Jump to content
Blogi

Suojelitko potilasta työvuorossa?


Tero Riihelä


Viimeksi kirjoitin influenssasta, rokotteista ja uudesta tartuntatautilaista. Ajattelin jatkaa aihetta tartuntatautien ehkäisemisen osalta, johon voimme vaikuttaa hyvin paljon myös omilla toimillamme. Lotraatko siis alkoholin kanssa oikein kunnolla työvuoron aikana ennen potilaan kohtaamista ja sen jälkeen, sekä myös toimenpiteiden aikana? Tämä hoitajienkin käyttämä maaginen neste, jota sairaaloista ja terveysasemilta lähti aikoinaan kuin itsestään kävelemään ulos, on tietenkin käsihuuhde.

Käsihuuhdetta käyttämällä tuhoamme tautia aiheuttavat mikrobit käsistämme ja ehkäisemme tautien leviämisen potilaisiin, kollegoihin ja itseemme. Pieni teko, jolla voi kuitenkin olla suuri vaikutus ihmisiin ympärillämme. Hyvän käsihygienian merkityshän ei ole mikään uusi juttu, vaan se tiedettiin jo yli 150 vuotta sitten, kun ”esihoitajamme” Florence Nightingale teki työtä hyvän hygienian eteen silloisissa sairaaloissa.

Nykypäivänä käsihuuhteen käyttö on sairaaloissa lisääntynyt tilastojen mukaan viime vuosina. Kuitenkin taitaa olla niin, että edelleen me hoitajat ja myös muu henkilökunta käytämme käsihuuhdetta aivan liian vähän. Myös käsihygienian seurannat osoittavat, että käsihygieniassa olisi parantamisen varaa terveydenhuollossa. Käsihuuhdettahan pitäisi käyttää melkein joka välissä, jos kirjaimellisesti noudatamme ohjeita, eli monta kymmentä kertaa työvuoron aikana. Käsien desinfektio on merkittävä toimenpide potilasturvallisuuden kannalta, kun sairaalassa tapahtuvista infektioista voitaisiin estää hyvällä käsihygienialla vähintään viidennes.

Hoitajilla on yleisesti mielestäni hyvä teoriaosaaminen hygieniasta ja aseptiikasta, ja siksi voikin joskus tuntua turhalta hygieniahoitajan pitämät luennot ja opetukset. Mekö muka tarvitsisimme tässä opastusta, me jotka olemme aseptiikan ruumiillistuma. Emmehän me hoitajat kaiva nenää ja raavi päätämme tai koskettele likaisia pintoja. Eihän kukaan meistä käytä työvuoron aikana kelloa, koruja, rakennekynsiä tai muuta ylimääräistä.

Täydellisyydestämme huolimatta taitaa kuitenkin olla niin, että tarvitsemme ajoittain muistutusta, seurantaa ja interventioita hyvään käsihygieniaan liittyen. Vai muistammeko desinfioida kätemme aina ennen jokaista potilaskontaktia ja sen jälkeen, sekä toimenpiteiden välissä ja käsien kontaminoiduttua? Muistammeko puhdistaa kätemme riittävällä määrällä käsidesiä ja vielä tarpeeksi pitkään? Teemmekö myös saippuapesun, kun tilanne sitä vaatii?

Ei tämä käsihygienia tietenkään ole vain meistä rivihoitajista kiinni, vaan myös hoitotyön johtajien tulee sitoutua käsihygieniaan ja ylläpitää hyvän aseptiikan ja käsihygienian kulttuuria koko organisaatiossa. Hoitotyön johtajat voivat vaikuttaa resursseihin, joita laitetaan käsihygienian seurantaan ja parantamiseen. Esim. Hoitotyön tutkimussäätiön ja Oulun yliopistosairaalan yhteistyössä kehitetty khYHKÄ-toimintamallin avulla voi arvioida käsihygienian toteumista organisaatiossa.

Hyvään käsihygieniaan kuuluu tietenkin myös muuta, kuin vain käsien desinfektio. Mikäli kaipaat täydennyskoulutusta käsihygieniasta, niin mm. Skholen verkkokoulutuspalvelu on tehnyt yhteistyössä Hoitotieteen tutkimussäätiön kanssa käsihygieniasta verkkokurssin. Voit tutustua Skholen verkkokursseille ilmaiseksi täältä, ellei sinulla ole tunnuksia jo työnantajan tai oppilaitoksesi puolesta.

Olisi mukava kuulla teidän mielipiteitä, kuinka käsihygienia näkyy ja toimii terveydenhuollossa. Millaisia tapoja teillä on toteuttaa käsihygieniaa ja kuinka tärkeänä koette sen osana potilasturvallisuutta ja infektioiden ehkäisyä? Tai oletteko törmänneet epäkohtiin aseptiikan suhteen urallanne tai opiskelun aikana harjoitteluissa?


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×