Jump to content
MAINOS

kenen vastuu?


Guest hupuhupu

Recommended Posts

Guest hupuhupu

Terve!

Mietinpä vain...Jos lääkäri määrää lääkeannoksen väärin ja sairaanhoitaja toteuttaa sen. Kenen vastuulla asia loppujen lopuksi on, lääkkeen määränneen lääkärin vai lääkkeen antaneen sairaanhoitajan? Entäs jos kyseisen lääkkeen määrää amanuenssi?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Lääkärin/amanuenssin vastuulla.

Mutta käytännössähän ammattitaitoinen hoitaja huomaa virheen ja vahinkoa ei pääse syntymään ;-)

Link to comment
Share on other sites

Molempien vastuu, väitän minä. Viimeaikaiset oikeustapaukset ovat osoittaneet, että myös epäselvän tai virheellisen määräyksen toteuttanut työntekijä vastaa oikeudessa.

Link to comment
Share on other sites

Kerrohan Alli näistä tuntemistasi oikeustapauksista hieman tarkemmin. Itselleni kun ei muistu mieleen yhtään tapausta jossa hoitaja olisi saanut tuomion toteutettuaan virheellisen määräyksen.

Myöskään Finlexistä löytyvistä ennakkopäätöksistä ei tällaisia keissejä löydy.

Link to comment
Share on other sites

Kerron esimerkin Norjasta vuodelta 1996.

Laakari oli maarannyt lapselle rakeemista adrenaliinia inhalaatioksi.Hoitaja raukka oli niin tietamatön laakkeen antotavasta ja antoi sen IV:na.Lapsi tietysti kuoli.

Seuraukset:Hoitaja tuomittiin,mutta niin tuomittiin myös laakarikin.Vaikka papereissa luki inh. niin hoitaja oli kuitenkin kysynyt laakarilta annetaanko laake suoraan suoneen.Laakari oli nyökannyt paatansa ja laake meni suoraan suoneen ja tappoi lapsen.

Seuraus:Molemmat saivat kovat rangaistukset,en muista menittivatkö lupansa,mutta hoitaja joutui sairaalahoitoon.

Mielestani on rikollista antaa IV:na laaketta pullosta,joka on kuin yskanlaakepullo.Laakarin tulee myös keskittya kysymyksiin.

No comments

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni muutamat tapaukset Uudeltamaalta ja turunmaalta riittävät, niitä on turha enempää yksilöidä. Siinä oli lapselle annettua liuosta yms.

Link to comment
Share on other sites

Näissä mahdollisissa oikeustapauksissa tullaan puntaroimaan että olisiko hoitajan pitänyt sillä koulutuksella ja työkokemuksella pitänyt tietää että lääkärin antama lääkitysohje on virheellinen. Ja koska lääkkeiden määräämisoikeus on ainoastaan lääkäreillä, niin he kantavat määräyksistään tietysti päävastuun. Ja sillähän ei ole mitään merkitystä onko määräys kirjallinen vai suullinen.

Se onkin sitten aivan eri asia jos lääkäri pyytää antamaan potilaalle x-nimistä lääkettä p.o. ja hoitaja antaa lääkkeen iv:sti ja potilas vahingoittuu. Silloinhan hoitaja on se joka on tehnyt virheen ja joutaakin oikeuden eteen. Näitä tapauksiahan on Suomessakin ollut.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...