Jump to content
Blogi

Tero Riihelä - joka kymmenennelle


Tero Riihelä


Tero haluaa ottaa esille erityisesti miesnäkökulman siitä syystä, että meitä miehiä hoitoalalla on vain noin joka kymmenes. “Nykyään hoitajan työnkuva on hyvin laaja-alaista ja uramahdollisuuksia on monia.”

Kuka?

Blogitiimimme yksi uusista vahvistuksista on sairaanhoitaja Tero Riihelä. Hän on eteläsuomalaistumassa oleva savolainen. Tero vitsailee että asia taitaa tosin olla niin, että savolaiset eivät meitä eteläsavolaisia edes oikeiksi savolaisiksi lue. Tero on asunut pk-seudulla muutaman vuoden, mutta omien sanojensa mukaan luonnollisesti viäntelee sanoja kuten miä ja siä, mikä saattaa joskus särähtää jonkun korvissa.

Hoitoalalla Tero on työskennellyt vuodesta 2007 lähtien, eli noin kymmenisen vuotta. Tero työskentelee nyt kolmatta vuotta perusterveydenhuollon puolella terveyskeskuksessa sairaanhoitajana. Tätä ennen hän työskenteli erikoissairaanhoidossa muutaman vuoden ajan. Aiemmalta koulutukseltaan Tero on lähihoitaja.

Kuinka päädyit terveydenhoitoalalle?

Peruskoulun jälkeen menin ammattiopistoon metallilinjalle. Nämä opinnot jätin kuitenkin kesken, koska sain töitä hitsaajana. Tuolloin huomasin, ettei metalliala kuitenkaan sopinut minulle ja työurani sillä saralla taisikin jäädä muutamiin kuukausiin. Tämän jälkeen työskentelin betonitehtaalla muutaman vuoden. Tuohon aikaan olin parikymppinen ja aloin miettimään erilaisia koulutusmahdollisuuksia muilta aloilta ja hoitoala oli yksi minua kiinnostava vaihtoehto. Hoitoalan opintojen mahdollisuutta aloin miettimään lähinnä työllisyysnäkymien vuoksi. Kohta jo olinkin oppisopimuksella lähihoitajaopiskelijana vanhusten palvelutalossa.

Kutsumusammatti hoitotyö ei minulle siis ole ollut, mutta matkan varrella aloin pitämään hoitotyöstä. Tästä syystä lähdin mm. myöhemmin opiskelemaan sairaanhoitajaksi monimuoto-opintoina, mikä mahdollisti minulle työssäkäynnin lähihoitajana siinä ohella. Sairaanhoitajana työskennellessäni olen opiskellut avoimessa yliopistossa terveystieteitä ja nyt syksyllä pääsen aloittamaan terveystieteiden opinnot Itä-Suomen yliopistolla tutkinto-opiskelijana. Pyrin tekemään hoitotieteen opinnot työni ohella ja nähtäväksi jää, kuinka hyvin tämä työn ja yliopisto-opintojen yhdistäminen onnistuu.

Mistä pidät terveydenhoitoalalla?

Hoitotyö on monipuolista ja erikoisaloja on monia. Tämä mahdollistaa erilaista uran kehittymistä ja erikoisosaamisen kartuttamista. Tästä syystä hoitotyö ei ole mielestäni pitkästyttävää ja monipuolisuuden vuoksi voi aina etsiä uudenlaista työnkuvaa, jos kaipaa vaihtelua. Hoitotyö myös kehittyy jatkuvasti ja se luo tarvetta uusille ammattinimikkeille ja työtehtäville. Tulevaisuudessa sitten näemme miten sosiaali- ja terveysala muuttuu muun kehityksen mukana, ja minkälaista työtä se tarjoaa ihmisille. Hoitotyön monipuolisuuden lisäksi pidän työssäni tietenkin myös siitä, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja olla heille hyödyksi sekä pyrkiä vaikuttamaan positiivisesti heidän sen hetkiseen tilanteeseen esim. sairauden kohdatessa.

Keille kirjoitat hoitaja.net x Skholen blogissa?

Blogini on sekä niille jotka ovat jo terveydenhuoltoalalla, sekä niille jotka harkitsevat terveysalan opintoja. Myös hoitoalalla työskentelevät, jotka miettivät jatko-opintoja tai lisäkouluttautumista alan sisällä voivat saada vinkkejä blogini kautta liittyen juurikin hoitoalan opintoihin.  

Mistä näkökulmasta haluat erityisesti kirjoittaa oppimisesta?

Kun itse olen opiskellut, olen tehnyt myös töitä samaan aikaan. Nykyäänkin opiskelen töiden ohella. Kirjoitan ikuisen oppijan näkökulmasta, eli kuinka sovittaa yhteen työ, opinnot ja perhe-elämä. Miten voin urallani kehittyä ja mitä mahdollisuuksia ja tapoja voi opiskeluun olla sekä mitä haasteita se voi tuoda. Tietenkin kirjoitan varmasti myös mitä mielen päällä kulloinkin on ja ajankohtaisista aiheista elämässäni sekä maailmalla, mutta nämä ovat erityisesti asioita joita tarkoitukseni on ottaa esille eri näkökulmista. Olisin myös iloinen, jos lukijoiden kanssa heräisi keskustelua ja pohdintaa aiheiden tiimoilta.

Mitä ensimmäinen blogikirjoituksesi tulee käsittelemään?

Otan esille hoitoalan opiskelun ja työn yhteensovittamisen mahdollisuuksia. Tässä nimenomaisesti ovat mielessä he, jotka harkitsevat hoitoalan opintoja. Haluan ottaa esille erityisesti miesnäkökulman siitä syystä, että meitä miehiä hoitoalalla on vain noin joka kymmenes. Haluan myös kannustaa miehiä hoitoalan opintoihin, koska kaukana ovat ne ajat, jolloin hoitajina oli vain ”Sari sairaanhoitajia”. Nykyään hoitajan työnkuva on hyvin laaja-alaista ja uramahdollisuuksia on monia. Eli hoitotyö voi olla paljon muutakin kuin vaippojen vaihtoa ja tippaletkun asettelua.  Myös työllisyystilanne on erittäin hyvä ja tämä on yksi monista syistä, miksi hoitoalaa kannattaa vakavissaan harkita lähteä opiskelemaan.

Yksi mieleenpainunut oppimiskokemus?

Jokainen meistä oppii tavallaan. Toiset tykkäävät itsenäisemmistä oppimistavoista ja toiset ryhmätöistä. Toiset tykkäävät, että opettaja on läsnä fyysisesti luokassa ja toiset pitävät tietokonevälitteisestä opiskelusta esim. verkko-opinnoista. Joka tapauksessa, ennen kuin lähdetään oikeasti hoitotyön kentälle, on hyvä olla käytännön tietoa taustalla. Vaikka tietoa olisi kuinka paljon ahminut ennen sitä oikeaa työtä ja potilastilanteita, on itseäni parhaiten opettanut oikeat potilastilanteet. Sen olen oppinut, että ei pidä pitää mitään itsestään selvänä. Vaan varautua aina ns. pahimpaan. Tiedä mitä teet ja miksi teet. Potilas voi näyttää hyvinvoivalta, mutta hetken päästä hän voikin olla elvytettävänä. Ihminen voi käyttäytyä mielestäsi oudosti ja se mietityttää sinua siihen saakka, kunnes tiedät, että hänellä onkin jokin vamma tai sairaus mikä aiheuttaa epätavallisen käytöksen. Yritetään siis muistaa, ettei koskaan vedetä liian nopeasti johtopäätöksiä.

Pari faktaa Terosta:

  • Luonteeltaan Tero kuvailee itseään iloiseksi ja huumorintajuiseksi, mutta toisinaan huumori on hieman kieroutunutta, ehkäpä johtuen hänen etelä-savossa viettämistä vuosistaan.
  • Tero on innokas liikkuja ja pitää etenkin luonnossa liikkumista rentouttavana. Lapissa vaellus on tähän ihanteellinen muoto. Myös kuntosali ja juoksulenkit tulevat arjen keskellä tutuiksi liikuntamuodoiksi.

Teroa haastatteli Hoitajat.net x Skhole -blogisti Sonja Ropponen. Sonja haluaa kirjoittaa erityisesti hoitajille, jotka ovat olleet alalla jo useamman vuoden ja saada aikaan heille uusia oivalluksia omaan työhönsä liittyen. “Uskon, että omat menneet kokemukseni nuorena aloittelevana hoitajana voivat kiinnostaa alan opiskelijoita tai vastavalmistuneita sekä tarjota myös heille hyödyllistä tietoa.” Lue lisää Sonjasta


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kylläpäs valitsemasi aihe osuu kohdilleen! Odotan jo innolla mitä tuleman pitää.

 

t: ensi viikon alussa sairaanhoitajaopinnot aloittava työskentelevä ja perheellinen lähihoitaja

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hienoa kuulla, että aihe on ajankohtainen. Intoa ja jaksamista opintoihisi!

- Tero R

 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×