Jump to content
Blogi

Ruudun takaa Kerttukin kurkistaa


Sonja Ropponen


Olisiko edes vielä kymmenen vuotta sitten uskottu, että 90-vuotias Kerttu voi saada päivittäistä hoitoa tabletin näytön kautta? Hoitajat puhuisivat hänelle näytön kautta ja hän voisi saada laadukasta hoitoa myös ilman hoitajan fyysistä läsnäoloa? En usko, että monikaan olisi osannut kuvitella tälläistä tilannetta. Nyt kuitenkin virtuaalihoito eli ns. etähoito on tuttu mm. monelle vanhukselle sekä mielenterveyskuntoutujalle. Etähoidon tarkoitus ei ole korvata normaalin kotihoidon käyntejä, vaan olla kotihoidon rinnalla ja tukena. Sitä voidaan hyödyntää etenkin sellaisten asiakkaiden kohdalla, jotka kokevat useat saman päivän aikana tehtävät kotikäynnit raskaana, mutta kuitenkin tarvitsevat muistuttelua esimerkiksi siitä, että ravitsemus tai säännöllinen lääkitys ei unohdu.

Näköyhteyden ansiosta etähoitajan on myös mahdollista varmistaa, että asiakas todella lämmittää ruuan tai ottaa näytön edessä hänelle määrätyt lääkkeet. Näin säästetään tavallisen kotihoidon resursseja ja kotihoitajilla on enemmän aikaa suuremman hoidontarpeen omaaville asiakkaille. Myöskään ns. turhia käyntejä ei tule tehtyä, jolloin asiakas onkin jo ehtinyt syömään ja hoitaja menee käynnille vaan kääntyäkseen. Etänä voidaan myös suorittaa pieniä hoitotoimenpiteitä, kuten verenpaineen sekä verensokerin mittauksia ja insuliinin pistämistä. Myös fysioterapeutin määräämät pienet käsi- tai tuolijumpat onnistuvat etähoitajan ohjeistuksella. Etähoitajasta tulee asiakkaalle tuttu kasvo ruudun takaa ja hän myös oppii huomaamaan, jos asiakkaalla ei ole kaikki hyvin, ja voi näin ollen pyytää kotihoitoa tekemään kotikäynnin.

59c8dd55c3f9c_shutterstock_448609006(1).jpg.f00974d6e479eb8e4af9add65ab69132.jpg

Helsinki suosii virtuaalihoitoa

Helsingissä virtuaalihoito on otettu käyttöön vuonna 2011. Hoitajat ovat lähi- ja sairaanhoitajia. Hoidolla on ollut pääosin hyviä kokemuksia. Itsekin olen hoitanut monia asiakkaita, joilla virtuaalihoito on säännöllisessä käytössä kotihoidon rinnalla. Suurin osa asiakkaista kokee etähoidon hyödyllisenä hoitomuotona. Tabletin käyttö on opittu nopeasti ja siitä on tullut osa päivittäistä arkea. Esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavilla asiakkailla lääkitys saattaa mennä jopa kuudesti päivässä ja hoitajien käynnit ovat lyhyitä. Silloin voi olla helpottavaa, että ei tarvitse odottaa hoitajaa muutaman tunnin välein kotiin, vaan etähoito voi varmistaa lääkkeiden oton ruudun kautta. Etähoitajat soittavat sovittuina kellonaikoina, joko useasti päivässä tai vaikka vaan kerran kuukaudessa. Jokainen tabletin omistaja saa myös käyttöönsä viisi omaisyhteyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että omaiset voivat soittaa läheisilleen videopuheluita. Tämäkin hoitomuoto määritellään tietysti yksilön tarpeen mukaan. Muistisairaille asiakkaille etähoito ei sovi vaan silloin kotikäynnit ovat paikallaan.

Virtuaalihoito, uhka vai mahdollisuus?

Nykyaikana kaikki voi olla virtuaalista, jopa hoitaminen. Onko se tulevaisuutta vai tuhlataanko resursseja vääriin paikkoihin? Olisiko nykyteknologian hukkaan heittämistä, jos tätä hoidonmuotoa ei hyödynnettäisi? Itse pidän virtuaalihoitoa hyvänä juttuna ja koen että se avaa uusia ovia hoitoalalle. Se vapauttaa joitakin asiakkaita jatkuvasta riippuvuudesta olla fyysisesti hoitajan kanssa läsnä. Jotkut ihmiset voivat kokea raskaana, että uusia hoitajia tulee useasti päivän aikana omaan asuntoon. Ehkä tutun etähoitajan kanssa päivän mittaan juttelu voi olla mieluisampaa. Hoitotyö on fyysisesti raskasta, ja monille hoitajille tulee työuran aikana tuki- ja liikuntaelinvammoja tai sairauksia, jotka voivat saada harkitsemaan alan vaihtoa. Virtuaalihoito on myös tällaisille hoitajille hyvä mahdollisuus jatkaa alalla. Itse painan peukkua tälle hoidon muodolle, entä sinä?

 

Linkki vuodelta 2016 aiheeseen liittyen: https://motiivilehti.fi/lehti/artikkeli/etahoitaja/


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×