Jump to content
Blogi

Opiskelu työn ohessa


Tero Riihelä


Työn, opiskelun ja perheen harmonia - Onko sellaista?

Joku saattaa ajatella opiskelun olevan mahdotonta työn ohella. Jos kotona sattuu olemaan vielä lapsiakin, niin se vasta mahdoton yhtälö onkin! Joku saattaa mielestään olla liian vanha opiskelemaan ja toisella taas on mielestään liian vähän työkokemusta, eikä tämän vuoksi halua lähteä vielä opiskelemaan. Tulojen tippuminen opiskeluaikana voi myös olla todellinen haaste monelle. On totta, että voi olla monia syitä miksi opiskelu ei ole elämässä ajankohtainen, mutta joskus nämä syyt voivat olla myös sellaisia, että vain itse keksimme itsellemme ne. Koska tutussa ja turvallisessa on helppo olla. Sitten myöhemmin saatammekin ajatella, että olisiko sittenkin pitänyt tehdä toisin.

Ne jotka ovat lähteneet tähän kelkkaan kyytiin, tietävät että otsikossa mainittua harmoniaa ei välttämä ole helppoa saavuttaa, jos ollenkaan. Lohdutuksena voin kuitenkin sanoa, että hyvällä suunnittelulla kaikki on mahdollista. Sen lisäksi on monenlaisia opintomuotoja olemassa mitkä sopivat työn ohessa opiskeltavaksi. Opintomuodoista en ala sen laajemmin tässä postauksessa kirjoittamaan nyt, koska se vaatii mielestäni jo oman postauksensa. Jos sinua kiinnostaa eri opiskelumuodot, niin käy katsomassa niitä esim. täältä. On hyvä siis huomata, että opiskelu työn ohella on nykyään hyvin joustavaa ja tapoja on monenlaisia.

Perheen, työn & opiskelun yhteensovitus – Mitä otan huomioon?

Kirjoitan aiheesta lapsiperheen näkökulmasta omasta kokemuksestani käsin. Mielestäni seuraavat asiat ovat totta kuitenkin myös parisuhteessa elävälle ja miksei yksin asuvallekin. Eli mitä kannattaa ottaa huomioon perheen, työn ja opiskelun sekasotkussa, koska siltä se voi tuntua, jos näiden yhteen sovittamista ei yhtään organisoi tai priorisoi. Ja nimenomaa tässä järjestyksessä 1. perhe/sinä, 2. työ ja 3. opiskelu. Tärkeintähän meille kaikille on oma ja perheen hyvinvointi. Työnantajaa varten tai omaa yritystä kohtaan meillä on myös velvollisuudet, jotka täytyy hoitaa. Eli oma opiskelu täytyisi järjestää niin, että se olisi mahdollisimman sopusoinnussa näiden kanssa.

1. Perhe

Muista antaa aikaa ja huomiota perheellesi. Et voi vain työntää perhettä syrjään ja sanoa, että olkaas nyt hiljaa, kun minä tässä opiskelen muutaman vuoden. Varsinkin, jos lapset ovat pieniä, koska he ovat pieniä vain sen hetken. Pidä esim. kaksi vapaapäivää viikossa opiskelusta kokonaan ja anna niinä päivinä kaikki huomio perheellesi ja itsellesi. Näin saat itse myös lepoa opinnoista jota tulet tarvitsemaan, ellet halua polttaa itseäsi loppuun. Ajatuksesikin ovat kirkkaampia lepopäivien jälkeen ja saat opintoihin uudenlaista virtaa.

2. Työ

Työnantajaa varten tietenkin olisi parasta, että mahdolliset poissaolot opiskelun vuoksi olisi hyvissä ajoin tiedossa. Kannattaakin ottaa selvää tulevista kursseista ja harjoituksista jo aikaisessa vaiheessa ja sopia työnantajan kanssa, milloin poissaoloja tai vapaita pitää. Käytä hyväksi opintovapaata, jos se on sinulle mahdollista. Tätä kannattaa käyttää mielestäni varsinkin silloin kun opinnot ovat siinä vaiheessa, kun on pidempiä harjoitteluja edessä tai esim. päättötyön aika. Katso opintovapaasta enemmän täältä tai tästä.

3. Opiskelu

Entä sitten se itse opiskelu. Muista ajan käyttö ja organisoi! Itse opiskelen neljänä arkipäivänä (työpäivänä) iltaisin pari tuntia, jotta voin olla perheen kanssa päivisin. Viikonloppuisin käyn toisena vapaapäivänä kirjastossa muutamia tunteja opiskelemassa. Lepoa pidän opiskelusta kokonaan yhtenä arkipäivänä ja sunnuntaina. Suosittelen myös merkitsemään koko lukuvuoden kurssit, kokeet ja harjoittelut niin, että näet ne kaikki samalla vilauksella. Eli koko lukuvuosi kursseineen samalle näkymälle, vaikka itse tehtyyn ”tauluun” paperille. Näin tiedät mitä opiskelet milloinkin ja voit keskittyä sen hetkisiin opintoihin täysillä.

Muista olla armollinen itsellesi eli pidä niitä lepopäiviä. Jos sinulla on harrastuksia tai asioita mitä olet aiemmin tehnyt aktiivisesti, niin opiskelun aikana voit harkita pitäisikö niitä vähentää, koska et voi revetä joka suuntaan.

ps. Kommentoi, jos sinulla on kokemusta työn ohella opiskelusta ja vinkkejä näiden yhteensovittamisesta tai kysymyksiä aiheesta. Seuraavan postaukseni aihe on ”miksi opiskella hoitoalaa”. Jos tästä aiheesta tulee kysymyksiä mieleen jo nyt, niin voisin ottaa mahdollisesti myös niihin kantaa seuraavassa postauksessa.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Hyviä vinkkejä, itse juuri työn ohessa opiskelun aloittaneena😊

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Susanna Turkki

Lähetetty

Loistava kirjoitus Tero:) Juuri näin se menee ja kaikki lähtee itsestä ja asioiden priorisoinnista kaikki on mahdollista jos haluaa;)

 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×