Jump to content
Blogi

Vaihtoehto perinteiselle harjoittelulle


Henna Lehto


SeAMKissa Gerontologisen hoitotyön harjoittelun voi suorittaa työn opinnollistamisena omalla työpaikallaan. Kuva: Henna Lehto

Viime postauksessani kirjoitin Skholesta ja verkko-opinnoista osana ammattikorkeakouluopintoja. Samaa aihetta sivuten itsenäisen opiskelun, verkko-opiskelun ja vaihtoehtoisten toteutustapojen näkökulmasta halusin kirjoittaa nyt itselleni ajankohtaisesta aiheesta: työharjoittelusta.

Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Sairaanhoitaja (AMK) on laajuudeltaan 210 opintopistettä, johon sisältyy käytännön harjoittelua 75 op. Opintojen aikana opiskelijat harjoittelevat erilaisissa toimintaympäristöissä perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, yksityisellä ja kolmannella sektorilla. (Linkki SeAMKin julkaisuun työn opinnollistamisesta ja voo harjoittelumallista)

Silloin kun opiskelijalle on kertynyt työkokemusta omalta alalta, on mahdollista hakea AHOTointia (aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen), nykyään OT (osaamisen tunnustaminen), harjoittelun hyväksilukemiseksi. Harjoittelun hyväksiluku edellyttää SeAMKilla kahden vuoden työkokemusta valmistumisen jälkeen.

Ensimmäisenä lukuvuotena meillä oli hoitotyön perustaitojen harjoittelu, jonka hyväksiluin työkokemuksellani vanhustyöstä. Tähän kuluivat kaikki sosionomiksi valmistumisen jälkeen saamani työkokemusvuodet. Nyt meillä on viikolla 41 alkanut gerontologisen hoitotyön harjoittelu, joka kestää viisi viikkoa. Ennen harjoittelua suoritin Skholessa opintojaksoon liittyvän Geriatrian verkkokurssin.

Koska käytin työkokemusvuoteni perusharjoittelun AHOTointiin, en voinut hyväksilukea nyt alkanutta harjoittelua. Vaihtoehtona perinteisen harjoittelun suorittamiseen SeAMK tarjoaa mahdollisuuden työn opinnollistamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelija on palkallisena työntekijänä omalla työpaikallaan, jonka ohessa opiskelee itsenäisesti verkossa harjoitteluun liittyvää teoriaa ja suorittaa tiettyjä tehtäviä omalle työpaikalleen.

Näin ollen työnantaja hyötyy harjoittelusta siten, että opiskelija tuo uutta teoriatietoa työpaikalle ja opiskelija itse hyötyy siten, että saa omalla työpaikallaan harjoitella sairaanhoitajan työhön liittyviä tehtäviä. Opiskelija saa uutta näkökulmaa omasta työstään. Harjoittelun vuoksi ei tarvitse olla poissa omalta työpaikaltaan, palkattomana harjoittelijana jossain muualla.

Mielestäni tämä on toimiva vaihtoehto sille, että lähtisin tekemään täysmittaisen harjoittelun johonkin toiseen ikääntyvien asumispalveluyksikköön, jossa perustyö on juuri sitä samaa, kuin mitä omalla työpaikallani teen. Sairaanhoitajan tehtävätkään tuskin radikaalisti poikkeavat siitä, mitä omassa yksikössäni sairaanhoitajan tehtäviin kuuluu.

Vaihtoehtona minulla olisi tietenkin ollut pyrkiä kotisairaanhoitoon harjoitteluun, jolloin olisin päässyt tutustumaan itselleni vielä täysin vieraaseen työympäristöön. Koen kuitenkin, että työn opinnollistaminen tässä vaiheessa opintoja on minulle hyvä ratkaisu. Itseopiskelu ja syventyminen kurssin aiheisiin hyödyttävät sekä minua itseäni, että työpaikkaani. Ja mikä parasta, työkaverit saavat naljailla siitä, että olen opiskelijana omalla työpaikallani :D

Gerontologisen harjoittelun työn opinnollistamiseen kuuluu yhden asiakkaan omahoitajana toimiminen ja hänelle hoitosuunnitelman tekeminen, sen seuraaminen ja arviointi harjoittelujakson ajan. Lisäksi pidän työpaikallani osastotunnin, tai meillä paremmin tunnetun henkilöstöpalaverin, aiheesta gerontologisen tiedon hyödyntäminen ja soveltaminen omahoitajana. Tähän yhteyteen liitän myös saattohoidon, josta työyhteisölle tulee näyttää saattohoitovideo verkosta.

Viimeisenä harjoittelujaksoon kuuluu toiminnallisen tuokion järjestäminen asukkaille ja heidän läheisilleen. Opiskelijan osaaminen testataan lisäksi gerontologisen hoitotyön tentillä, jonka opiskelija suorittaa itsenäisesti verkossa annettuna ajankohtana.

Harjoitteluaiheeseen liittyen blogitoverini Emmi on kirjoittanut hyvän postauksen siitä, miten saada mahdollisimman paljon harjoitteluista irti. Lue, mitä Emmi kirjoittaa tavoitteiden asettamisesta työharjoitteluun täältä. Itse asetin myös samaan tapaan omia tavoitteita harjoittelujaksolle yleisten tavoitteiden lisäksi.

 

Mitä mieltä Sinä olet harjoittelun suorittamisesta? Onko parempi ottaa kaikki uusi tieto ja kokemus irti tekemällä kaikki harjoittelut harjoitteluna, hyväksilukea sellaiset opintojaksot, joista työkokemusta jo on, vai toteuttaa harjoittelu tällaisena työn opinnollistamisena, mikäli siihen mahdollisuus on?


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×