Jump to content
MAINOS

Vierasesine hengitysteissä vauvalla


krissy

Recommended Posts

Pitäisi vastata toisaalla mulle esitettyyn kysymykseen siitä mitä tehdä jos vauva vetää esim. ruokapalan henkeensä. Yritin netistä etsiä infoa palauttaakseni mieleen vauvojen ensiapua mutta en äkkiselaamisella löytänyt haluamaani, eikä mulla ole alan kirjojakaan tässä saatavilla. Ensinhän tietty yritetään saada ruokapala pois kääntämällä vauva pää alaspäin (näin mä ainakin omalleni oon tehnyt nyt x3 ja toimii, roikotin ihan kunnolla ylösalaisin, ohje kai on asettaa vauva syliin massulleen ja läpsäistä selkään?), mutta mitäs sitten jos se palanen ei tule sieltä pois ja vauva lakkaa hengittämästä? Ihan vain puhalluselvytystä kehiin sitten? Täällä taas yks tuntee ittensä NIIN idiootiksi. :(

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

mutta mitäs sitten jos se palanen ei tule sieltä pois ja vauva lakkaa hengittämästä? Ihan vain puhalluselvytystä kehiin sitten?

Mä korostaisin ehkä sitä 112-soittoa. Heillä on kuitenkin struktuurit valmiina ko.tapauksiin ja avunsaanti ei viivästyisi.

Klassiset väärässä kurkussa olevat on banaani ja nakki(mun empiirinen tutkimus), jotka on annettu lapselle käteen kokonaisina.

Toinen on se, että vanhempi saattaa kauhuskennaariota pyöritellessään miettiä iskun voimaa. Väittäsin kuitenkin, että lapsi kestää hyvinkin napakan iskun, kunhan se on oikeaan kohtaan suunnattu ja painovoimaa hyväksi käytetty.

carpe diem

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nilkoista kiinni ja lapsi siis pää alaspäin roikkumaan ja selkään taputusta. (Vauva) Tai taputus on liian hento ilmaisu. Kyllä sen tilanteessa hoksaa paljonko voimaa pitää käyttää.

Isompi lapsi kannattaa laittaa polvien päälle mahalleen, niin että on yläosa kehosta alaspäin ja läimäytyksiä sinne selkään.

Mitä apua PPE:stä on jos ilma ei kulje hengitysteihin?

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jos ilmatie-este ei lähde napakoilla iskuilla lapaluiden väliin pois ja vauva/lapsi menee syanoottiseksi, ei pysty puhumaan eikä hengittämään, veltostuu-> hapenpuutteestahan seuraa elottomuus jolloin tulee aloittaa puhallus-paineluelvytys lapselle. Jos vauva/lapsi on edelleen eloton ensihoidon saapuessa paikalle niin ensihoitajilla on mahdollisuus laryngskoopilla katsoa kurkunpäähän näkyykö vierasesinettä ja koittaa ottaa sitä magillen pihdeillä pois ja jos se ei onnistu niin esim. intubaatioputkella työntää ruokapala toiseen pääkeuhkoputkeen. Paineluelvytys saa aikaan rintakehällä paineen, joka voi myös irroittaa juuttunutta ruoan palasta. (lähde: ensihoito-kirja) Mut mulle on ainakin opetettu, että lapse kurkkuun ei saa mennä sörkkimään jos ilma vielä jollain tavoin kulkee ja pt pystyy hengittämään.

Jos on onneton, on ainakin toivoa paremmasta

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mulla on sellanen hämärä muistikuva muinoin käymieni kurssien perusteella että puhalluksilla saattais saada sen ruuanpalan tms. menemään sen verran alaspäin että happea sais edes toiseen keuhkoon menemään... voin kyllä muistaa ihan väärinkin....

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kun omilla muksuilla tuommoinen tulee kotona niin;

- katson hetken saako itse yskittyä sen pois, en mene säikyttelemään, vetää vielä oikeasti henkeen

- jos ei niin kevyttä läpsimistä selkään

Jos ei tuolla loppuisi niin;

- syliin ja pää alamäkeen sylissä ja selkään läpsimistä

- jos menee hengittämättömäksi niin 112 ja sitten lattialle selälleen ja paineluelvytystyyppisesti painelua muutaman kerran (vrt. Heimlich) ja uudestaan pää alaspäin ja läpsyjä selkään

- jos ei lähde niin varmaankin sitten sormin kurkusta rojua pois ja PPE

Minusta kun tuntuu että jossain ohjeessa kiellettiin nilkoista roikuttaminen erityisesti jos ruokaa kurkussa, syy taisi olla että vetää välittömästi sen uudestaan henkeensä? En muista varmaksi. Usein noissa ei välttämättä ole ilmatie vieraesineestä tukossa, pienikin muru väärässä paikassa voi laukaista larynx-spasmin joka voipi vetää muksun ihan siniseksi, joskus vissiin jopa taju lähtee ennen kuin laukeaa.

"A temporary mental state including symptoms of confusion, inability to concentrate, disorientation, anxiety and sometimes hallucinations."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Koulussa juuri käytiin asiaa:

- Mene istumaan, lapsi reiden päälle mahalleen makaamaan sillaisti että pää on alaspäin. Taputa napakasti 5 kertaa lapaluiden väliin. Toista 3 kertaa.

Jos ei tulosta ->

- Vauvan heimlich; Ota vauva käsiin niin, että muut sormet on selän takana ja peukalot miekkalisäkkeen alla. Paina napakasti.

Jos ei tulosta ->

- Puhalla banaaninpala syvemmälle niin että se menee toiseen keuhkoputkeen joilloin toinen keuhko pystyy hengittelemään. Tohtori jatkaa sairaalassa.

Minusta kun tuntuu että jossain ohjeessa kiellettiin nilkoista roikuttaminen erityisesti jos ruokaa kurkussa, syy taisi olla että vetää välittömästi sen uudestaan henkeensä?

Mulle sanottiin samalla tunnilla koulussa syyksi tuohon nilkoista roikottamis-kieltoon, että niska saa liikaa damagea kun tekee noin ja seuraukset voi olla mitä tahansa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vauva (alle 1 vuosi):

- syliin vatsalleen auttajan toisen käden varaan, viisi läpäytystä lapojen väliin

- 112 ja lisäapu nopeasti (jos joku toinen paikalla, hän voi soittaa toisen yrittäessä samanaikaisesti toimenpiteitä)

- vauva selälleen ja viisi painallusta rintakehään

- tarkasta irtosiko esine, näkyykö suussa

- vuorottele 5 iskua selkään ja viittä iskua lapojen väliin

- jos vauva menee tajuttomaksi, aloitetaan PPE (puhallus-paineluelvytys)

Jaloista roikottamista ei suositella ts. puuttuu ohjeista ts. on kielletty, vauva putoaa varsin helposti... Rintakehän painelulla elvytyksessä saadaan lisättyä rintakehän sisäistä ja hengitysteiden painetta varsin tehokkaasti, jolloin vierasesine saattaa siirtyä ulospäin. Vauvalle ei Heimlichia suositella, koska herkät ja tärkeät elimet eivät hirveästi käsittelyä kestä, on vielä tajuissaan oleville aikuisille tai SPR:n ensiapuoppaan mukaan 1 -vuotiaasta ylöspäin tehtävä toimenpide. Vain näkyvä vierasesine voidaan yrittää poimia sormin ja vain potilaan ollessa tajuton.

Ammattilaiset yrittävät sitten lisäksi antaa happea, pahemmassa tilanteessa ventiloida hapella, yrittää poimia vierasesineen laryngoskoopilla ja Magillin pihdeillä, bronkuksessa oleva vierasesine voidaan periaatteessa kriittisessä tilanteessa (eloton) yrittää intubaatioputkella työntää toiseen keuhkoon johtavaan keuhkoputkeen, jolloin toinen jää vapaaksi. Vauvan hengitysteiden koosta johtuen voi olla vain aika harvoin onnistuva toimenpide? Ja tietysti elottomalla elvytystoimenpiteet. Hoitotasolla tai lääkäriyksiköllä joku oma konsti välineillään ja koulutuksellaan vielä käytössään (esim. lääkäri voi fiberoskoopilla yrittää poistaa vierasesineen). Nielun manipulointi nielurefleksin omaavalla henkilöllä voi johtaa oksennukseen, mikä voi vaikeuttaa hengitysteiden auki pitämistä ja avaamista.

SPR:n ensiapuopas aiheesta löytyy ihan googlaamalla terveyskirjasto spr ensiapuopas tai tuo hengitystietukoksia koskeva kohta googlaamalla spr ensiapuopas hengityksen verenkierron tajunnan häiriöt.

Tuorein ensihoito-opas ei muuten mainitse Heimlichia kuin aikuisella, ja todellakin vain tajuissaan olevalle... Tajuttomalle Heimlich on vaikea, tehoton - ja sehän ei ole riskitön toimenpide ts. rytmihäiriöt ja väärällä tekniikalla kylkiluiden murtumat, mahalaukun sisällön painamiset sun muut ovat mahdollisia seurauksia. Heimlichia ei myöskään näistä syistä harjoitella, ja joissain päin maailmaa se on myös poistettu ohjeista, koska näyttö tehokkuudesta on rajallinen. Tuo läimäykset selkään - rintakehän painallukset näyttävät olevan mallia jenkkilän ohjeista, esim. Tintinalli's Emergency Medicinessä vastaava proseduuri. Jos jossakin hoito-ohje jotain muuta, niin sitten hoito-ohje on jotain muuta.

Kiitos mm. jenkkisarjoissa dramaattisesti soveltavien lääkärinäyttelijöiden, mm. netin keskustelupalstoilla törmää erilaisiin ehdotuksiin, joissa maallikko tekee mitä erilaisimpia kirurgisia ilmateitä mitä hurjimmilla välineillä. Olen myös itse kuullut tavallisten ihmisten keskustelevan, miten he "viiltäisivät jonkun ihmisen kurkun auki" paikalla olevin välinein jos joku "on tukehtumassa". Ei näin, koska alueella on runsaasti verisuonia, myös muutamia hermoja, eli potilaalle voidaan aiheuttaa huomattavasti vuotoa ja pysyviä erilaisia vaurioita - veren vuotaminen hengitysteihin ei myöskään helpota potilaan tilannetta, eikä ko. tavalla "avatun" hengitystien käyttäminen suju "ruokaravintolassa käytössä olevin välinein". Ihmisen kyllä saa tarvittaessa myös hengiltä viiltelemällä paikkoja kaulan alueella... Vietnam -leffoissa armeijan lääkintämiehillä on myös ollut omat konstinsa, mutta sotatila, ei lääkäriä, erittäin poikkeuksellisiin olosuhteisiin annettu erityinen koulutus ja lupa tehdä näin tietyissä toimissa- ja kotikatsomoissa katsottuna kyseessä myös dramatisoitu elokuva. Nuokin dramaattiset poppakonstit on käytetty vain, jos kaikki muut konstit on jo käytetty - ja tavallinen pulliainen käyttää niinä omina konsteinaan aiemmin kuvatut lapaluun väliin läimäykset ja 112:een soittamiset. Kotona ei tehdä myöskään ohitusleikkauksia, vaikka sydäninfarktikin voi olla vakava paikka.

Eli moisia tee-se-itse-leikkaus -toimenpiteitä ei siis käytetä, vaikka tilanne näyttäisi äärimmäisen vakavalta; esim. tajuissaan olevalle aikuiselle kumartuminen, käsky yskiä, lyönnit lapaluiden väliin x 5, Heimlichin ote ja nopeasti 112. Jos tajuton/eloton, nopeasti 112, näkyvän vierasesineen voi yrittää poimia sormin, muuten puhallus-paineluelvytys.

Noin ylipäätään, nuo netissä olevat tuoreimmat versiot SPR:n ensiapuoppaasta ovat ehkä se paras lukemisto maallikolle tai kotona sovellettavaksi, ellei hoitotyössä ole työpaikalla muuta parempaa ohjeistusta, jota voi myös soveltaa toisaalla. Kiiretilanteessa niitä ei kannata alkaa netistä enää etsimään, vaan silloin 112 auttaa ja opastaa, eli hälyttää ammattimaisen lisäavun ja antaa puhelimessa ohjeita.

Tätä palstaahan lukevat sitten myös ulkopuoliset, mikä hyvä muistaa.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiitosta vaan. :) En sitten jatkossa roikota friidua jaloista ja kerron muillekin että se on nou nou. Meillä oli tosiaan jo ihan sellanen tilanne että neiti ei saanut huudettua, yskittyä eikä hengitettyä kun vetäisi kurkunpalan jonnekin väärään paikkaan. Hitosti sitä kyllä pelästyy kun oma vauva on kyseessä.

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kun soittaa sinne La neidille 112 nummeroon ( voi olla kyllä setäkin joka vastaa) ja kertoo mitä on tapahtunut alkaa saamaan suht nopeasti ajantasaista puhelin neuvontaa kuinka voi ilmatie-estettä yrittää poistaa.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kun soittaa sinne La neidille 112 nummeroon ( voi olla kyllä setäkin joka vastaa) ja kertoo mitä on tapahtunut alkaa saamaan suht nopeasti ajantasaista puhelin neuvontaa kuinka voi ilmatie-estettä yrittää poistaa.

Ei huono ohje, koska soittamalla 112 käynnistyy ammattilaisavun saaminen nopeasti ja 112 antaa lisäksi ohjeita. Jos kotikonstein vierasesine ei lähdekään irti, on apu jo matkalla.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...