Jump to content
Blogi

Opinnäytetyö - aiheen valinnan vaikeus


Tero Riihelä


Miksi kandityön (kandidaatin tutkielma) aiheen valinta voi olla joskus niin vaikeaa? Opiskelit sitten ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistolla, niin jossain vaiheessa opintoja tulee ajankohtaiseksi lopputyön aiheen valinta. Toisille aiheen valinta voi olla kuin itsestään selvyys, mutta toisille aiheen keksiminen vaatii ”pieni askel ihmiselle - suuri askel ihmiskunnalle”- tasoisia ponnisteluja! Itse taidan kuulua viimeksi mainittuun ryhmään.

Itselläni ei ole nyt lopputyön valinta edessä, mutta kandidaatin tutkielma olisi aloitettava tammikuussa ja sitä ennen olisi aiheen oltava jo valmiina. Työn aihe itselläni on jo mielessä ja sitä olen jo pidemmän aikaa pohtinut. Kuitenkin se vaatii luonnollisesti vielä hiontaa ja välillä miettii muitakin vaihtoehtoja. On nimittäin paljon aiheita joita olisi mielenkiintoista tutkiskella ja tästä syystä itselleni ainakin tulee valinnan suhteen vaikeuksia. Itseäni kiinnostavat aiheet liittyvät tällä hetkellä teknologiaan, digitalisaatioon, hoitotyön johtamiseen, potilaan omahoidon vahvistamiseen ja hoitoon sitoutumiseen.

Lopputyöllä on eri nimiä riippuen siitä missä opiskellaan. Ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa tätä kutsutaan opinnäytetyöksi, kun taas yliopistolla lopputyötä kutsutaan pro gradu  tutkielmaksi. Työn laajuus ja vaativuus yleensä tietenkin kasvavat mitä korkeammalla asteella opiskellaan. Yliopistolla tavallisesti kolmantena vuonna tehdään myös kandidaatin tutkielma ja se minulla olisi nyt siis edessä. Opiskelen tällä hetkellä hoitotiedettä sairaanhoitajan työni ohella. Olen opiskellut aiemmin ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa hoitoalaa, joten olen luonnollisesti kohdannut ennenkin aiheen valinnan haasteet.

Vinkkejä aiheen valintaan

Jos itse ei keksi millään lopputyön aihetta eikä oppilaitoksellasi ole sopivaa aihetta sinulle, niin kannattaa kysellä työpaikoita, oppilaitoksilta, järjestöiltä, tutkimuslaitoksilta ym. Heillä voi olla jokin projekti tai hanke, jossa sinun lopputyösi voisi olla yhtenä osana kokonaisuutta tai miksei se voisi olla, vaikka kokonaan se itse projekti. Itse tein esim. ammattikorkeakoulussa ensiapuohjeet seurakunnan lasten- ja nuorten leirin ohjaajille. Tässä sain itse oppia enemmän ensiavusta samalla kun opin tutkimusmenetelmiä ja sen lisäksi ks. yhteistyötaho sai itselleen ensiapuohjeet. Yhteistyötä tekemällä saat samalla myös luotua kontakteja työmaailmaan, josta voi olla tulevaisuudessa hyötyä sinulle.

Vinkkinä voin muille sanoa, että yritä valita sellainen aihe lopputyöllesi, mikä sinua oikeasti itseäsikin kiinnostaa. Aihe joka ei kiinnosta aidosti on paljon työläämpi varsinkin silloin, jos iskee motivaatiopula. Mielestäni ei myöskään kannata valita liian laajaa aihetta, vaan rajata aihe sopivan kokoiseksi, jotta se on järkevä tehdä. Toisaalta lopputyön aiheen valinnassa kannattaa miettiä myös sellaista aihetta, josta voi olla hyötyä tulevassa työpaikassa. Jos tiedät esim. että aiot erikoistua johonkin tiettyyn erikoisalaan hoitotyössä, niin lopputyö voisi koskea sitä aihepiiriä. Tietenkin myös opiskelukavereilla voi olla jokin hyvä aihe mielessä johon voi päästä mukaan :) 

Lopuksi

Täytyy muistaa, että opinnäytetyönkin tarkoitus on samalla opettaa meitä mm. tutkimusmenetelmistä ja samalla itse aiheen sisältökin on meitä opettava. Päätavoitteenahan esim. kandityössäkin on tutkimukseen liittyvien käytänteiden opettelu ja antaa opiskelijalle valmiuksia pro gradu- tutkielman tekemiseen. Kannattaa siis ajatella opinnäytetyönkin tekeminen opiskelun kannalta ja ottaa kaikki hyöty siitä irti. Juuri tästäkin syystä aihe kannattaa olla sellainen, josta haluat oppia lisää.

Tämän postauksen tarkoitus oli vinkkien lisäksi tsempata kaikkia teitä lopputyön ja vastaavien aiheiden parissa ahertavia. Samalla ”salaa” tsemppaan itseänikin kandiaihetta pohtiessani. En tarkoituksella ottanut tässä puheenaiheeksi sen tarkemmin pro gradua, koska itselläni se ei ole vielä ajankohtainen. Palaan kuitenkin kandidaatin tutkielman aiheeseen myöhemmin, kun se on edennyt pidemmälle. Samalla voin kertoa siitä sitten tarkemmin ja antaa vinkkejä sen tekemiseen yksityiskohtaisemmin oman kokemukseni perusteella.

Koska täällä Hoitaja.net sivustolla on hieno foorumikin, niin toki täälläkin on hyvä mahdollisuus kysellä oman lopputyön aiheeseen vinkkejä ja jakaa kokemuksia sen tekemiseen. Tsemppiä kaikille opintoihin!

Hyvää loppusyksyä teille :) 

 


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×