Jump to content
Blogi

Terveydenhuollon opettaja on v*n hyvä tyyppi!


Minna Salakari


Silloin joskus 90-luvun puolivälin tienoilla, kun aloitin sairaanhoitajaopinnot Turun ammattikorkeakoulussa, en voinut kuvitellakaan, että jonain päivänä minusta tulisi vielä opettajakin. Hyvä opettaja. Sen tiesin, että sairaanhoitajaksi en jää, se oli varmaa oikeastaan jo hakuprosessin aikana. Nuorena lukion päättävänä en oikein osannut kohdistaa tahtotilaani siten, miten nyt aikuisena ja maailmaa nähneenä toimisin, jos saisin valita uudelleen. Ei sillä, että mitään katuisin, mutta toisin kuitenkin tekisin.

Nyt, 40-vuotiaana, kun maistelen sanaa ”opettaja” ja olen saanut ammatissa toimia, olen vakuuttunut, että olen valinnut oikein. Sitä tukevat myös saamani palautteet ja ne kaikki piirteet, joita tutkimustenkin mukaan opettajiin liitetään: uteliaisuus, tiedonjano, ihmisten kanssa toimeen tuleminen, inhimillisyys ja myötätuntoisuus.

Opettaja on myös huumorintajuinen ja sitoutunut. Ihan takuulla rasti ainakin sitoutunut -kohtaan – mihin sitten ryhdynkin, sen täysillä loppuun asti suoritan! Opettajaa kuvaavat tutkitusti myös inhimillisyys, ystävällisyys ja määrätietoisuus. Kyllä, nyökkään kaikkien kohdalla. Olen oikealla alalla?

Olen lisäksi ”vi*n hyvä tyyppi”, kuten yksi opiskelijani palautteensa avoimeen tekstikenttään kirjoitti. Liikutuin. Melkein itkin ääneen. Olin onnistunut omalla persoonallani luomaan jotain, joka on opettanut, koskettanut ja luonut yhteyden välillemme. Kun kykenin päätäni papereista nostamaan, katseemme kohtasivat. Siinä hän oli, hymyili ja totesi vielä vakuudeksi: ”Mutta ku sä oot. Sä oot saanut mut innostumaan, sä oot niin positiivinen, sulta saa aina vastauksen nopeasti.”

Toinen opiskelija pakkaa kassiaan, kuuntelee ja osallistuu keskusteluun: ”Niin, toi on kyllä totta, ei olla yhtään ulalla sun kanssa! Sulla on ihan paras asenne, oot aina meidän puolella ja tajuut, miten jutut kannattaa esittää.” Olen hiljaa, yritän hymyillä ja kiittää, pidättelen edelleen (ihan oikeasti) itkua. Onnistumisen tunne, se kantaa. Minun on pakko olla hyvä työssäni.

”Hyvä opettaja on asiantuntija, ja hänen jakamansa tieto syventää opiskelijan osaamista”

Hoitotyön opettajat arvioivat oman osaamisensa erittäin hyväksi. He kuvaavat itsensä ymmärtäväisiksi, järjestelmällisiksi ja ulospäinsuuntautuviksi asiantuntijoiksi. Sosiaalisessa mediassa, sairaanhoitajaopiskelijoiden suljetussa keskusteluryhmässä, elokuussa 2017 opiskelijat (n=68) vastasivat kartoituskyselyyni ”Mikä piirre tekee opettajasta mielestänne hyvän?” seuraavasti:

 • Innostus omaa työtään ja opettamaansa aihealuetta kohtaan
 • Jämäkkä ja opiskelijoiden omaa ajattelua herättelevä
 • Joustavuus ja tilannetajuisuus
 • Tasa-arvoisuus
 • Ymmärtäväisyys
 • Opettaa kokemuspohjalta, tuo esiin omakohtaisia käytännön tilanteita
 • Aina opiskelijan puolella ja tukena
 • Tietotaito, jota päivittää säännöllisesti
 • Huumori ja rentous
 • Ei pidä opiskelijoita tyhminä
 • Empaattisuus, positiivisuus ja kannustaminen
 • Asiantuntijuus

”Hyvä opettaja kuuntelee, keskustelee ja huomioi opiskelijoiden yksilöllisyyden. Hyvä opettaja on valmistautunut ja suunnitellut kurssinsa hyvin. Hän on asiantuntija, ja hänen jakamansa tieto syventää opiskelijan osaamista. Hyvä opettaja tulee ajoissa paikalle ja on valmis vuorovaikutukselliseen opettamiseen.” Niin totta, mietin some-vastauksia selatessani, näin sen juuri voisi kiteyttää.

Kaikki aistit avoimina – sairaanhoitaja ei ole koskaan valmis!

Tulokseni ovat täysin yhtenevät aihealueen tutkimustuloksiin. Salmisen (2000) väitöstutkimuksen mukaan hoitotyön opettajuutta kuvaavia tekijöitä ovat opettajan toiminnan ammatillisuus, kasvatuksellisuus, persoonallisuus ja vuorovaikutuksellisuus. Tärkeintä on, että opettaja toimisi erityisesti omaa toimintaansa kehittäen.

”Vierivä kivi ei sammaloidu” on aika käytetty, vähän jopa kulahtanut sanonta. Mutta siinä on vinha perä. Niin sairaanhoitajan kuin terveydenhuoltoalan opettajankin on pysyttävä liikkeessä, kuljettava aistit avoimina, etsittävä tietoa, kehityttävä pärjätäkseen ammatissaan. Opettajana tulee vielä ammentaa ja hämmentää tietoa eteenpäin tavalla, joka johtaa valmistumisiin. Valmistuminen ei tarkoita, että olisi valmis. Se käy ilmi myös kyselystäni sairaanhoitajaopiskelijoille: hyvä opettaja on ajan tasalla sekä tietotaitonsa että opetusmenetelmien suhteen, hän opettaa kokemuksen pohjalta ja herättää keskustelua.

Itse oivalsin tämän jo aikanaan 90-luvulla, hakuprosessin aikana – minä en voi pysähtyä, jämähtää. Ja sen olen pitänyt. Elän, opetan ja koen arkea, kuuntelen, kuulostelen ja samalla mietin, mikä minusta, vi*n hyvästä tyypistä, tulee isona.

Minna

Ps. Millainen on sinusta hyvä opettaja?


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

No mä en pidä sua ainakaan mitenkään vi**n hyvänä tyyppinä, jos oot maikka.

Älä ota henk.koht. Turhantärkeän työn tekeminen joka maksaa niin perkeleesti ettei sillä saa hoitajia palkattua = en katso sun toimintaas et oisit maailman tärkeimmäs työssä. Kunnioitan manikyyrin tai huoran ammattiakin enemmän. Vaikka toki kaikki työ arvokasta, ei siinä.

Pistä vaikka punakynää, mutta et tuu muuttaa ainakaan mun tai hyvin monen muun asenteita sun tukariammattias kohtaan. Et ainakaan ikinä oo muitten yläpuolella, jos oot maikka. Korkeintaan saat kiiltokuvaas kosmeettista pintaa vaikkei sun jäpinät jäis kenenkään päähän sen pidemmäks aikaan ku siel sun luokkahuoneessa tai lukemalla tätä blogia joka ei muuta asiaa yhtään mihinkään paitsi pistämällä kosmeettista pintaa ammattiis.

Luokkahuone ja työpaikka on aina eri paikka. Ja ainakin oma mielipide on se, että ennemmin työpaikkakouluttajia ku skolemaikkoja tarvitaan tälle alalle, jossa valiteaan (syyttä ja syystä) että ei oo rahaa palkata hoitajia. Ennemmin kyllä palkkaisin sunkin maikan masseille hoitajan.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hassu kommentti Tukilta. Jäin ihan ääneen nauramaan paatoksellisuutta ja vihaa opettajia kohtaan :) On hänellä kuitenkin pointtikin, että huonot opettajat ovat melko turhia oppimisen kannalta ja taloudellisestikin. Lisäksi moni huono opettaja luulee olevansa hyvä. Väitän, että vähintään yhtä vaihtelevasti opiskelijoita kohdellaan harjoittelupaikoilla.

Kuitenkin hyvä opettaja on mielestäni hieman manikyyriä ja huoraa merkittävämpi työntekijä moneltakin kannalta. Toki ihan tiedon levittäjän rooli on ammatillisissa opinnoissa tärkeää, mutta tieto ja toimintatavat muuttuvat, ja siksi tärkeämpää olisikin motivoida opiskelijoita oppimaan itse ja innostumaan ammatistaan. Tästä syystä, jos olet oikeasti enemmänkin positiivista palautetta saanut opiskelijoilta, niin uskon sinun olevan hyvä työssäsi ja ihan positiivinen roolimalli opiskelijoille :) 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No mä en ala ainakaan kehuja antamaan ammattiryhmälle, joka opettaa turhantärkeätä tietoa hauki on kala ja hikipinkologiikalla ja samaan aikaan valittavat kamalasta työstään kuukausien lomineen. Ja kuinkakohan kalliiksi toi käy tän päivän suomessa? Suomen talous on mitä on, ni miksei sitten leikattais surutta tosta paskalafkasta?

Kerro mulle, mitä sulle jäi päähän oppitunneilta? Mun ikäluokasta aika lail 0 - 10% jäi päähän tuosta tiedosta amiksessa ja peruskoulussa. Ja ne joilla jäi tota tietoa päähän, ni siperia kyllä näyttää sitten työpaikalla, ettei noista hikipinkojen opeista oo niin kauheasti hyötyä kentällä. Niin samapa tuo, et jäikö skolesta päähän tietoa tai ei. Ainakin se jäi päähän hoitsuamiksesta, että neliraajahalvaus ei estä liikuntaa toisin kuin suksisauvojen puute.

No onpahan koulut käyty ja tutkinnot saatu. Harmi vaan, että toi maksaa ja vie aikaa niin perkeleesti. Plus käytännön hyöty työelämän kannalta lähenee enemmän nollaa ku mitään muuta.

Kuka tässä voittaa muuta ku tärkeyttä ja kiiltokuvaa tavoittelevat maikat ja perseennuolijat? Itse ainakin käyttäisin yhteiskunnan rahoja ennemmin johonkin muuhun ku skoleen ja maikkoihin. Johonkin josta ois oikeasti hyötyä, kuten vaikka hoitajien palkkoihin.

111228_1lo.jpg

 

 

 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joskus kouluttamattomuus on ihan aistittavissa. Voi toki sekoittua paskaan asenteeseen. 

 • Tykkää 2

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×