Jump to content
MAINOS

Oikeudenkäynti murhista syytettyä perushoitajaa vastaan alkoi


Reportteri

Recommended Posts

Poikkeuksellisen tapauksen käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Raskaat syytteet saanut 59-vuotias helsinkiläisnainen kiistää kaikki 18 syytekohtaa. Vangittu nainen oli itse henkilökohtaisesti läsnä oikeussalissa. Suullisessa valmistelussa olivat läsnä myös syyttäjät ja uhrien asianajajat.

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/arkistot/rikos/2010/01/1031993

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/arkistot/rikos/2010/01/1031977

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010011310923400_uu.shtml

Arkkiatri:

Myrkkyhoitajia voi tulla lisää

Keskiviikko 13.1.2010 klo 18.35

Arkkiatri Risto Pelkonen pelkää, että asiakkaitaan myrkyttäviä hoitajia voi ilmaantua vielä lisää.

Hänen mukaansa on syytä olla huolissaan tilanteesta, jossa kolme samantyyppistä tapausta on paljastunut vain muutaman vuoden sisällä.

Pelkonen kehottaa valvontaviranomaisia analysoimaan ilmi tulleet tapaukset tarkkaan. Olisi mietittävä, onko olemassa merkkejä, jotka viittaavat hoitajan vaarallisuuteen.

Pelkonen on jatkuvasti puhunut vain hoitajista, vaikka lääkäreistä on löytynyt "samaa". Niin se kollegiaalisuus pelaa...

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Toi maallikkokeskustelu aiheesta on taas aika kohtuutonta. Joka ikisestä ammatista löytyy tappajia, onko ihmisillä ollut joku illuusio ettei heitä hoitajista löytyisi. Justiinsa varastotyömies tappoi kolme prisman myyjää, taksikuski raiskasi ja tappoi asiakkaansa, kunnanvaltuutettu lahtasi koko perheensä jne jne. Pitäköhän esim kaikki taksikuskit laittaa nyt erityistarkkailuun tai jonkun huolestuneen auktoriteetin  ilmoittaa että tappajataksikuskeja voi tulla lisää.

Link to comment
Share on other sites

Pitäköhän esim kaikki taksikuskit laittaa nyt erityistarkkailuun tai jonkun huolestuneen auktoriteetin  ilmoittaa että tappajataksikuskeja voi tulla lisää.

Uskon kyllä, että luottamus sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin on suurempi kuin taksikuskeihin tai varastomiehiin joten järkytyskin on yhtä mukaa suurempi. Hoitajat kuitenkin työskentelevät usein ihmisten parissa jotka ovat varsin haavoittuvaisia ja "hoitajan armoilla" tavalla jos toisella. Oletetaan myös, että hoitajan opintoihin hakiessa testataan jonkinlainen soveltuvuus alalle. En usko, että taksikuskikoulun pääsykokeissa vilautellaan musteläiskätestiä.

Yeah. Cheers. Thanks a lot.

Link to comment
Share on other sites

Taksikuskien kyytiin mennään usein aikalailla alentuneen syyntakeisuuden vallitessa, ts. humalassa. Tämä vertaus ontuu, etteikö heitäkin voisi/pitäisi testata.

Hoitotalalta pitäisi valita joku arkkiatrin tapainen ihminen joka voisi lausua huolestuneita kommentteja asiasta kuin asiasta, nyt esimerkiksi viimeisimpänä valelääkäreistä. Myös skandaali-lääkäri josta hetki sitten kirjoiteltiin olisi hyvää ainesta lehdistölle tämän tehtailtua tappouhkauksia TYKSissä.

Näitä kehnoja yksilöitä on jokaisessa ammattiryhmässä. Tällä kertaa se vaan sattui olemaan perushoitaja. Ihan samallatavalla olisi voinut toimia vaikkapa kotiavustaja, kodinhoitaja tai palkattu siivooja.

Link to comment
Share on other sites

Mutta mistä syystä näitä murhaajia on tullut vasta aivan viime vuosina hoitoalalle? Onko niitä ollut aiemminkin mutta eivät vaan ole jäänyt kiinni vai onko yhteiskunnassa/hoitoalalla/hoitajissa tapahtunut jokin muutos joka saa ihmiset toimimaan näin?

Vai muuttuiko tilanne siinä vaiheessa kun säästöjen vuoksi on panostettu entistä enemmän yksintyöskentelyyn ja se on mahdollistanut vapaammat oltavat sairaille hoitajille?

Ei ole minulla vastauksia näihin kysymyksiin, tällaisia kuitenkin joutuu joskus miettimään..

Link to comment
Share on other sites

Voi vaan miettiä paljonko tuon ph:n menneisyydestä löytyisi lisää tapauksia jotka eivät vaan ole tulleet tai tule enää ilmi.

Jotenkin semmoinen mutu, ettei nuo syytteenalaiset teot ole ainuita. Jotenkinhan se on tarvinnut harjoitellakkin ensiksi. Valitettavasti.

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

Mutta mistä syystä näitä murhaajia on tullut vasta aivan viime vuosina hoitoalalle? Onko niitä ollut aiemminkin mutta eivät vaan ole jäänyt kiinni vai onko yhteiskunnassa/hoitoalalla/hoitajissa tapahtunut jokin muutos joka saa ihmiset toimimaan näin? Vai muuttuiko tilanne siinä vaiheessa kun säästöjen vuoksi on panostettu entistä enemmän yksintyöskentelyyn ja se on mahdollistanut vapaammat oltavat sairaille hoitajille?

Ehkä on ollut, mutta ei ole jääty kiinni. En yhtään ihmettelisi, vaikka löytyisi myös lääkäreitä tai muiden ammattialojen ihmisiä; auktoriteetit ovat suojanneet, ja kiinnijäämisriski on ollut pienempi.

Mutta hoitajia on enemmän (esimerkiksi lääkäreiden määrä on 1940-luvulta kymmenkertaistunut 2000-luvulle tultaessa), ikääntyneitä enemmän, lääkkeitä paremmin saatavilla, laajempi valikoima myös käytössä, enemmän hoitajilla ja ihmisillä kotona käytössä osa potilaista raihnaisempia ja monisairaampia. Potilaat eivät elä perheen keskellä kotona, eli toimia ei seurata, myös työpaikat ovat sirpaloituneet. Oikeuskemialliset tutkimukset ovat vuosikymmenien aikana kehittyneet. Työvoimasta on myös paikoin ollut pula, tai valinta on perustunut hieman muihin kuin todellisiin sosiaalisiin tai osaamiseen liittyviin kykyihin.

Media nostaa näitä enemmän esiin. Valveutuminen ja terveysosaaminen on myös ihmisillä ja läheisillä parempaa. Muutenkin epäkohdat nousevat esiin ja niitä osataan epäillä herkemmin. Työkuorma on kovempi ja siinä koetut ristiriidat korostunevat enemmän. Aiemmin myöskään väkivallasta ei ehkä nostettu juttua - potilaiden tai hoitajien kokema väkivalta oli enemmän tabu. Ja ehkäpä paikoin iäkkäiden asema, vointi ja hoito on sellaista, että kieroutuneella mielellä halutaan lievittää kipuja myös väärin keinoin. Mallikäyttäytyminen, yhden teot johtavat matkijoihin. Ristiriidat lisääntyneet - potilasaines vaikeutunut, mahdollisuudet itse vaikuttaa vähentyneet.

Miksei voisi väittää, että aiemmin tiukasti kontrolloitu järjestelmä valvoi tietynlaisia yksilöitä - he ehkä ahdistuivat ja poistuivat töistä. Samoin asenne kuolemaan on muuttunut, sinänsä positiivisesti kuolema nähdään jälleen myös vapauttavana ja luonnollisena asiana. Varmasti myös yksintyöskentely ja melkoinen kohdattavien potilaiden määrä sekä vaihtuvien esim. kotihoitajien määrä lisää riskiä ihan senkin vuoksi, että isompi joukko ihmisiä on kyseessä puolin ja toisin.

Ja aivan varmasti myös tulee syytöksiä, jotka eivät myöskään pidä paikkaansa. En myöskään ihmettelisi, jos todellisuus kuitenkin kokonaisuutena olisi samaa trendiä kuin esim. henkirikosten yleinen linja.

Tietysti jokainen tapaus on liikaa, mutta ei ole mahdollista rakentaa kontrollijärjestelmää, joka estäisi esimerkiksi täydellisesti mielenterveyspotilaiden tekemät harvat henkirikokset. Jos selviä ennusmerkkejä on, tai enemmän heikkoja signaaleja, tai jotkin ikävät riskitekijät osuvat kohdilleen (vainoharhaisuus tai harhat sekä käsiaseiden omistainen), niin...

Mutta kai joku alkaa näitä viime vuosien mediasurmia oikeasti käymään läpi ja etsimään mahdollisia yhteisiä tekijöitä henkilöiden persoonassa, työoloissa, tekojen motiiveissa, menehtyneiden ominaisuuksissa. Turha arvailla ehkä sitä ennen. Tai jos yksittäistapauksista löytyy sitten ne ennalta tunnistettavissa olleet piirteet, niin niitä voi pitää jatkossa varoitusmerkkeinä.

Vaarallinen yhtälö voi olla myös kiire, riittämätön osaaminen ja tietyt persoonallisuudenlaadut, jolloin surma voimakkaalla lääkkeellä voi olla tarkoitukseton seuraus. Millä perusteilla sitten poltetaan hissiä Meilahdessa, en tiedä...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...