Jump to content
Blogi

Polkuopiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi


Henna Lehto


Polkuopinnot ovat yksi väylä päästä opiskelijaksi ammattikorkeakouluun. Kuva: Henna Lehto.

Vuonna 2016 voimaan tullut ensikertalaiskiintiö rajoittaa sellaisten henkilöiden pääsyä opiskelemaan, joilla on jo tutkinto. Ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että osa opiskelupaikoista varataan niille, joilla ei vielä ole ammattikorkeakoulututkintoa, tai jotka eivät ole ammattikorkeakoulusta paikkaa vastaanottaneet. Kuitenkin suurin osa hakijoista ON ensikertalaisia, joten miksi vielä tämän lisäksi pitää rajoittaa sellaisten ihmisten pääsyä opiskelemaan, joilla on jo tutkinto, mutta motivaatio lukea hakemaansa alaa?

Motivaatio ja todellinen halu opiskella sitä alaa, jota on hakemassa, tulisi merkitä ensikertalaisuutta enemmän. Monet hakevat useisiin eri hakukohteisiin ja jotkut pääsevät opiskelemaan sellaista alaa, joka ei ole heidän ykkösvaihtoehtonsa. Nämä opiskelijat vievät paikan sellaisilta ihmisiltä, jotka oikeasti haluaisivat opiskella kyseistä tutkintoa.

Tie opiskelemaan ei kaikilla ole yhtä helppoa. Jotkut pääsevät ensiyrittämällä sisään, toiset yrittävät useita kertoja. Jos et tule ensimmäisellä kerralla valituksi, niin älä kuitenkaan missään nimessä lannistu ja luovuta! On muitakin vaihtoehtoja. Jos tiedät, että haluat opiskelemaan ammattikorkeakouluun, niin vaihtoehtona on päästä alkuun opinnoissa avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.

Polkuopinnoissa opiskelet normaalin ryhmän mukana samoja aineita kuin muutkin, mutta omakustanteisesti. Ainoastaan harjoitteluiden tekeminen oli minulta polkuopiskelijana kielletty. Polkuopintoihin pääsee erillisen haun kautta. Paikkoja on rajoitetusti, joten tässä haussa nopeat syövät hitaat. (Lue lisää SeAMKin ja Opintopolun sivuilta)

Polkuopinnot olivat siis minun väyläni opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Opiskeltuasi polkuopintoina ensimmäisen vuoden opinnot ja kerättyäsi kasaan 60opintopistettä, sinun on mahdollista normaalin yhteishaun lisäksi hakea myös erillishaussa, joka on tarkoitettu polkuopiskelijoille. Erillishakuun kuuluu myös valintakoe, mutta eri opiskelijapaikkakiintiö, kuin normaalissa yhteishaussa hakevilla.

Polkuopintojen aikana itse hain normaalissa syksyn yhteishaussa 2016 virallista tutkinto-opiskelijan paikkaa. Tulin hyväksytyksi ja ehdin siis opiskella polkuopintoja ensimmäisen puoli vuotta. Tammikuusta 2017 alkaen jatkoin opiskelua virallisena tutkinto-opiskelijana, samassa ryhmässä kuin olin aloittanut opintoni polkuopiskelijana. Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa oli syksyllä 2016 hakiessani kokeilussa sähköinen valintakoe.

Tätä ennen oli luonnollisesti tultava hyväksytyksi sähköisestä esivalintakokeesta. Sähköinen esivalintakoe perustuu ennakkomateriaaleihin liittyviin kysymyksiin ja muihin osa-alueisiin, joita ovat matematiikka, suomen kieli ja englanti. Koe tehdään sähköisesti omalta kotikoneelta, tai periaatteessa mistä tahansa, missä on käytössä tietokone ja toimiva internet-yhteys. Kukaan ei kuitenkaan valvo, että kokeen tekee hakija itse. Saattaa siis olla, että monet hyvät hakijat karsiutuvat tässä vaiheessa hakuprosessia. (Lue vuoden 2016 uutinen aiheesta)

Sähköinen valintakoe sisältää pelkästään tietokoneella tehtävän valintakokeen. Ei psykologin haastattelua, ei opinto-ohjaajan tai opettajan tapaamista. Miten tällaisessa hakuprosessissa varmistetaan hakijoiden motivaatio ja terveydentila, kun haetaan sosiaali- ja terveysalalle opiskelemaan?

Psykologin testeistä olen samaa mieltä kuin Turun Sanomien uutinen vuodelta 2015 kertoo. Ne eivät ole yhtään sen parempia kertomaan hakijan motivaatiosta ja soveltuvuudesta, kuin jokin muu tapa. Psykologin testit eivät ole täysin aukottomia. Vastauksissaan voi esimerkiksi pähkäillä, että mitä minun oletetaan vastaavan tähän kysymykseen, tai mitä minun ei kannata vastata tähän. En siis harmittele sitä, että valintakokeessa on luovuttu perinteisistä piirrustus- ja musteläiskätesteistä.

Valintakokeeseen tulisi mielestäni liittyä sekä perinteisiä koekysymyksiä, mutta ehdottomasti myös haastattelu. Näin varmennetaan se, että valituksi tulee sellainen ihminen, jolla on valmiudet ja tietotaitoa (jota myös koulussa opiskellaan lisää) sosiaali- ja terveysalan opintoihin, mutta myös sosiaalisia taitoja.

Mitä mieltä sinä olet sähköisestä esivalinta- ja valintakokeesta?

 

Seuraava blogitekstini kahden viikon kuluttua tulee käsittelemään Skhole-luentoja osana ammattikorkeakouluopintoja.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×