Jump to content
Blogi

Tulevaisuuden koulu - verkko-opintoina sairaanhoitajaksi?


Henna Lehto


Etäopiskelu, monimuoto-opiskelu ja verkko-opiskelu ovat tätä päivää. Kuva: Henna Lehto

Onko sinulla kokemusta Skholen verkkokursseista? Oletko ihastunut tai vihastunut itsenäiseen verkko-opiskeluun? Tätä opiskelu on nykypäivänä.

Skhole on verkko-oppimisympäristö, joka tarjoaa lisä- ja täydennyskoulutusta sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja alan ammattilaisille. Skholen luentomateriaalit ovat saatavilla niin tekstinä, äänitiedostona kuin videonakin. Skhole on sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille maksutonta opintojen ajan niissä oppilaitoksissa, joissa se on käytössä.

Meillä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on otettu Skhole-verkkokurssit virallisesti käyttöön vuonna 2016. Näitä kursseja ovat aiemmin luennoineet lääkärit joko paikan päällä SeAMK:ssa, tai videoluentoina etänä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun Sosiaali- ja terveysalan yksikön johtaja Taina Viiala perustelee Skhole-kursseihin siirtymistä muun muassa sillä, että lääkäreillä on erinomainen asiantuntijuus omasta työstään, mutta ei pedagogista pätevyyttä opettaa, arvioida osaamista tai osaamisen kehittymistä.

"Voimme vaikuttaa Skholen kurssitarjontaan, laatia kursseja heidän kanssaan. Lisäksi heillä on laaja asiantuntijaverkosto (kuten Hoitotyön tutkimussäätiö) yhteistyökumppaninaan" kertoo Viiala yhteistyöstä Skholen kanssa. Kurssien sisällössä käytetään uusinta tutkimustietoa.

Opiskelija saa suorittaa yksittäiset luennot verkossa omassa tahdissa, mutta kurssiin liittyvä tentti on tehtävä vastuuopettajan antamaan määräaikaan mennessä hyväksytysti. Verkossa tehtävän tentin saa uusia niin monta kertaa, että se menee läpi.

Edistääkö Skhole oppimista?

Kyselin mielipiteitä ja kokemuksia Skholesta sairaanhoitajaopiskelijoiden facebook-ryhmässä. Vastaanotto oli pääosin positiivista. Opiskelijat kokivat, että ajasta ja paikasta riippumattomat Skhole-luennot ovat opiskelijaystävällisiä.

"videota kattoessa pystyy tehdä samalla muistiinpanoja ja asiat käydään tosi perusteellisesti läpi"

Itse olen koettanut tehostaa ajankäyttöäni sillä, että olen kuunnellut luentoja joko autossa koulumatkoilla, tai kuulokkeista ruuanlaiton ja siivouksen yhteydessä. Lopputulos on kuitenkin monesti ollut se, että havaitsen yhtäkkiä olleeni pitkän aikaa jossain ihan muissa ajatuksissa kuin itse luennon sisällössä.

"muuten tosi jees, mutta sillä luentojen lukijalla on niin puuduttava ääni, etten meinaa pysyä hereillä"

"Tykkään, koska siellä on monella eri tavalla mahdollisuus opiskella plus se harjoitustentti mahdollisuus on hyvä"

Luentojen etenemisnopeutta on mahdollista jonkin verran säätää: hidastaa tai nopeuttaa. Luennot voi myös pysäyttää ja kuunnella uudelleen niin monta kertaa kuin haluaa. Kurssin lopussa on vielä mahdollisuus testata osaamistaan harjoitustestien avulla ennen varsinaisen kokeen tekemistä.

"Huonoina puolina toki se että jos et tajua jotain niin ei ole ketään keneltä kysyä"

Vaikka Skhole-luennot huomioivat monipuolisesti opiskelijoiden erilaiset oppimistyylit, niin luennoista jäävät puuttumaan itse sisällöstä herännyt keskustelu ja monipuoliset esimerkit käytännön työstä. Toki verkkoluentoihin on liitetty mukaan potilastapausesimerkkejä, jotka tuovat käytännönläheisyyttä teorian rinnalle.

Skholessa on käytössä myös Luokkahuone, joka mahdollistaa kursseihin liittyvän keskustelun käymisen muiden opiskelijoiden tai opettajien kanssa. Ominaisuus ei kuitenkaan ole ollut vielä Skholen käyttäjien aktiivisessa käytössä.

Yhteenvetona voinen todeta, että Skhole huomioi paremmin erilaiset opiskelijat ja oppimistyylit livenä pidettyihin lääkäriluentoihin verrattuna. Jokaisen Skholen luennon lopuksi on mahdollisuus antaa palautetta, jolloin auttaa kehittämään luentoja entistä paremmiksi.

Tässäkin tapauksessa, kuten opiskeluissa ylipäänsä vastuu oppimisesta on lopulta opiskelijalla itsellään. Jos jotkin luentojen käsitteet tai asiat jäävät epäselviksi, on tietoa haettava itse lisää. Skhole-tenteissä on myös periaatteessa "helppo" luntata, mikäli ei tiedä oikeita vastauksia, mutta tällä tekee hallaa vain itselleen ja omalle osaamiselleen.

Pelkällä verkkokurssilla oppi perille?

Skhole-kursseja ei ole järkevä käyttää yksistään, vaan esimerkiksi SeAMK:lla kurssit yhdistetään muihin opintokokonaisuuksiin. Oppiminen ei jää pelkästään verkkokurssin varaan, vaan oppimista syvennetään myös koulussa. Näin kerrataan myös samoja asioita, kuin on verkossa itse ensin opiskeltu. Tällöin opiskelijoilla on periaatteessa mahdollisuus koulussa opettajalta kysyä, mikäli joku asia on jäänyt verkkokurssilta epäselväksi.

Minä suoritin viime kesänä naistentautien, anestesiologian, kirurgian ja sisätautien verkkokurssit Skholessa, jotka ovat osa nyt syys- ja kevätlukukaudella opiskeltavaa isompaa Kliinisen hoitotyön kokonaisuutta. Kliiniseen hoitotyöhön liittyy Skholen ja opettajien pitämien tenttien lisäksi myös simulaatiotilanne, jossa pareittain perehdytään annettuun potilas-caseen etukäteen. Simulaatiotunnilla esitämme luokalle miten ko. potilasta tarkkaillaan, hoidetaan, ohjataan jne.

Tällainen laajempi oppimistilanne, jossa joko käytännössä tai tentin muodossa pitää osoittaa tietonsa ja taitonsa vähän laajemmin, kuin vastaamalla muutamaan lyhyeen koekysymykseen, on hyvä asia. Tällaiset case-tilanteet yhdistävät teorian käytäntöön ja opiskelijan osaaminen varmistetaan.

 

Mitä ajatuksia sinulla herää verkko-opiskelusta ja opiskelijan osaamisen varmistamisesta? Vimeon sivuilta löytyy myös hyvä esittelyvideo siitä mitä on Skhole.

 

 

Kuva: Henna Lehto. Julkaisun kuva on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Tarkastele lisenssiä osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

by(1).png.1b5deb84329bd84a877c0e5dd882a18b.png


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×