Jump to content
MAINOS

Apteekkien väliintulo auttaa kymmeniätuhansia potilaita vuosittain


Reportteri

Recommended Posts

Apteekkariliiton teettämän tutkimuksen mukaan arviolta jopa 90 000 potilasta vuodessa hyötyy merkittävästi siitä, ettei apteekki toimi suoraan sen mukaan, mitä lääkäri on reseptiin alun perin kirjoittanut. Liiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo, että noin 600 000 reseptiä vuodessa herättää apteekeissa ihmetystä. Usein työntekijä saa asian ratkaistua keskustelemalla asiakkaan tai työtoveriensa kanssa, mutta noin neljäsosassa tapauksista hän soittaa lääkärille selvittääkseen asian. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010011210915856_uu.shtml

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Apteekin "väliintulosta" on hyötyä, varsinkin silloin, jos potilaalle on kirjoitettu uusi resepti, mutta lääkärillä ei ole ollut tietoa aikaisemmista resepteistä. Potilas kun hakee joko tutusta apteekista uutta lääkettä tai sitten samaan aikaan aikaisemmin kirjoitetun reseptin kanssa, huomataan interaktiot.

Mutta sitten ongelmia tulee silloin, kun apteekin järjestelmä varoittaa kahden lääkkeen sopimattomuudesta keskenään (esim samankaltainen vaikutus), mutta lääke on tarkoituksella määrätty toisen lääkkeen kanssa. On syntynyt oikeita, vakaviakin ongelmia silloin, kun lääkäri on määrännyt ASAa ja Plavixia yhtä aikaa, mutta apteekki ei interaktion takia anna kumpaakin. Sitten potilas on valinnut ottavansa ASAn, kun se on halvempi.

Näihin tapauksiin törmäsi kardiologialla useammasti.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Apteekin olisi myös hyvä tietää, että minkä lääkkeen antaa potilaalle mukaan jos molempia ei voi ottaa. Ihme kyllä elleivät ole selvillä, aikamoinen tietotulva ainakin paikallisessa apteekissa tulee kun valitsee nenäsumutetta tai tupakkavieroitustuotetta.

Mutta tuo systeemi on kyllä hyvä, töissä vältyimme serotoniinisyndroomalta kerran kun asukkaalle haettiin lääkkeitä apteekista. Muuten ei olisi tullut mieleen että reseptivapaa yskänlääke vaikuttaisi ssri:n kanssa (tosin, mikä niiden kanssa ei vaikuta).

Lisäksi täällä porissa on tapana että kun on apteekkiin kanta-asiakaskortti niin myös aiemmilla kerroilla ostetut lääkkeet jää apteekin muistiin ja seuraavalla kertaa koneet piippaa kun ostat edellisten kanssa haitallisesti vaikuttavia lääkkeitä ja farmaseutti osaa sitten neuvoa.

Terveysportin sivuilta löytyy SFINX-tietokanta, jossa on runsaasti kerrottu noista interaktioista, mutta harmillisesti vaatii tunnukset.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Terveyskeskuksiakin mun kokemuksen mukaan ruuhkauttaa aika runsaasti tuo, että apteekit joutuvat tarkistamaan annostuksia ja sitä onko lääkäri tosissaan ollut määrätessään jollekin sitä ja tätä. Mun mielestä suurin osa on ollut onneks näitä, joista puuttunut (sic)-merkintä ja muu osa ollut enimmäkseen sit reseptiväärennöksiä potilaan taholta... (Eli ne 600 000 repsua, josta apteekki huolestuu, ei ole suoraan lääkäreiden käsistä tulleita reseptejä.)

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...