Jump to content
Blogi

Stressaako opinnot- Vältä uupumus


Tero Riihelä


Vaikeuttaako stressi opiskelua ja töitä. Tunnista omat voimavarasi ja ennakoi uupuminen. Opintovapaa- mahdollisuus täysipäiväiseen opiskeluun.

Näin jouluajan jälkeen haluan kirjoittaa vielä stressistä, uupumuksesta ja levon tärkeydestä sekä näiden merkityksestä opinnoissa ja työssä. Muutaman sanan kirjoitan myös opintovapaasta, jota itse aion pitää ensi vuodesta lähtien. Toivottavasti teillä oli siis levollinen ja rauhallinen joulu. Toivottavasti sait töistä ja/tai opinnoista lepotaukoa joulun ajaksi ja sait tehdä ja syödä mitä halusit. Pohdin tätä kirjoitusta jo aiemmin ja huomasin, että Minna kirjoittikin aiemmassa postauksessaan mielenkiintoisen artikkelin juuri opiskelijan stressistä ja uupumuksesta. Hän antoi myös uupumisen ja stressin ehkäisyyn ja siitä palautumiseen vinkkejä.

Oma kokemukseni stressistä  

Itselläni on opiskelijan uupumuksesta ja stressistä myös omakohtainen kokemus ammattikorkeakouluopintojen ajoilta. Muistot tuosta ajasta ovat vielä selvästi muistissa, eihän siitä montaa vuotta ole kulunut.  Tuolloin sain oppia kantapään kautta uupumuksen vaikutukset. Oli toinen opintovuoteni, jolloin suoritin sisätauti- ja kirurgian harjoittelujaksot peräkkäin, eli yhteensä noin 13 viikkoa työharjoittelua. Tämän lisäksi ahnehdin itselleni muutaman ylimääräisen kurssitehtävän ja kävin välipäivinä töissä. Oli siis jatkuvasti tekemistä ja pohdittavaa aivoille, mutta en kokenut itseäni fyysisesti väsyneeksi tai stressaantuneeksi.

Tuolloin kuitenkin vatsani alkoi oireilla, jonka vuoksi hakeuduin lääkäriin ja pääsin erilaisiin tutkimuksiin, joista ei kuitenkaan löytynyt mitään poikkeavaa. Myöhemmin osasin yhdistää kokemani oireet stressiin.  Vatsakipuja kesti noin kolme kuukautta ja kun harjoittelut ja tehtävät olivat ohitse, loppuivat myös vatsakivut. Aina ei siis ole hyvä asia, että ottaa liikaa kursseja, harrastuksia ja vastuutehtäviä. Jonkun aikaa sitä ehkä jaksaa, mutta jossain vaiheessa saattaa tulla uupumus ja kroppa voi alkaa oireilemaan stressin kuormituksesta. Sen olen ainakin oppinut, että mieluummin lepää ennakoivasti kuin alkaa uupumaan opintojen vuoksi.

Tunnista voimavarasi

Joskus myös elämäntilanteet muuttuvat, mikä voi aiheuttaa lisää stressiä ja haasteita asetettuihin tavoitteisiin opintojen tai työn suhteen. Elämässäsi voi olla jokin asia tai tekijä, mikä vaikeuttaa opintoihin keskittymistä. Itse huomasin, että olin innokkaana yliopistolla haalinut itselleni liian monta kurssia tälle syksylle, joiden lisäksi käyn täysipäiväisesti töissä. Totesin, että joudun siirtämään yhtä kursseista, jota olin suunnitellut tälle syksylle. Päätin siirtää tämän kyseisen kurssin myöhemmäksi, jolloin minulla on taas enemmän aikaa sen tekemiseen.  Olen oppinut tunnistamaan aikaisemman kokemuksen opettamana omat rajani ja jaksamiseni. Jotta jaksan toimia tehokkaasti, on minun tunnistettava uupumuksen merkit ja ennakoitava niitä. Tämä kurssin siirtäminen oli minun kohdallani ennakointia uupumisen välttämiseksi. Oli stressiä tai uupumusta aiheuttava tekijä mikä tahansa, tärkeää on osata tunnistaa se ja toimia sen mukaisesti.  

Opintovapaa- mahdollisuus täysipäiväiseen opiskeluun

Lukiessa saatat ihmetellä, että miksi sitten teen töitä samalla kun opiskelen, jos se voi aiheuttaa stressiä. Ja totta puhuen, samaa ihmettelen itsekin 😊!! Aina ei vain ole mahdollista jäädä kokopäiväiseksi opiskelijaksi. Sinulla saattaa olla lapset ja velkaa jonka vuoksi opintotuen varaan ei ole mahdollista jäädä. Onneksi on kuitenkin olemassa opintovapaa ja aikuiskoulutusrahasto. Päätin hakea opintovapaata jo seuraavalle syksylle, toiselle opintovuodelleni. Päätös tuntui helpolle, sillä motivaatio opiskeluun on suuri. Olin todella kiitollinen kuullessani opintovapaan myöntämisestä hiljattain. Nyt tiedän, että pääsen keskittymään 110% opintoihin ja ehdin lukea kaikki ne kirjat ja asiat, joita olen halunnut uuvuttamatta itseäni.

Opintovapaasta muutama fakta

Opintovapaa on tarkoitettu työsuhteessa olevalle työntekijälle opintojen suorittamista varten. Työntekijä, joka on työskennellyt yli vuoden ajan samalla työnantajalla, voi pitää opintovapaata yhteensä kaksi vuotta viiden vuoden sisällä, joko pätkittäin tai yhtäjaksoisesti. Jos työntekijällä on työkokemusta vähintään kahdeksan vuoden ajalta ja hän on työskennellyt nykyisellä työnantajalla vähintään vuoden, on hän oikeutettu saamaan aikuiskoulutustukea. Aikuiskoulutustuen määrään vaikuttaa palkkasi suuruus. Tarkempaa tietoa opintovapaasta ja aikuiskoulutustuesta saat mm. täältä.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×