Herää kysymys ketä/mitä varten niitä erilaisia tasoja ja yksiköitä on...? Potilaat ei ainakaan hyödy.

Entistä useammin vaan ne oikeasti pähkäiltävät potilaat tulee juurikin niillä C ja D-keikoilla. Epämääräisiä vatsakipu/yt/rintakipu/whatever, joista pitäisi arpoa voiko odottaa aamuun vai mennäänkö 100km päähän yhteispäivystykseen.

Uskotko että hoitoyksikkö "äksää" laadukkaammin? Mitä sellaista hoitoyksikkö pystyy noissa tilanteissa tekemään mihin perustaso ei pysty? Ok, ehkä joskus joku selkäkipuisen Norflex+Ketorin ja siitä X8, mutta eipä kai muuta eroa olekkaan..?

Keikkaa täytyy keskittää, jotta todellista kokemusta syntyisi. Mielummin yksi hyvä, miehistöltään kokenut hoitoyksikkö kuin useampi kokematon yksikkö jakamassa A-B keikkoja. Tai voihan sinne A-B keikalle mennä vaikka perustaso ja lisäkäsiksi ja lääkitsemään tulee sitten L4/ lääkäri. Keskittyyhän se kokemus niinkin ja apu ehtii usein paikalle ihan inhimillisessä ajassa.

Nimim. "hoitotaso" ja vissiin pari isommin kipeetä tänä vuonna.....

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyllähän hoitotason kavereilla miehitettyjä yksiköitä voi olla pikkukaupungeissakin, mutta silloin pitää toimenkuvaan kuulua myös jotain muutakin kuin ne muutamat A/B-kyydit vuorokaudessa. Ei ole kenenkään etu jos kylän pätevimmät kaverit vetää sikeitä suurimman osan vuorokaudesta.

Mulla on semmoinen kutku että joskus tulevaisuudessa niitä kylän kovimpia jätkiä löytyy jokaisesta autosta jotka hoitaa kansalaistehtäviä. Tähän kutkuun tai mutuun liittyy vielä semmoinen juttu että pelkät siirtokuljetukset eriytetään ensihoitopalvelusta omaksi toiminnakseen. Tällöin meillä jää jäljelle pelkkiä kansalaiskyytejä ajavia yksiköitä joiden minimi miehitys tulee olemaan vähintään h+p ja mahdollisesti tehonyrkki h+h.

SHP:t tulevat ottamaan ensihoidon järjestääkseen jolloin tarkkaan rajattu henkilöstö tulee suorittamaan mm. elossa olevan intubaatioita muiden tyytyessä vaihtoestoisiin ilmateihin. H+H porukka joutuu käymään säännöllisesti harjoittelussa leikkurissa, elektiivisissä cardioversioissa ja muissa vaativia toimenpiteitä tukevissa jutuissa.

H+P tulee korvaamaan vanhan perustason p+p jolloin yksiköissä voidaan pitää tiettyä lääkearsenaalia sekä toimenpiteitä.

Tulevaisuudessa tehtävämäärät tulevat kasvamaan räjähdysmäisesti johtuen kansalaisten matalasta kynnyksestä soittaa 112 ja päivystäjien ohjeistuksesta lähettää yksikkö herkästi tarkastamaan potilas. Tähän nimenomaan tarvitaan tulevaisuudessa sitä h+p yksikköä jotta saadaan tehokkaasti ja turvallisesti tehtyä X.

Lisäksi joissakin pienemmissä paikoissa tullaan tehostamaan ensihoitopalvelun ja kotisairaalan(kotisairaanhoidon) yhteistyötä jotta h+p yksiköistä saadaan tehot irti.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...