Jump to content
Blogi

Voimaa ja empatiaa - tuleva kätilö Emmi


Emmi Sivonen


Yksi opiskelijablogistimme on pian 23-vuotta täyttävä kolmannen vuoden kätilöopiskelija Emmi. Emmin opinahjo on Savonian ammattikorkeakoulu, joka sijaitsee Pohjois-Savon sydämessä Kuopiossa, jonne hän muutti Keski-Suomesta opintojen perässä noin 3 vuotta sitten. Valmistuminen on näköpiirissä 2 vuoden päästä, jolloin kätilön nimikkeen lisäksi hän voi työskennellä myös laillistettuna sairaanhoitajana. Emmi opiskelee päivätoteutuksessa ja on päätoiminen opiskelija. 

Oivalluksia opiskeluiden kautta

Näin Emmi vastasi, kun kysyin, miksi juuri kätilön ammatti kiinnosti: "Minua on aina kiinnostanut ihminen kokonaisuutena, joten terveysalan opinnot tuntuivat luontevalta ajatukselta. Kätilöksi päädyin hakemaan sen vuoksi, että pidän erityisen paljon kohderyhmästä, jonka parissa kätilöt pääpiirtein työskentelevät. Tahdon tehdä töitä erityisesti raskaana olevien, synnyttävien ja synnyttäneiden naisten sekä heidän perheidensä parissa. En voi kuvitella ammatillisesti suurempaa etuoikeutta kuin se, että voin seurata läheltä perheiden ikimuistoisia hetkiä perheen kasvaessa. Lisäksi toivon työltäni vaihtelevuutta. Olen varma, että kätilönä työskennellessä kahta samanlaista työpäivää ei ole. En voi myöskään sivuuttaa terveysalan hyviä työllisyysnäkymiä.  Arvostan sitä, että terveysalalla työllisyysmahdollisuuksia on laidasta laitaan, lisäksi jatkokoulutusmahdollisuudet ovat hyvät."

Emmi on tykännyt kovasti opiskeluistaan, vaikkakin ensimmäisen vuoden ja harjoittelun jälkeen olikin hieman epäröivä. Nyt kuitenkin tunnelmat ovat erittäin positiiviset ja Emmi on oivaltanut, että on löytänyt loistavia varasuunnitelmia siltä varalta, ettei työllistykään heti kätilön töihin.  Menneenä kesänä hän onkin työskennellyt psykiatrian puolella.


Mieleenpainuvasta oppimiskokemuksesta kysyttäessä, tuleva kätilö vastasi: "On vaikea nimetä yhtä mieleenpainuvaa ja konkreettista oppimiskokemusta. Sanoisin kuitenkin, että työ- ja työharjoittelukokemusten myötä olen ymmärtänyt sen, että millainen hoitaja tulevaisuudessa tahdon ja en tahdo olla. Mielestäni se on oppina arvokas, sillä se on pohja sille, millainen terveysalan ammattilainen minusta jonain päivänä tulee."

Kirjoittaminen johtaa tärkeiden asioiden äärelle

Emmi kertoo, että kirjoittaminen on aina ollut enemmän tai vähemmän osa hänen elämäänsä ja tuntee itsensä etuoikeutetuksi saamastaan tilaisuudesta olla yksi Hoitajat.net x Skholen blogisteista. Nyt hänellä on tilaisuus kirjoittaa itselleen tärkeistä asioista sopivalla aikataululla. Hän haluaisi kirjoittaa etenkin siitä, miltä tuntuu aloittaa hoitoalan AMK-opinnot niin sanotusti nollasta, eli kirjoituksissa tultaisiin käsittelemään muun muassa ammatillista kasvua. "Näillä näkymin ensimmäinen blogikirjoitukseni tulee käsittelemään nimenomaan sitä, mitkä asiat ovat tähän mennessä vaikuttaneet ammatti-identiteettini muodostumiseen."

Lisäksi kirjoituksissa tulee todennäköisesti esiin yhteisöllisyys ja kollegiaalisuus sekä opintojen aikainen jaksaminen. Emmi kokee, että hänellä on eniten annettavaa etenkin niille opiskelijoille, jotka painivat samojen opiskeluun liittyvien asioiden kanssa kuin hän. Lisäksi toiveena on herätellä ajatuksia myös niissä terveysalan ammattilaisissa, jotka kohtaavat työssään tavalla toisella opiskelijoita.

Tulevan kätilön paljastuksia

Vaikka emme olekaan tavanneet kasvotusten, Emmistä huokuu suurta lämpöä ja empatiaa, jota minusta aidolta kätilöltä vaaditaan: 
Lempilainaukseni on tuttu Pikku Prinssistä: ”Ainoastaan sydämellä näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.” Pyrin parhaani mukaan katsomaan yli sen, mitä näen. Uutta ihmistä kohdatessaan ei voi koskaan tietää, millaisia asioita hän kantaa mukanaan. Sen vuoksi haluan aina olla ystävällinen muille ihmisille.

Toisaalta taas kätilön tulee olla jämäkkä ja päättäväinen (kaksi kertaa synnyttäneenä uskallan näin sanoa). Uskoisin, että Emmistä nämäkin puolet löytyvät, sillä hänen taustoistaan löytyy mielenkiintoinen twisti: ennen opiskelujaan hän on käynyt lukion jälkeen varusmiespalveluksen. Lisäksi harrastuksiin kuuluu lukemisen lisäksi painonnosto!

Emmi paljasti itsestään myös sen verran, että kuuluu omien sanojensa mukaan varmasti ihmiskunnan vähemmistöön siinä, ettei juuri pidä kesästä ja lämmöstä. Nämä kaksi toisiinsa liittyvää asiaa syövät tehokkuutta hänen arjestaan. Pimeys ja viileät säät sen sijaan antavat Emmille energiaa.


Mielenkiinnolla jään odottamaan syksyä ja Emmin energistä blogia 😊

Emmiä haastatteli Hoitajat.net x Skhole -blogisti Sari Tomova. Sari haluaa kirjoittaa opiskelijoille, erityisesti monimuoto- ja terveydenhoitajaopiskelijoille, sekä perheellisille opiskelijoille. Hän kirjoittaa monimuoto-opiskelijan näkökulmasta, jossa opiskelukaverit ja opettajat tapaa vain kerran kuukaudessa viikon ajan. Lue lisää Sarista!


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×