Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Reportteri

YLE: Synnytykseen kivunlievitystä nappia painamalla

Recommended Posts

Reportteri

Avautumisvaiheessa oleva synnyttäjä voi saada sopivaa kivunlievitystä suonensisäisesti itse annosteltavasta remifentaniilista. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan morfiinikaltaisesti vaikuttava remifentaniili on erittäin lyhytvaikutteinen ja sivuvaikutuksiltaan hyvin siedetty.

Lue koko juttu

Share this post


Link to post
Share on other sites
{BS}

Iv remifentanyyliä ja fentanyyliä on jo pitkään kokeiltu pca tyyppisesti synnytysanalgesiaan, mutta huonoin kokemuksin. Asiasta on tehty tutkimuksia puolesta ja vastaan varmaan suhteella 1:3, eli siis aika lievätehoiseksi todettu. Tehokkaimmat keinot lääkkeellisistä kivunlievityksistä ovat edelleen puudutukset. Ja jotain kertoo myös iv-käytössä opiaateista synnytysanalgesiassa jo se, että esim epiduraali (puudute+opiaatti) on pienelläkin annoksella tehokkaampi, kuin intratekaalinen opiaatti.

Poikkeustapauksissa on noita pca-keinoja käytetty, esim puuduteaineallergioissa (jos ei käy lidokaiini, naropiini tai bupivakaiini. Hyvin harvoin näitä allergioita).

Ja vaikka iv-remifentanyyli-infuusio on yleinen leikkauksissa, niin synnytyskivun erityisluonne tekee siitä kyseisillä menetelmällä hankalamman hoitaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
pöpö

Ennen kuin suurempi loanheitto alkaa niin näin luki tuossa artikkelissa: "Tällä hetkellä synnytyskivun hoidossa tehokkaina voidaan pitää ainoastaan selkäpistoa vaativia puudutuksia ja kohdunkaulan puudutusta. Silloin, kun näitä keinoja ei voida käyttää, ei ole ollut tehokasta ja sivuvaikutuksiltaan hyväksyttävää menetelmää, Volmanen sanoo."

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...