Jump to content
Blogi

Tuleva terveysalan moniosaaja, jolla arvot kohdallaan


Henna Lehto


Henna uskoo, että hänen kirjoituksensa koskettavat erityisesti niitä, jotka ovat hänen kanssaan samanlaisessa tilanteessa, eli sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, aikuisopiskelijoita ja monimuoto-opiskelijoita.

Yksi opiskelijabloggaajistamme on Henna, 28-vuotias sairaanhoitajaopiskelija Ylihärmästä. Hennalla on takana vuosi monimuoto-opintoja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Henna kertoo lähteneensä opiskelemaan terveysalaa koska halusi ammatin, jonka avulla voi tehdä ihmisläheistä työtä, jossa työllistymismahdollisuudet ovat hyvät ja suuntautumisvaihtoehdot laajat.

Ylioppilastutkinnon jälkeen Henna valmistui sosionomiksi, mutta kertoo tahtoneensa laajentaa tietämystään ja osaamistaan terveysalalle. Hennan alkuperäinen haave oli työskennellä lastentarhanopettajana, kunnes suunnitelmat muuttuivat.

- "Minua alkoivat kiinnostaa enemmän ihmisten hyvinvointi ja terveys, miten ihmiskeho toimii, miksi se sairastuu ja miten sitä voidaan hoitaa", Henna kertoo.

Oma paikka löytyi työskentelystä muistisairaiden parissa

Tuleva sairaanhoitaja sai ensikosketuksen hoitoalaan yläasteella, tutustumassa työelämään terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Sosionomiopintojen ajalta Hennalla on työkokemusta laajasti eri alueilta. Pidemmät harjoittelujaksot hän suoritti päiväkodeissa, päämääränään lastentarhaopettajan työ. Henna löysi kuitenkin oman paikkansa kesätöissä muistisairaiden asumispalveluyksikössä. Hän on toiminut samanlaisissa työtehtävissä nyt jo kuuden vuoden ajan.

Hennalle opinnoissa tärkeää on saada laajasti näkemyksiä ja kokemuksia eri harjoittelupaikoista. Ensimmäisen lukuvuoden aikana Henna yllättyi siitä, mitä uuden ammatin opiskelu on pitänyt sisällään.

Oma jaksaminen ja panostaminen opiskeluun on yllättänyt positiivisesti. -"En toki olisi hakenut opiskelemaan monimuotona, jos ei mulla olisi ollut kova motivaatio tähän, mutta silti intoa kouluun on aivan eri tavalla kuin aiemmin. Itsenäisen opiskelun määrä on yllättänyt myöskin, vaikka se oli etukäteen tiedossa että sitä tulee olemaan enemmän, kun kontaktitunteja on vähän."

Hennan motivaatio opiskeluun syntyy myös siitä, ettei hän enää ajattele, että olisi välttämätöntä saada ammatti, jonka kautta työllistyä ja turvata toimeentulo. Nyt opiskelu lähtee puhtaasta tahdosta. Henna kertoo opiskelun olevan nykyään myös helpompaa, sillä itsevarmuutta ja rohkeutta tarttua toimeen on enemmän kuin nuorempana. Mieleenpainuvinta oppimiskokemusta hänen on vaikea nimetä. Henna on vakuuttunut, että sellaisia tulee olemaan käytännön harjoitteluissa, joissa pääsee aitoihin tilanteisiin sekä tekemään käsillään. Hennalle ylipäänsä opiskelupaikan saaminen on ollut eräänlainen mieleenpainuva oppimiskokemus.

- "Kaikki on mahdollista ja asiat saa järjesteltyä, kun jotain oikein haluaa ja on motivoitunut. Toki kompromissejakin täytyy joskus tehdä, sillä kaikkea haluamaansahan ei voi aina saada."

Tulevaisuuden osaava ja luotettava ammattilainen

Tulevaisuudessa Henna haluaa olla varma, osaava, ammattitaitoinen, luotettava ja sosiaalinen sairaanhoitaja.

- "Sosionomina mulla on aina ollut vähän sellainen pieni epävarmuus taustalla, että mä en ihan osaa kaikkea hoitoalalla. Eikä mun toki tarvitse, koska ammattitaitooni kuuluu sosiaalisen puolen tuntemus, mutta olen kokenut tämän aina heikkoudekseni. Jatkossa haluan olla vahva hoitoalan ammattilainen, joka tietää mitä tekee."

Hennalle on tärkeää myös se, että muut luottavat siihen, että hän osaa. Hän toivoo asiakkaiden ja potilaiden kokevan, että hän on sellainen ihminen, jolta voi tarvittaessa pyytää apua.

- "Ilo, hyväntuulisuus tai jonkinlainen positiivisuus joka huokuu ihmisistä, on myös sellainen asia, mihin mä kiinnitän huomiota silloin kun itse olen terveyshuollon asiakkaana ja arvostan sitä todella paljon.  Samaa haluan välittää myös itse tulevana sairaanhoitajana."

Bloggaamista monipuoliselle yleisölle

Henna toivoo saavansa bloggaamisen kautta uusia näkemyksiä kirjoittamisen sekä - toivottavasti runsaan - kommentoinnin ja siitä syntyvän keskustelun myötä. Lisäksi hän toivoo, että lukijat saisivat hänen kirjoituksistaan jotain itselleen. Henna haluaa kirjoittaa erityisesti omasta vastuusta oppimisessa, itsenäisestä opiskelusta ja asioista, jotka liittyvät näihin teemoihin. Hän uskoo, että hänen kirjoituksensa koskettavat erityisesti niitä, jotka ovat hänen kanssaan samanlaisessa tilanteessa, eli sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, aikuisopiskelijoita ja monimuoto-opiskelijoita.

- "He ehkä parhaiten voivat samaistua niihin asioihin joista puhun. Tai vastaavasti opiskelusta haaveilevat, jotka ehkä vielä epäröivät, että onko heistä opiskelemaan aikuisena ja/tai työn ohessa."

Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan Henna vertailee nykyistä opiskeluaan aiempaan opiskeluun. Hän haluaisi kirjoittaa siitä, miten päivätoteutuksella suoritetut opinnot ja monimuoto-opinnot poikkeavat hänen mielestään toisistaan, millaista on opiskella toista ammattia aikuisiällä ja mitä ensimmäinen vuosi monimuoto-opiskelua on hänelle opettanut.

Opiskelun ja työn vastapainoksi Henna saa energiaa pyöräilystä ja kuntosalilla käymisestä. Myös sosiaalisista suhteista huolehtiminen on hänelle tärkeää, mikä ei yllätä – vaikuttaa kaikin puolin siltä, että Hennasta saamme äärimmäisen ihmisläheisen ja lämminhenkisen sairaanhoitajan, jolla on arvot kohdallaan. Hennan ajatuksista voit lukea enemmän hänen ensimmäisestä blogiartikkelistaan!

Hennaa haastatteli Hoitajat.net x Skhole -blogisti Emmi Sivonen. Emmi kokee, että hänellä on eniten annettavaa etenkin niille opiskelijoille, jotka painivat samojen opiskeluun liittyvien asioiden kanssa kuin hän. Lisäksi toiveena on herätellä ajatuksia myös niissä terveysalan ammattilaisissa, jotka kohtaavat työssään tavalla tai toisella opiskelijoita. Lue lisää Emmistä
 


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×