Jump to content
Blogi

Uuden lukukauden alku – KÄÄK vai JES?


Henna Lehto


Uusi lukuvuosi ja uudet kujeet. Koulun alkaminen herättää monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä.

Joko se kesä taas meni?

Ihanaa, koulu jatkuu ja pääsee taas opiskelemaan, vai voi ei ja stressitaso katossa jo kauan ennen ensimmäistä koulupäivää?

Syyslukukausi on käynnistynyt. Toisilla opinnot ovat juuri alkaneet, toisilla ne jatkuvat, osa joutuu ehkä vielä odottamaan omaa opiskelupaikkaansa. Uusia opiskelijoita on varmasti jännittänyt koulun alkaminen enemmän kuin jatkavia. Itselläni on juuri lähtenyt käyntiin toinen vuosi sairaanhoitajaopintoja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Tunteet ovat vaihdelleet.

Sosiaalinen elämä muuttuu jälleen syksyn myötä. Mahtava nähdä taas kaikki rakkaat luokkakaverit. Heidän kanssaan on ihana jakaa kaikki opiskeluun liittyvät tunteet ja ajatukset. He, jos ketkä ymmärtävät ja voivat samaistua siihen, mitä kaikkea opiskelu vaatii. Välillä ärsyttää, suututtaa ja itkettääkin. Luokkakaverit kuitenkin tsemppaavat ja me kannustamme toinen toisiamme. Innostutaan, iloitaan ja nauretaan yhdessä. Ilman tällaista porukkaa opiskelu olisi todella tylsää… ja yksinäistä.

Samalla opintojen jatkuminen tarkoittaa sitä, että omia menojaan vapaa-ajalla täytyy karsia. Tulee uusia kursseja, tehtäviä, kokeita, deadlineja deadlinen perään. Oman jaksamisen täytyy riittää opiskelulta myös töihin.

Kuva8.jpg.ce32d97f065db2559a1043a76d4b3a02.jpg

Mitä uusi lukuvuosi tuo tullessaan?

Koulun alkaminen on herättänyt varmasti kysymyksiä niin uusissa kuin jatkavissakin opiskelijoissa. Mitä opiskelu tuo tullessaan? Missä pitää ensimmäisenä päivänä kokoontua ja milloin? Mitä pitää ottaa mukaan? Keitä ovat kaikki luokkakaverini? Onko joukossa ketään tuttuja?

Jatkavana opiskelijana päässäni on pyörinyt kysymyksiä, kuten mitä uusia kursseja on odotettavissa? Mitä ovat kaikki ylimääräiset koulupäivät joita lukkariin on merkitty? Kuinka kiireinen syksystä tulee? Miten omat menot onnistuu taas aikatauluttamaan ja miten aika riittää kaikkeen?

Kuitenkin ollaan jälleen yhden lukuvuoden verran lähempänä valmistumista. Osalla on takana työntäyteinen kesä, jotkut ovat saaneet myös lomailla ja nauttia vapaa-ajasta. Toisilla syksyn myötä työnteko keventyy, toisilla aikataulut kiristyvät entisestään, mikäli työt jatkuvat ennallaan ja opiskelu täytyy sovittaa siihen rinnalle.

Meitä opiskelijoita on hyvin monenlaisia ja jokaisella meistä on varmasti omat fiiliksensä syksyn suhteen. Toisilla alkaa kaamosmasennus, toiset nauttivat pimenevistä illoista ja viilenevistä päivistä. Vaikka eipä sen puoleen, että tässä olisi koko kesänä kovinkaan paljon päässyt helteistä nauttimaan. Itse pidin kesälomani toukokuussa, jolloin satoi lunta, rakeita, vettä. Oli kylmää, mutta mahtui sekaan onneksi myös aurinkoa ja muutama kunnon hellepäiväkin. Täysin kouluttomasta elämästä en päässyt kesällä nauttimaan, sillä suoritin kesä-elokuun aikana neljä Skhole-kurssia.

Kuva7.jpg.9732841b30aac576f59f7e0792b2b571.jpg

Minkä neuvon sinä antaisit uusille, aloittaville opiskelijoille?

Aloittava amk-opiskelija kysyi minulta kesän lopulla, että minkä neuvon antaisin hänelle ammattikorkeakoulua varten. Lähdemerkintöjä ja -viittauksia käydään eri kouluissa ja eri aloilla läpi varmasti hyvin eri tahtiin ja painotetaan eri tavalla, mutta neuvoin häntä opettelemaan alusta alkaen käyttämään kirjallisten töiden ohjeita. Kirjallisten töiden ohjeet ovat tuottaneet itselleni eniten hankaluuksia. Niiden harjoitteleminen koko opintojen ajan auttaa siinä vaiheessa, kun ne täytyy osata opinnäytetyötä tehdessä.

Toisena neuvona sanoisin nyt, että hän muistaisi huolehtia omasta jaksamisestaan. Tavoitteita täytyy olla, mutta itseltään ei kuitenkaan kannata vaatia liikaa. Koulun ohella täytyy olla välillä muutakin elämää.  Myös omia opiskelu- ja oppimistyylejä joutuu pohtimaan uusiksi. Erityisesti monimuoto-opinnoissa tämä korostuu, kun uutta opittavaa ja tärkeää asiaa tulee koko ajan lisää tiuhaan tahtiin.

Mitä muuta uuden opiskelijan tulisi ammattikorkeakouluopinnoista tietää?

Kuva6.jpg.5474e0317d1e0a8e669d44535f40820d.jpg

Ensimmäiset kouluviikot ovat jo takana

Meidän monimuotoryhmällä on ollut jo kaksi viikkoa koulua ja opinnot ovat lähteneet vauhdilla käyntiin. Arkipäivistä on tullut monipuolisempia (kiireisempiä) ja fiilis on ollut pääosin positiivinen ja innostunut koulun jatkumisen suhteen. Kaikki uudet mielenkiintoiset kurssit, odotukset tuleviin käytännön harjoitteluihin ja ne luokkakaverit<3

Ihan ongelmitta kaikki ei kuitenkaan ole sujunut ja niskakarvatkin ovat nousseet pystyyn pariin otteeseen. Milloin on ollut teknisiä ongelmia nettisivujen kanssa, kun pitäisi päästä sähköpostiin ja tekemään koulutehtäviä, toisena päivänä lukkarista on löytynyt joku ylimääräinen tunti sellaiselta päivältä, jolloin opintoja ei pitäisi olla. Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Mutta siitä huolimatta asioilla on tapana suttaantua.. vai mitä?

Seuraavassa postauksessani palaan syvemmin siihen, miten olen kokenut monimuoto-opiskelun tähän asti ja miten opiskelu on erilaista nyt aikuisena, kuin nuorempana päiväopintoina opiskellessa.

Kaikesta kiireestä ja jännityksestäkin huolimatta ihanaa alkavaa syksyä ja opintoja kaikille <3

Kuva10(1).jpg.332c778a3d1371fa8d92e25a80421b4a.jpg

Kuvat: Henna Lehto. Nämä kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Tarkastele lisenssiä osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

by(1).png

 

  • Tykkää 1

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×