Jump to content
Blogi

Terapiaeläin saa vanhuksen nuortumaan


Sonja Ropponen


Palvelutalossa töissä ollessani yöhoitajalla oli usein koira mukanaan. Myös iltavuorossa muistan nähneeni villakoiran käytävällä nuuskimassa. Kun joku muistisairaista vanhuksista näki koiran, hän alkoi hymyilemään. Ehkä hän ei puhunut mitään, mutta silmät kirkastuivat. Toiset alkoivat höpöttämään koiralle ja pyysivät sitä luokseen. Eläinterapia vaikuttaa tutkitusti potilaan mielialaan. Eläimet eivät vaadi eivätkä arvostele. Ne murtavat jäätä, lisäävät hyvänolon tunnetta ja saavat ihmisen rentoutumaan. Useilla vanhuksilla eläimen näkeminen tekee saman vaikutuksen kuin pieni lapsi. Sitä katsotaan hymyillen ja sille höpötellään. Ehkä silitellään ja samalla ihaillaan.

Tiedän palvelutaloja, joiden osastolla on oma kani tai kissa. Ymmärrettävästi se ei ole aina mahdollista, koska osa asukkaista voi olla allergisia tai lemmikin hoitaminen voi tuoda liian paljon lisätyötä hoitajille. Olen silti sitä mieltä, että eläinterapiaa voitaisi hyödyntää myös vanhusten parissa enemmän. Esimerkiksi ruotsissa eläinterapia on suuremmassa roolissa kuin Suomessa. Suomessa vähäinen hyödyntäminen johtuu ehkä siitä, ettei palveluja tunneta hyvin, tai niille ei löydetä rahoittajaa. Lasten parissa on käytetty jo pidempään terapiaeläimiä. Esimerkiksi kirjastoissa on käytetty lukukoiraa, joka kuuntelee kun lapsi lukee. Koira rentouttaa pientä lukijaa ja saattaa nostattaa itsetuntoa. Koiran läsnäolo parantaa usein myös lapsen keskittymiskykyä ja lukutaito paranee. Myös autististen lasten katsekontaktin hakemisessa on hyödynnetty terapiakoiria.

shutterstock_168763541.jpg

Terapiakoirat ovat hyvin positiivinen asia vanhustenhuollossa. Ne aktivoivat vanhuksia ja sairaita. Vanhus saattaa lähteä helpommin ulkoilemaan, jos koira tulee mukana. Käveltyjä metrejä saattaa kertyä paljon enemmän kuin ilman koiraa. Koska vanhukset ovat hoitokodissa tai palvelutalossa niin he eivät voi enää itse huolehtia lemmikistä, vaikka olisivat olleet ennen hyvinkin eläinrakkaita. Eläimen vierailu voi tuoda paljon muistoja mieleen sekä iloa sen hetkiseen elämään. Eläimet nauttivat hellyydestä ja rakkaudesta. Vanhukset saavat myös hellyyttä pyyteettömästi eläimeltä takaisin. On joku, joka silittää ja joku, joka tulee luokse. Terapiaeläimen kautta voi myös syntyä uudenlainen keskusteluyhteys myös muiden asukkaiden tai hoitajien kanssa. Ahdistunutkin vanhus voi löytää puheyhteyden uudelleen, kun karvainen kaveri istuu viereen.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Vieras: Topin kanala

Lähetetty

Terapiakanat  vierailulla vanhustenkerhossa  ....   

 

 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×