Jump to content
Blogi

Reaktiivisesta proaktiiviseen hyvinvointiin - 5 ohjetta Optimal Performancen Jonilta


Hoitajat.net

  • Kaupallinen yhteistyö

Kuva: Sebastian Dannberg

Voit niittää vain sitä mitä on kylvetty ja vain sieltä mihin on kylvetty

Syömiseen, liikkumiseen ja palautumiseen liittyvän tekemisemme ja suunnitelmien epäonnistuessa syytämme usein tässä kyseisessä hetkessä tapahtuvia asioita ja olosuhteita. Emme voineet syödä terveellisesti koska lounasruokalassa ei ollut mitään fiksua tarjolla ja ateriarytmi venyi koska piti siirtyä kiireellä palaverista toiseen eikä väliajalla ehtinyt haukkaamaan mitään. Ryhmäliikuntatunti jäi väliin koska päivän viimeinen työpalaveri venyi pitkäksi ja aamutreenit ovat mahdoton vaihtoehto koska silloin väsyttää niin paljon. Kaiken kukkuraksi yöuni jää vajaaksi koska iltaisin on niin paljon rästihommia kurottavana kiinni ja liitoksistaan natisevaa työsähköpostiakin pitää tyhjentää ennen nukkumaanmenoa.

Moni meistä tunnistaa varmaasti tämän kierteen ja on sitä koittanut monin eri keinoin katkastakin. Pysyvää ratkaisua ongelmaan ei löydy niin kauan kuin elämme harhaluulossa, että kapulat arkemme rattaisiin putoavat tyhjiöstä sotkemaan peliä ilman syy-seuraus -suhdetta. Kun ymmärrämme ja sisäistämme sen tosiasian, että tämän päivän onnistumiset rakennettiin todellisuudessa jo eilen, alkaa merkittäviä muutoksia syntymään heti seuraavasta päivästä eteenpäin.

Reaktiivinen elämäntyyli, jossa päivät kuluvat erilaisia tulipaloja sammutellessa tekee jokapäiväisessä arjessa onnistumisesta käytännössä mahdotonta. Jos aamupalaksi jää kiireen vuoksi pannullinen kahvia, jota seuraa kaksi äkäisenä ahmittua croissanttia työpäivän ensimmäisessä palaverissa, on päivän ateriarytmin syöksykierre saatettu valitettavan vahvalle alulle. Jos treenit ja muut liikuntasuoritteet on päätetty tehdä “jossain välissä kunhan vain ehtii” on hyvin todennäköistä, että havahdut sunnuntai-iltana ihmettelemään ilman yhtään treenisessiota, että “miten ihmeessä tässä nyt taas näin kävi?”

Mutta mikä sitten avuksi?

1. Ennakointi ja suunnitelmallisuus

Kaikki kannattaa aloittaa oman ajatusmaailman peruskorjauksella niin, että siirrymme reaktiivisesta elämänasenteesta proaktiiviseen. Jotta vuoden 2018 hektisen työelämän keskellä ja arjen vastuiden seassa sukkuloidessa saisi riittävästi säännöllistä ja monipuolista liikuntaa, ravintoa ja palautumista, on turvauduttava ennakoivaan ja suunnitelmallisempaan lähestymistapaan. Erityisesti silloin jos et ole elämäntapaliikkuja, jolle on luontaista pitää itsensä hyvässä kunnossa olosuhteista riippumatta vaan elämäntapamuutos on ollut haastavaa hyvästä yrityksestä huolimatta.

2. Elinympäristön päivittäminen

Ennakointi ja suunnitelmallisuus kannattaa toteuttaa monella eri tasolla. Ensimmäisenä näistä suosittelen omilla luennoillani ja valmennuksissani elinympäristön muuttamista sellaiseksi, että hyvän valinnan tekeminen on mahdollisimman helppoa ja huonon valinnan tekeminen mahdollisimman vaikeaa. Kaikessa yksinkertaisuudessa aloitat siis tutkailemalla niitä paikkoja, joissa vietät suurimman osan ajastasi - koti, työpaikka, auto, julkiset kulkuvälineet, jne. - ja suoritat objektiivisen tarkastelun, että “onko tämä sellainen paikka, että tämä tukee minun terveyttäni ja hyvinvointiani vaiko ei?”

Konkreettisina esimerkkeinä keskusteluissa nousee esiin riittävän monipuolisiin kotitreenivälineisiin investointi, jotta kotitoimistopäivinä, lapsen sairatellessa tai kiireen sotkiessa aikatauluja, saa kotona tehtyä ainakin jonkinlaisen treenin. Kahvakuulat, jumppapallo, säädettävät käsipainot ja muutama vastuskuminauha eivät investointina ole kummoinen mutta synnyttävät olohuoneen nurkkaan ja autotallin perälle varsin käyttökelpoisen voimailupyhätön.

Erityisesti parempaa syömistä opetellessasi kannattaa edellä mainitut paikat varustaa sellaisilla ruoka-aineilla, että fiksujen aterioiden koostaminen, säännöllinen ateriarytmi, välipalat ja herkuttelu onnistuvat niin että päivittäinen energiamäärä ja makroravinteet osuvat suurinpiirtein toivottuun haarukkaan ja syöminen on mielekästä eikä aiheuta stressiä monimutkaisuudellaan tai ehdottomuudellaan.

Palautumisen ytimessä ovat hyvät yöunet, joten ota oma makuuhuoneesi tarkasteluun ja käy läpi onko se yleisesti sellainen paikka, että siellä on mahdollista saada riittävä määrä laadukasta yöunta? Täsmäiskuvinkkeinä suosittelen hankkimaan makuuhuoneeseen pimennysverhot, madaltamaan lämpötilaa hieman sekä investoimaan patjaan, tyynyyn ja peittoon ainakin niin, että niiden vuoksi ei tarvitse kiemurrella läpi yön.

3. Kalenterin siivous ja terve itsekkyys

Edellä mainittujen muutosten lisäksi pitää muistaa, että paraskaan viritys elinympäristössä tai oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi hankittu apuväline ei auta jos niitä ei ehdi hyödyntämään lainkaan. Siksi moni hyvä yritys oman hyvinvoinnin parantamisessa tyssääkin tämän puttuvan viimeisen palasen, arjenhallinnan, puuttumiseen. Arjenhallinnan ytimessä tulee olla se tosiasia, että sinulla ei voi olla arjessasi enempää vastuita kuin yhden ihmisen on mahdollista hoitaa. Moni tunnollinen arjen sankari uhrautuu päivätyön, lastenhoidon, kodin ylläpidon ja parisuhteeseen panostamisen lisäksi myös hieman siellä ja jonkun verran tuolla ja lopulta käsissä on sekametelisoppa, jonka keskellä kukaan ei voi voida hyvin. Mikäli tähän pisteeseen on ajauduttu, on edessä oltava kylmänviileä pudotuspeli vähemmän tärkeiden ja merkityksellisten asioiden parissa niin pitkään, että ajankäyttö ja kuormitus saadaan siedettäväksi.

Lopulta edessä on kaiken edellämainitun suunnitelmallinen ja systemaattinen yhdistäminen. Sinulla on siis tarvittavat liikuntavälineet kotioloissa, treeniohjelmat ja kuntosalikortit. Lisäksi kodin kaapit, auton hanskalokero ja työpöydän laatikot ovat täytetty terveyttä ja hyvinvointia tukevilla vaihtoehdoilla. Palautuminen on mahdolista paremmaksi viritetyn makuuhuoneen ja siedettävän työkuorman ansiosta. Nyt kaikki nämä siirretään proaktiivisesti viikkokalenteriin ja -suunnitelmaan niin, että onnistuminen esimerkiksi painonhallinnassa, vireystilan ylläpidossa ja suorituskyvyn kehittämisessä on lähes väistämätöntä.

Nyt kyse ei suinkaan ole siitä, että määräisin muuttuman terveymunkiksi tai -nunnaksi, ei suinkaan. Olen itse naimisissa olevana 4-vuotiaan pojan isänä ja luentokeikkoja ympäri Suomen paahtavana kahden osakeyhtiön toimitusjohtajana hyvin tietoinen siitä, että elämä ei voi pyöriä levytangon ja raejuuston ympärillä. Pointti on siinä, että sopivan itsekkäällä tavalla ryhdytään täyttämään omaan kalenteriin fiksu päivärytmi. Tätä voi olla esimerkiksi lounastuntien ja kahvitaukojen aikatauluttaminen sekä työpäivien ja -vuorojen rytmittäminen niin, että sinun ei tarvitse olla 24/7 tavoitettavissa ellei toimenkuva sitä aika ajoin vaadi. Näiden lisäksi kalenteroidaan mahdolliset itselle mielekkäät liikuntaharrastukset (sulkapallo, salibändy, uinti, jne), joita tarpeen mukaan lisämaustetaan kuntosalitreenillä ja riittävällä määrällä arkiaktiivisuutta.

4. Sadonkorjuun aika

Kun näitä perusasioita on aikataulutettu riittävissä määrin ja tarpeeksi ajoissa etukäteen kalenteriin alkaa tapahtua ennennäkemättömiä muutoksia parempaan, varsinkin mahdollisiin aikaisempiin verrattuna. Ensinnäkin valmistautumista helpottaa kun voit jo edellisellä viikolla katosa mitä tuleva viikko tuo tullessaan ja miettiä miten, missä ja milloin liikut, syöt ja palaudut. Samoin päivittäisellä tasolla askareiden keskelle puuhastellessasi onnistuminen liikkumisessa, syömisessä ja palautumisessa onnistuu sekä vaivattomammin että huomattavasti todenääköisemmin kun pohjatyö on tehty hyvin: treeniohjelmat ovat kunnossa, eväitä on saatavilla ja virtaa riittää kun on päästy ajoissa nukkumaan.

Kaikki tämä tiivistyy vanhaan tuttuun viisauteen, että vain sitä voi niittää mitä on kylvetty ja vain sieltä mihin on kylvetty. Terveyden ja hyvinvoinnin kohdalla monesti kasvukausi on vain yön mittainen, joten se mitä tänään kylvät tekstissä kuvatulla tavalla, on tarjolla niitettäväksi jo huomenna.

 

Joni Jaakkola

Optimal Performance Oy


Voit lukea Joni Jaakkolan blogia myös kirjautumalla Skholeen.

Muokattu - elisa_skhole


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Parhaat ohjeet ovat yksinkertaisia. Ja yksinkertaiset toimivat. Kiitos taas kerran Joni   Jaakkola 💪

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×