Jump to content
Blogi

Pystytkö arvostamaan itseäsi hoitajana?


Sonja Ropponen


Hoitaja käytti itse kuolemansairaan lapsen kipu- ja unilääkkeet. Hän vaihtoi ne veteen ja allergialääkkeisiin. Lapsi oli saattohoidossa. Tällainen vetää sanattomaksi. Miten näin on voinut tapahtua? Miten hoitaja on pystynyt elämään itsensä kanssa tehtyään tällaista? Miksi hän ei ole hakenut apua? Herää paljon kysymyksiä sekä surua lapsen ja hänen vanhempiensa puolesta. Tapaus ei ole ensimmäinen eikä ikävä kyllä viimeinen. Mikä saa ihmisen toimimaan näin? Ammattilaisen, johon tulisi voida luottaa.

Nykyään on ollut paljon puhetta siitä, että lähihoitajien soveltuvuuskokeet poistetaan. Joissakin kouluissa on jo näin tehty. Mielestäni tämä on huolestuttavaa ja alalle saattaa eksyä sinne täysin sopimattomia ihmisiä. Soveltuvuuskokeiden poistaminen vähentää myös ammatin arvostusta. Vai voitko olla ylpeä ja arvostaa omaa ammattiasi, jos alaa pääsee opiskelemaan kuka vaan? Mielestäni pääsykokeet ovat suorassa yhteydessä myös ammatin arvostukseen.  Pääsykokeissa tulisi testata ensisijaisesti alalle sopivuutta, haastattelujen muodossa. Tietysti myös persoonallisuustesti on hyväksi, mutta mielestäni se ei ole niin ensisijainen, kun suoranainen haastattelu, jossa selvitetään suoraan motivaatiota ja alalle sopivuutta. Myös hakija itse hahmottaa paremmin, minkälaiselle alalle on hakeutumassa ja mistä syystä.

shutterstock_56948494.jpg

Soveltuvuuskokeista ei saa luopua

Soveltuvuuskokeet eivät ole oikea paikka säästää. Niiden poistaminen aiheuttaa tulevaisuudessa vain lisäkustannuksia. Ihmiset saattavat esimerkiksi jäädä pois työelämästä, jos huomaavat myöhemmin, etteivät sovellu alalle. Kyseessä on ala, jossa mielestäni merkkaa luonne, soveltuvuus ja motivaatio enemmän kuin edellisen todistuksen numerot. Niitä ei pitäisi ainoastaan tuijottaa. Potilasturvallisuuden turvaaminen olisi myös varmempaa, jos soveltuvuuskokeista pidettäisi kiinni.

Esimerkiksi Stadin ammattiopistossa on ainakin toistaiseksi luovuttu pääsykokeista. Opiskelijat kertovat, että pelkästään sähköinen hakemus riitti, mitään haastattelua tai soveltuvuuskoetta ei järjestetty. Opiskelijat myös itse toivoivat soveltuvuuskoetta, koska ajattelevat, että se voisi karsia alalle sopimattomia sekä koulun keskeytyksiä.  Erään opiskelijan sanoin: ”Ihmiset varmaan hakee tänne, koska sisään on helppo päästä, eikä mietitä soveltavuutta.” Niimpä.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Hoitajia syytetään millon mistäkin. Tietysti tuo lääkkeiden varastaminen on käsittämätöntä. Mutta kun syytetään esim. jos olet unohtanut laittaa wc-pöntön kannen kiinni tai jättänyt pyyhkeen väärään paikkaan tai tekohampaat on pesty, mutta jääneet kippoon väärään paikkaan. Joka päivä joutuu kuulemaan valituksia pienistä asioista, mitkä eivät ole mitenkään hengenvaarallisia asiakkaalle. Aina on kiire ja siinä tapahtuu virheitä. Koskaan en ole antanut asiakkaalle vääriä lääkkeitä tai unohtanut antaa lääkkeitä. Siitä voin olla ylpeä hoitajana.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: siskomari

Lähetetty

voidaanko asennetta todella oikein arvioida soveltuvuuskokeilla. Yritän palata työelämään sairaanhoitajana ja olen suorastaan kauhuissani, vallitsevasta asenteesta. Kaikki hoitotyön periaatteet ja paradigmit sivuutetaan, oman hyödyn tavoittelussa. Ajattelukyky, oman ammatin (jonka on vapaaehtoisesti valinnut) arvostus, vastuuntunto puuttuu. Ilmankos työolosuhteet ja palkkaus on mitä on. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×