Jump to content
Blogi

Sairaanhoidon opiskelun aloittanut lähihoitaja Elli: “Tärkeintä on, että jos joku ei osaa jotakin, puututaan asiaan.”


Vieras


Elli kirjoittaa samassa tilanteessa oleville lähihoitajille, jotka ovat aloittaneet tai suunnittelevat aloittavansa opiskelut.

Lähihoitajana reilut kaksi vuotta työskennellyt Elli aloitti sairaanhoitajaopinnot XAMK:ssa. “Mun ennakko-odotukset oli tosi jännittyneet. Odotin, että kaikilta opettajilta löytyisi ymmärrystä meitä opiskelijoita kohtaan, jotka olemme aluksi pallo enemmän tai vähemmän hukassa. Enää ei kyllä jännitä - kiitos meidän ihana ryhmä!

Elli haluaa blogiteksteillään jakaa hyviä eväitä, joilla käynnistää ensimmäinen lukukausi ja saada opinnoista alusta asti kaikki irti. “Ettei kaikki opiskelun aloittamiseen liittyvät asiat tulisi liian suurena yllätyksenä.” Elli itse yllättyi viestintäkatkoksista oppilaitoksen ja opiskelijoiden välillä. Aiemmin lähihoitajaksi toisen asteen oppilaitoksessa opiskellut Elli ihmettelee tiedonkulun takkuisuutta verrattuna aiempiin opintoihinsa.

Tiedotuskanavia on monia, mutta silti - tai kenties juuri siksi - tieto kurssin annetuista kotitehtävistä ei aina päädy opiskelijoille asti. Elli tiedostaa kyllä monimuoto-opiskelun reunaehdot: “Tiedän, että todella aktiivinen pitää olla. Lähinnä työssäkäyviä perheellisiä ajattelen - eivät he aina kerkeä Moodlea tuijottamaan.”

Elli harmittelee, että nykyisellään paljon informaatiota jää eri verkko-oppimisjärjestelmien taakse. “- Esimerkiksi sähköposti-ilmoitus uudesta tehtävästä olisi kätevä. Onneksi meidän porukasta kuitenkin aina joku informoi”. Yksi kurssilaisista oli huomannut uudet tehtävät ja ilmoittanut muille kurssilaisten omalla keskustelukanavalla: “Tuutoriemme suosituksesta perustimme oman WhatsApp-ryhmän.” Ryhmässä satojen kilometrien päässä toisistaan ja kampukselta asuvat ja työskentelevät opiskelutoverit pitävät toisensa ajan tasalla.  

Opiskelijayhteisön voima näkyy myös Ellin kertoessa oppimiskokemuksesta, joka on jäänyt mieleen. Lähihoitajaopintoihin kuuluva ruotsin kielen kurssi oli haastava. Elli perusti kurssikavereineen porukan, jossa huolehdittiin että kaikki oppivat hankalimmatkin kielioppisäännöt. “Tärkeintä on, että jos joku ei osaa jotakin, puututaan asiaan.

Elli kirjoittaa erityisesti työelämästä kouluun siirtyvän näkökulmasta. Siirtymä ei Ellin kohdalla tapahdu täysin veitsellä leikaten, sillä Elli jatkaa työtänsä lähihoitajan opintojen ohella ainakin vielä ensimmäisen syyslukukauden. Monimuoto-opinnot sopivat tästä syystä Ellille paremmin kuin kokopäiväinen opiskelu: “Lähipäivinä automatkaa kertyy 100 kilometriä suuntaansa”. Opiskelun aloittaminen töiden lomassa oli raskasta. “Nukuin paljon enemmän kuin yleensä”. Ellin ensimmäinen kirjoitus käsittelee kysymyksiä, joita tulee eteen tässä välivaiheessa tasapainoillessa.

Innostus oppimiseen on kuitenkin ainakin vielä kova. Tulevaa sairaanhoidon ammattilaista kiinnostaa mahdollisuus olla tekemisissä laajasti eri ammattiryhmien kanssa. ”Esimerkiksi lastensuojelutyössä. Sairaanhoitajalla on myös enemmän valtuuksia tehdä asioita kuin lähihoitajilla, ja työhön kuuluu muutakin kuin fyysistä hoitotyötä.” Blogitekstinsä Elli suuntaa samassa tilanteessa oleville lähihoitajille, jotka ovat aloittaneet tai suunnittelevat aloittavansa opiskelun.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×