Jump to content
MAINOS

YLE: Synnytykseen kivunlievitystä nappia painamalla


Reportteri

Recommended Posts

Avautumisvaiheessa oleva synnyttäjä voi saada sopivaa kivunlievitystä suonensisäisesti itse annosteltavasta remifentaniilista. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan morfiinikaltaisesti vaikuttava remifentaniili on erittäin lyhytvaikutteinen ja sivuvaikutuksiltaan hyvin siedetty.

Lue koko juttu

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Iv remifentanyyliä ja fentanyyliä on jo pitkään kokeiltu pca tyyppisesti synnytysanalgesiaan, mutta huonoin kokemuksin. Asiasta on tehty tutkimuksia puolesta ja vastaan varmaan suhteella 1:3, eli siis aika lievätehoiseksi todettu. Tehokkaimmat keinot lääkkeellisistä kivunlievityksistä ovat edelleen puudutukset. Ja jotain kertoo myös iv-käytössä opiaateista synnytysanalgesiassa jo se, että esim epiduraali (puudute+opiaatti) on pienelläkin annoksella tehokkaampi, kuin intratekaalinen opiaatti.

Poikkeustapauksissa on noita pca-keinoja käytetty, esim puuduteaineallergioissa (jos ei käy lidokaiini, naropiini tai bupivakaiini. Hyvin harvoin näitä allergioita).

Ja vaikka iv-remifentanyyli-infuusio on yleinen leikkauksissa, niin synnytyskivun erityisluonne tekee siitä kyseisillä menetelmällä hankalamman hoitaa.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Ennen kuin suurempi loanheitto alkaa niin näin luki tuossa artikkelissa: "Tällä hetkellä synnytyskivun hoidossa tehokkaina voidaan pitää ainoastaan selkäpistoa vaativia puudutuksia ja kohdunkaulan puudutusta. Silloin, kun näitä keinoja ei voida käyttää, ei ole ollut tehokasta ja sivuvaikutuksiltaan hyväksyttävää menetelmää, Volmanen sanoo."

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...