Jump to content
Blogi

Pää pensaaseen vai pensaasta pois ?


Outi Koskinen


@kouluouti

Jos mä nyt vaan lyön pääni pensaaseen, enkä näe enkä kuule mitä tapahtuu ja jatkan samaan malliin niin kuin ”tätä työtä on aina tehty”, niin oisko se hyvä? Jään odottamaan sotea kaikessa rauhassa, ”koska se muuttaa kaiken kumminkin” ja hyväksyn sen, että ulkoiset muutokset muuttavat työtäni ja asiakkaille tarjoamaani palvelua? Tai että vetoan ainaiseen kiireeseen ja resurssipulaan, enkä lähde aktiivisesti ratkaisemaan haasteita. Vai taistelenko eturintamassa muutoksen mukana ja teen omasta työstäni kehityksen kärjen, asiakkaiden hyväksi?

Mun haasteena on viime aikoina ollut kasvava asiakasmäärä ja tavoitettavuuden parantaminen. Haluan myös olla nuorille läsnä enemmän ja tehdä asioita enemmän yhdessä heidän kanssaan. Huomasin, että koululaisten palveluntarpeet ja huolet eivät lopu kun koulupäivä loppuu ja halusin lähteä ratkaisemaan osaltani tätä asiaa. Hyppäsin rohkeasti someen. Kanavaan, jossa lähes kaikki nuoretkin ovat.

Aloitin rohkeasti käyttämään Snapchatia.  Se on vikkelä ja vaikuttava, kun sen oppii. Sitä kautta lähdin avaamaan omaa työtäni. Kerron snäpin kautta mitä teen, missä menen, koska mut tavoittaa koululta ja herätän keskusteluja ajankohtaisista aiheista.  Laajensin pikku hiljaa snäppäämistäni ja keksin kilpailut. Kisailtu ollaan oppilaiden kanssa mm. seksuaaliterveydestä, liikunnasta, perheen kanssa yhdessä syömisestä ja päihdeasioista. Kilpailut sitouttavat kivasti nuoret seuraamaan snäppäilyjäni ja tavoitan yhdellä kertaa nyt satoja oppilaita. Koululaiset lähettävät minulle ahkerasti myös kysymyksiä koskien esim. ehkäisyä ja kuviakin tulee esim. haavoista ja ihottumista. Teen siis mitä suuremmin myös hoidontarpeen arviointia somen kautta. Somen käyttö on näkynyt avoimen vastaanottotuntini asiakasmäärissä - jonot ovat pienentyneet! Olen siis säästänyt myös resursseja. Ihan vaan ajattelemalla työstäni toisin, antanut mahdollisuuden somelle !

Some on kohtalaisen uusi viestintäkanava terveydenhuollossa, ainakin täällä julkisella puolella. Uskallan väittää, että meitä somettavia terkkoja on aika vähän. Mikä on minusta ihme, koska ainakin meidän kouluterkkojen asiakkaat ovat somen mestarikäyttäjiä ja suuri osa heidän kanssakäymisestään on siellä. Joten, jos me haluamme olla aidosti asiakaslähtöisiä ja palvella asiakkaita heidän käyttämissään vuorovaikutuksen kanavissa, niin tottahan meidän tulee olla siellä messissä. Tehdä terveydenedistämistä siellä yhdessä heidän kanssaan. Eli työntää pää puskasta, katsoa rohkeasti ympärille ja kysyä asiakkailta mitä he haluavat. Ja tämä sometus ei vie edes juuri aikaa. Minusta tämä ei ole ylimääräistä työtä, tämä on osa työtä.

Luulen, että somea varmasti meidän ammattikunnassa arastellaan. Arastellaan olla esillä, avoimia, arvostelulle alttiina. Pelätään, että se vie aikaa ja on jostain pois. Moni on sanonutkin, että asiakkaita ja tekemistä riittää ilman someakin ja siellä läsnäolo ei ole merkittävää / vaadittavaa / mahdollistakaan. Mä oon rohkeasti eri mieltä. Mä olen sitä mieltä, että meillä terkoillakin on vastuu päivittää osaamistaan ja someosaaminen ja siellä työn tekeminen on tämän päivän osaamista. Jos halutaan tehdä asiakaslähtöistä, vaikuttavaa terveydenhoitotyötä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa niin pitää ottaa some haltuun. Ei tarvitse edes itse aktiivisesti tuottaa sinne sisältöä. Voi esimerkiksi seurata, mitä nuoriso puuhaa, mistä he puhuvat ja mitä ajankohtaisia asioita nuoret somessa jakavat. Minullakin on sosiaalisen median kanssa vielä kana kynittävänä, enkä osaa ollenkaan kaikkea, eikä tarvitsekaan. Mutta halu oppimiseen minulla on. Some on näyttänyt minulle jo hyötynsä !  Mutta minunkin pitää muistaa, että somen yhä kasvava käyttö ei korvaa tai poista silmiin katsomisen tai halaamisen tärkeyttä. Se on yhä tärkeää.

Kannustankin kaikkia meitä terkkoa (miksei muitakin hoitajia) työntämään päänsä rohkeasti pensaasta ulos ja katsomaan ympärillemme. Miten voimme muuttaa työtä aktiivisesti itse? Mikä on asiakkaalle vaikuttavaa? Miten tarjoamme parhaan mahdollisen palvelukokemuksen? Millä keinoin pysymme menossa mukana?  Somettaako vaiko eikö ?


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Mielenkiintoinen avaus. Miten tämä uusi työtehtävä näkyy sinulla palkassa? Entä työn - ja vapaa-ajan rajan veto? Olisiko tästä palkan nostajaksi vai meneekö jälleen hyvää hyvyyttä osastolle, kuten kaikki muukin meidän työn kehittäminen.

Miten näet potilasturvallisuus- ja salassapitoasioiden toteutumisen?

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
14 tuntia sitten, Vieras: Anne kirjoitti:

Mielenkiintoinen avaus. Miten tämä uusi työtehtävä näkyy sinulla palkassa? Entä työn - ja vapaa-ajan rajan veto? Olisiko tästä palkan nostajaksi vai meneekö jälleen hyvää hyvyyttä osastolle, kuten kaikki muukin meidän työn kehittäminen.

Miten näet potilasturvallisuus- ja salassapitoasioiden toteutumisen?

Hei. Olen tehnyt esim niin että jos päivystän snäpissä klo 18-19 niin lähden töistä klo 15. jne. Iltatöistä saan kyllä ihan iltakorvauksen. Minullahan tulee välillä iltatöitä muutenkin esim. Vanhempainilloista, nuorisotiloilla tekemästäni työstä yms. Sinänsä työn kehittäminen ei ole lisännyt palkkaani, mutta en voi ajatella niinkään että "en tee mitään uutta, koska en saa siitä lisää liksaa" Minusta työn kehittäminen on osa työtä ja ajattelen siinä asiakkaitani. Työelämän muutos on minusta aika suuri ja työ- ja vapaa- aika tulee limittymään yhä enemmän, tässä terkan työssäkin. Toki se vaatii tietynlaista jämäkkyyttä, mutta ennen kaikkea joustoa. Tietosuoja puhuttaa aina. Ja hyvä niin. Esim. Snäpissä oppilaat viestitvät usein nimimerkin (käyttäjänimen) suojissa ja hyvin yleisellä tasolla. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Marja

Lähetetty

Miten kirjat somessa tekemäsi hoidon tarpeen arvion esim. ihottumasta tai haavasta?

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
jupet

Lähetetty (muokattu)

Haavat ja ihottumat ei tässä ollut ehkä se pääsisältö jos yhtään ymmärsin mistä on kyse. Mutta itse kirjaisin ihan samalla lailla kuin muutenkin. Taustatiedot, havainnot ja suunnitelma/arvio ja tehdyt toimenpiteet (as in "ohjattu laittamaan bepanteenia").

Muokattu - jupet

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Outi Koskinen

Lähetetty

‎22‎.‎1‎.‎2018 klo 21.10, Vieras: Marja kirjoitti:

Miten kirjat somessa tekemäsi hoidon tarpeen arvion esim. ihottumasta tai haavasta?

Moikka. Kiitos kysymyksestä. Kirjaan esim. näin : "Asiakas lähettää kuvan ihottumasta Snapchatin kautta. (Pieni kuvaus ihottumasta) Hoito- ja seurantaohjeet annettu. Tulee tarvittaessa vastaanotolle ongelman pahetessa / pitkittyessä.

 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×