Jump to content

Anestesiakoneesta


Sunshine74

Recommended Posts

Voisiko joku leikkurissa tms. työskentelevä (tai asiasta muuten tietävä) kertoa, mitä asioita perustason anestesiakoneesta saa?

Tiedossa on asiaan liittyvä tentti ja ilman, että olemme saaneet asiaan mitään opastusta, meidän pitäisi tulkita koneen antamia tietoja kuvan avulla.

Tiivistetyt perustiedot tulisi siis tarpeeseen  ;D

Link to post
Share on other sites

Riippuu varsinaisesta anestesiakoneesta mitä tietoja se toiminnastaan antaa ulos. Peruskarvalakkimalleissa yleensä säädetään vain kertavoluumi ja frekvenssi sekä tuorekaasuvirtaus. Ne koneet, missä on monitoria ja eri hengitysmuotoja itsessään, osaavat yleensä näyttää sitten todellisen kertavoluumin, frekvenssin, peepin (säädetty/todellinen/autopeep), painetuen, painekontrollin, komplianssin, tuorekaasuvirtauksen (paljonko happi/ilma/ilokaasu/höyrystyvä anesteetti), ja osaavatpa monet laskea ikävakioitua mac-arvoakin (kuten tuo lääkärihoitajan mainitsema Julian (joka on jo vanhentunut malli, Drägerin lippulaiva lienee nykyään Primus). Spirometria ja kapnometri löytyvät monista, mutta ei todellakaan kaikista. Anestesiakoneeseen integroidaan nykyään joku potilasmonitori,  josta sitten saa ulos niitä arvoja mitä yleensäkin monitoreista saa. Kapnometrihän on nykyään sellainen yleisanestesian perusmonitorointi, joka pitää sitten siinä monitorilla olla jos sitä ei itse ventilaattorissa ole.

Mutta jos palataan kysymyksenasetteluun, perustason anestesiakoneesta ei saa välttämättä mitään ulos. Sinne vain säädetään HALUTTUJA arvoja, riippuu sitten potilaasta tai esim. letkuston tiiviydestä että miten ne toteutuu, ja sitä toteutumista pitää monitoroida jotenkin muuten jos niistä asioista on kiinnostunut (lue: onko niillä merkitystä ko. anestesiassa).

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Rekisteröidy yhteisöömme

    Tervetuloa joukkoon!

×
×
  • Create New...