Jump to content
MAINOS

Huonot työntekijät


psyhoi

Recommended Posts

Tuossa alla on osa kirjoituksesta joka julkaistiin uusimmassa Suomen Kuvalehdessä. Tekstissä käsitellään aihetta yleisesti. Jos asiaa lähestyy terveudenhuollon näkökulmasta niin mitä mieltä foorumilla ollaan? Itse näkisin että tuo kirjoitus koskettaa ainakin osittain myös meidän alaa.

------

Huonot työntekijät ovat tabu

Epämääräisiä sairauspoissaoloja, töistä laistamista, yksisilmäistä omien oikeuksien vahtaamista.

Kokemukset kotitaloustyönantajana toimimisesta eivät ole olleet kovin rohkaisevia. Vielä heikommiksi ovat muovautuneet käsitykset osasta nuoria työntekijöinä.

Lastemme hoitajina toimineet parikymppiset ovat jakautuneet kahteen kastiin: mahtaviin, eteenpäinkatsoviin tyyppeihin ja työelämän vaatimuksiin sopeutumattomiin.

Ensimmäiset ovat hoitaneet tehtävänsä esimerkillisesti. Heissä on tulevaisuus. Jälkimmäisillä kaikki on sujunut heikommin kuin olisi voinut kuvitella. Heidän käsiinsä ei tulevaisuutta uskaltaisi jättää.

Ymmärrys tavallista pienyrittäjää kohtaan on lisääntynyt. Heille yksikin väärä rekrytointi voi olla kohtalokas. Huono työntekijä saattaa koitua palkkaajalleen suunnattomaksi riesaksi.

Huonoista työntekijöistä puhuminen on Suomessa tabu. On hyväksytympää puhua työpaikkojen ongelmista, työnantajien julmuudesta tai globalisaation myllerryksestä. Yksittäiset työntekijät jätetään rauhaan, suurten kysymysten nähdään liittyvän rakenteisiin, talouden voimiin ja yritysjohtajiin.

Ihmistä suurempaa kysymystä ei kuitenkaan ole, heistä talouden ja yhteiskunnan voima lähtee. Jos yksilön arvot, asenteet ja motivaatiotekijät eivät ole kunnossa, ei yritys tai yhteiskunta voi menestyä.

Monet merkit ja selvitykset kertovat, että nuorten piirissä on paljon ajelehtijoita, joiden arvot ja asenteet ovat retuperällä. He eivät sopeudu työelämän edellytyksiin. Usein heillä on ollut vaikeuksia jo kotona ja koulussa, kunnes he ovat pudonneet koulutusyhteiskunnan kyydistä.

Teksti Jarkko Vesikansa

Kolumnisti on Otavan yleisen tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö ja valtiotieteiden tohtori.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Mun lyhyellä hoitoalan kokemuksella kaikki nuoret ovat olleet yritteliäitä, tekeviä, kysyvät tarvittaessa ja heidän kanssaan on mukava työskennellä. Painottuu toki opiskelijapohjaiseen määrään enempi, mutta silti.

Sen sijaan olen kokenut ongelmana tietyntyyppiset, toimessa olevat. Kun se jalka on siellä oven välissä, niin sen myötä on mm. lukemattomia poissaoloja. Puhutaan kuitenkin max omanikäisistäni ja useimmiten vielä hieman nuoremmista.

Lisäksi työtahti on mitä on, kuitenkin pikkupomoilu onnistuu kivuitta. Mitään ilkeää käytöstä en koe saaneeni, mutta siksi sen käsittely on juurikin hankalaa. Ei ole mitään virallista, mistä saisi "kiinni", mutta tasan tarkkaan kaikki muutkin ovat huomioineet asian ja pomokaan ei saa otetta asiaan.

Työtapoja on erilaisia ja lopputulokseen pääsemiseksi on monta reittiä. Silti lukumäärällisesti suuret poissaolot ja röökin/ruokailun ja kansliassa istumisen priorisointi tuntuu olevan joillakin edellä muuta.

Usein saman henkiset ovat "samassa leirissä" ja näin sekä onneksi, ns. tekevät hakeutuvat myös samaan tiimiin tai työpariksi.

Ja missään nimessä en koe mainitsemiani asioita siten, että ko.henkilöiden ammattitaidossa sinällään olisi yhtään mitään ongelmaa. Hyvinkin ammattitaitoista väkeä, mutta loputtoman tylsistyneitä työn kuvaan ja potilasmateriaaliin.

Ja kytkintä nostaa erittäin harva, koska mihin sitä vaikipaikasta ja saavutetuilla eduilla...kulman takana tai uudessa työkohteessa ei varmasti katsota hommaa läpi sormien...

Väitän kuitenkin, että sillä on merkitys työmoraaliltaan erityyppisten ihmisten valintoihin. Ja näin ollen osaston vaihtuvuus pyörii tietyllä volyymilla. Uusi jaksaa taas vehdata aikansa hyvällä draivilla huomatakseen, että muiden panos on pienempi ja siis nokka kohti toisia paikkoja.

Tk-vuodeosaston arki on tasan just sitä, mitä kaikki tietävät sen olevan. Raskasta fyysistä työtä, muutamia ilonpilkkuja mutta keskiverrosti tasaista puurtamista viikosta toiseen.

Jos se ei anna työnä enää haasteita tai sen fyysinen kuormittavuus nousee liiaksi, tulisi olla reilu itselleen ja työnanajalle ja vaihtaa maisemaa.

Ugh,olen puhunut. Omasta pienestä kokemusmaailmastani.

carpe diem

Link to comment
Share on other sites

Epämääräisiä sairauspoissaoloja, töistä laistamista, yksisilmäistä omien oikeuksien vahtaamista.

Joo eiköhän tää sovi niin meidänkin alaan kuin kaikkiin muihinkin.

Kuten ktf sanoi niin ne nuoret, jotka ovat laiskoja ja välinpitämättömiä, eivät sinänsä ole näkyvin ryhmä työelämässä jolla nämä saikut ja laiskottelut haittaavat työntekoa. Tämä johtunee lähinnä siitä syystä että hoituripiireissä sana kiirii pitkin kylää jo paljon ennen hoitajaa, eikä toimeen oteta tuntemattomia hoitajia, vaan vanhoja keikkalaisia ja opiskelijoita joiden tiedetään tekevän duuninsa.

Mutta ne muutaman vuoden jo töissä olleet, jotka on vakipaikkansa saaneet ja sen jälkeen gonahtaneet, ovat ihan arkipäivää firmassa kuin firmassa. Ja koska he ovat vanhoja työntekijöitä niin ei heitä kehtaa kukaan pyrkivistä tulokkaista alkaa ojentamaankaan. Joko ottavat mallia tai sitten koittavat paikkailla vanhempien hoitajien jälkiä. (Tässä vanhempi hoitaja ei niinkään viittaa ikään, vaan palvelusvuosiin nykyisessä duunissaan)

Pääosa onneksi meidän alalla on ihan täyspäistä sakkia, jotka tekevät duunia ahkerasti. Puhetta on paljon siitäkin että osa joustaa liiaksi ja antaa työnantajansa tulla henkilökohtaisen elämänsä edelle.

Lisäksi työtahti on mitä on, kuitenkin pikkupomoilu onnistuu kivuitta. ... Ei ole mitään virallista, mistä saisi "kiinni", mutta tasan tarkkaan kaikki muutkin ovat huomioineet asian ja pomokaan ei saa otetta asiaan.

Hyvin sanottu.

Link to comment
Share on other sites

Kuten ktf sanoi niin ne nuoret, jotka ovat laiskoja ja välinpitämättömiä, eivät sinänsä ole näkyvin ryhmä työelämässä jolla nämä saikut ja laiskottelut haittaavat työntekoa.

Niin ja kun nuorista on kyse niin kyllä hekin oppivat ajan kanssa. Ei voi tehdä koko elämän suunnitelmaa/ennustusta sen perusteella mitä tekee 15-20 vuotiaana. Ei mustakaan pitänyt tulla sh, kaikkea muuta...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...