Jump to content
Blogi

Sonja Ropponen - uusia oivalluksia kokeneille lähihoitajille


Sonja Ropponen


“Uskon, että omat menneet kokemukseni nuorena aloittelevana hoitajana voivat kiinnostaa alan opiskelijoita tai vastavalmistuneita sekä tarjota myös heille hyödyllistä tietoa.”

Kuka?

Minulla on ilo esitellä teille blogitiimimme iloinen, mukava, nuori helsinkiläinen lähihoitaja Sonja Ropponen. Sonja on innostuessaan puhelias, mutta tästä huolimatta onnistuin kysymään häneltä muutaman kysymyksen, joihin hän on alla vastannut. Sonja on 24-vuotias ja nuoresta iästään huolimatta hän on kerennyt työskentelemään hoitoalalla jo vuodesta 2011 lähtien. Sonja hakeutui hoitoalalle opiskelemaan 15-vuotiaana lähihoitajaksi nuorisopuolelle.

Lähihoitajaopintojen ja valmistumisensa jälkeen Sonja työskenteli hoitokodissa muistisairaiden ja monisairaiden vanhusten parissa. Kotihoidossa hän on työskennellyt vuodesta 2013 lähtien.  Työssään hänelle on tullut tutuksi mm. vanhukset, mielenterveys- ja päihdeasiakkaat sekä liikuntarajoitteiset asiakkaat. Joten iästään huolimatta hän on kerennyt näkemään laajasti eri asiakaskuntaa kotihoidossa eri puolella Etelä-Suomea.

Mikä on parasta hoitoalalla?

Pidän alalla erityisesti siitä, että tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä. Koen, että elämän perusta on terveys. Hoitajana olen edistämässä terveyttä sekä hoitamassa ihmistä kokonaisvaltaisesti ja kunnioittavasti. Asiakkailta tuleva palaute on suoraa ja sitä on aina mukava saada. Ajattelen, että jokainen ihminen on yksilö ja häntä tulee kohdella myös sillä tavoin. Se on haaste, mutta tuo työhön vaihtelua. Pyrin tekemään omalta osaltani kaiken, että asiakkaalle jää mukava olo käyntini jälkeen.  Hoitoala on myös hyvin monipuolinen ja siinä pääsee tekemään töitä todella laajalla skaalalla. Esimerkiksi kotihoidon puolella on vanhusten lisäksi yhä enemmän nuorempia asiakkaita, maahanmuuttajataustaisia sekä mielenterveys- ja päihdeasiakkaita.  Myös saattohoitoa suoritetaan kotona yhä enemmän.

Kenelle kirjoitat hoitajat.net x Skholen blogissa?

Haluan kirjoittaa erityisesti hoitajille, jotka ovat olleet alalla jo useamman vuoden ja saada aikaan heille uusia oivalluksia omaan työhönsä liittyen. Pyrin myös tuomaan esille erilaisia näkökantoja hoitoalaan liittyen. Uskon, että omat menneet kokemukseni nuorena aloittelevana hoitajana voivat kiinnostaa alan opiskelijoita tai vastavalmistuneita sekä tarjota myös heille hyödyllistä tietoa.

Mistä näkökulmasta haluat erityisesti kirjoittaa?

Haluan kirjoittaa, kuinka tärkeää lähihoitajan on pitää yllä ammatillista osaamistaan sekä pohtia uusia keinoja työssä jaksamiseen liittyen.  Oma jaksaminen on tärkeintä, jotta voi hoitaa muita. Hoitajan työ on usein fyysisesti tai henkisesti raskasta sekä usein jopa näitä molempia. Sen vuoksi on äärettömän tärkeää oppia ja miettiä keinoja joilla työtaakkaa kevennettäisiin, kuten toimiva työn suunnittelu sekä avustavat apuvälineet. Myös esimerkiksi etähoidon tulevaisuus kiinnostaa ja siihen liittyviä aiheita aionkin miettiä blogissani.

Mitä ensimmäinen blogikirjoituksesi tulee käsittelemään?

Minkälaista saattohoito on nykypäivänä ja voidaanko sen laatuun olla tyytyväisiä? Voiko kuolemaan ja omaisten suruun ikinä tottua? Onko meillä aikaa olla läsnä hoidettavan ihmisen viimeisillä hetkillä?  Ensimmäinen kirjoitukseni tulee käsittelemään kunnioittavaa saattohoitoa. Pohdin, kuinka arkisten käyntien keskellä tulisi tehdä aikaa erityisesti saattohoitopotilaille. Saattohoitoa annetaan vakavasti sairaille ihmisille, jolloin tulisi olla aikaa pysähtyä heidän luokseen ja tehdä viimeisistä hetkistä arvokkaita. Myös omaiset ovat usein tukemisen ja kuuntelemisen tarpeessa heidän läheisensä viimeisillä hetkillä. Nykyisillä resursseilla pysähtyminen ja ajan antaminen ovat suuri haaste hoitajalle. Haluan pohtia sitä ensimmäisessä kirjoituksessani.

Kerro mieleenpainunut oppimiskokemus?

Parhaimmat oppimiskokemukseni olen kokenut työharjoitteluissa, joissa ohjaajalla on ollut aikaa ja halua varmistaa oppimiseni. Olemme toistaneet useasti eri toimenpiteitä ja hoitotyöhön liittyviä rutiineja, jotta ne ovat alkaneet sujua. Myös aina tulee uutta, joten senkin oppimisessa on tuettu ja ohjattu perusteellisesti. Itse opin parhaiten tekemällä. Lähihoitajilla on laaja osaaminen koulutuksen pohjalta, mutta riippuu työpaikasta, miten sitä hyödynnetään. Välillä joissain paikoissa oletetaan osaavan toista ja toisessa toista. Siksi onkin erittäin tärkeää, että uusilla työpaikoilla perehdytetään esim. uusiin hoitotoimenpiteisiin, koska voi olla, että uusi työntekijä ei ole päässyt tekemään niitä edellisessä työpaikassaan.

Lisäksi olen huomannut eri työpaikoilla suuria eroja siinä, millä tavoin uutta työntekijää perehdytetään tai kuinka esimerkiksi hänen lääkehoidon osaamistaan hyödynnetään. Itse koen, että olen useissa työpaikoissa oppinut asiat moninkertaisesti nopeammin käytännön kautta kuin pelkästään teoriaa lukiessa. Molemmat toki tukevat toinen toisiaan, mutta koska työ on niin käytännönläheistä niin konkreettista harjoittelua ei voi liikaa korostaa.  

Pari faktaa Sonjasta:

  • Sonjalle Nasu ei ole hahmo Nallepuhista vaan hänen oma pieni koiransa, joka on kotona häntä innokkaasti vastassa.
  • Sonja harrastaa kuntoilua ja ulkoilua aktiivisesti ja innostuu uusista kulttuureista, mikä on yksi syy Sonjan krooniseen matkakuumeeseen.

Sonjaa haastatteli Hoitajat.net x Skhole -blogisti Tero Riihelä. Tero on aina opiskellut työn ohessa. Hän kirjoittaa ikuisen oppijan näkökulmasta, eli kuinka sovittaa yhteen työ, opinnot ja perhe-elämä. Miten uralla voi kehittyä, mitä mahdollisuuksia ja tapoja voi opiskeluun olla, mitä haasteita se voi tuoda. Tero haluaa ottaa esille erityisesti miesnäkökulman siitä syystä, että miehiä hoitoalalla on vain noin joka kymmenes. Lue lisää Terosta


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×