Jump to content
Blogi

Neljä syytä opiskella hoitoalaa


Tero Riihelä


Pohdin eräänä päivänä, miksi työskentelen hoitoalalla. Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon hoitajien uupumuksesta, liian pienestä palkasta, liiallisesta kuormituksesta… Miksi siis opiskella hoitoalalle? Mikä saa minut jaksamaan työssä ja jopa suosittelemaan alalle opiskelua?

Listasin neljä itseäni innostavaa faktaa hoitoalasta.

1. Työllisyystilanne

Selaillessani erilaisia uutisia ja julkaisuja sosiaali- ja terveysalaa koskien olen huomannut, että ei tilanne ole huonontumassa tulevaisuudessakaan tältä osin, vaan päinvastoin. Ikääntyvien määrä väestössä kasvaa vauhdilla ja vaikka ihmiset elävät terveinä pidempään ja tekniikka tuo robotiikkaa ja helpotusta hoitotyöhön, niin ei se silti poista hoitajien tarvetta alalta. Robotit eivät korvaa inhimillistä suhdetta potilaan ja hoitajan välillä. Etenkin vanhustyössä on tulevaisuudessakin töitä lähihoitajille ja sairaanhoitajille, juurikin eläkeläisten lisääntymisen myötä. Tämän lisäksi myös suuri määrä hoitajia on eläköitymässä lähivuosien aikana, joka tarkoittaa uusia avoimia työpaikkoja hoitajille.

2. Monipuolisuus

Sairaanhoitaja, lähihoitaja, röntgenhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö, ensihoitaja...Sairaanhoitajana työ kirurgialla, neurologialla, sisätaudeilla, leikkaussalissa, teholla, sydänvalvomossa, poliklinikoilla, päivystyksessä, psykiatrialla, terveyskeskuksessa, kotisairaanhoidossa… Lähihoitajana työ palvelutalossa, päiväkodissa, kotihoidossa, terveyskeskuksessa, sairaalassa... Terveydenhoitajana työterveydessä, terveyskeskuksessa, ehkäisyneuvolassa tai äitiys- ja lastenneuvolassa. Vuorotyötä, päivätyötä, keikkatyötä… Ja listaa voisi jatkaa, sillä työpaikkoja ja erikoisaloja hoitotyössä on mahdottoman paljon. Jokaisella näistä on omaa erityisosaamista, mitä tarvitaan potilaan hoidossa ja terveyden edistämisessä. Hoitotyön monipuolisuus on yksi hoitotyön rikkauksista ja on hienoa, että voi kehittää omaa osaamistaan kiinnostuksensa mukaan. Hoitotyön monipuolisuus on ehdottomasti itselleni suurin innostava tekijä omalla alallani.

3. Vuorovaikutustaidot ja sosiaalisuus

Hoitajana opit toimimaan tilanteessa kuin tilanteessa. Päivittäin erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä oleminen muovaa sinusta sellaisen tarinan kertojan, että Mika Waltarikin olisi jäänyt kakkoseksi. Opit lukemaan ihmisiä ja tilanteita, jolloin olet käytännössä ennustajaeukko tai velho. Ongelmanratkaisutaitosi kehittyvät ja pystyt hyödyntämään hoitotyön tietoa käytäntöön omalla persoonallasi maustettuna. Saat olla ihmisten kanssa tekemisissä ja auttaa heitä elämän eri vaiheissa aina synnyin hetkistä elämän viime sekunneille. Eli jos olet sosiaalinen ja pidät ihmisten kanssa työskentelystä, niin uskon, että viihdyt hoitoalalla ja jos et ole sosiaalinen, niin ei hätää, kohta olet 😊!!

shutterstock_13779760.jpg.78c2f79abf633c0612d6cc4f0db74a9c.jpg

4. Uramahdollisuudet myös ulkomailla

Hoitajilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä myös suomen rajojen ulkopuolella. Jos olet oikein seikkailunhaluinen, niin saatat löytää itsesi työskentelemästä ulkomailla. Hoitajista on pulaa maailmanlaajuisesti ja suomalaista sairaanhoitajien ammattitaitoa ja työmoraalia arvostetaan maailmalla. Opiskeluaikana kannattaa ehdottomasti hyödyntää harjoittelumahdollisuudet ja vaihto-opiskelu ulkomailla. Saudi-Arabia, Iso-Britannia, Ruotsi, Norja, Australia, Yhdysvallat, Belgia… Tässä muutamia maita, joissa tiedän itse henkilökohtaisesti jonkun tutun hoitajan olleen/olevan töissä.

Listaa olisi voinut jatkaa, mutta tässä ovat itselleni mieluisimmat. Hoitoalalla olen saanut myös paljon ystäviä ja hyvät työkaverit ovatkin yksi työmotivaatiota lisäävä tekijä. Mitkä ovat sinun syysi työskennellä tai opiskella hoitoalalla?

Ai niin ja mitenkäs se palkka? Huomasittekin varmaan, että en maininnut hyvää palkkaa ja mahtavia lisiä joita me hoitajat saamme vaativasta työstämme. Hoitoalalla on mielestäni epäkohtia, joihin toivon muutosta, mutta turhaan niistä nyt mainitsen, koska tämähän on kutsumusammatti 😉


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×