Jump to content
Blogi

Mitä täällä tapahtuu?! Uupuvatko vanhustyön ammattilaiset?


Tero Riihelä


Vanhusten hoitotyön tila Suomessa? Kuka hoitaa "meidän" vanhukset? Ajatuksia ja vinkkejä myös päättötyöhön liittyen.

Marraskuussa kirjoitin päättötyön tekemisestä yleisellä tasolla ja mainitsinkin tuolloin, että minulla on kandityö terveystieteiden kandidaatin opintojen osalta edessä. Nyt työ onkin mennyt eteenpäin ja se olisi oltava valmiina kevään aikana. Aiheen valinnan vaikeudesta marraskuussa mainitsinkin ja lopulta päädyin valitsemaan aiheeksi; Vanhusten hoitotyössä olevien hoitajien työssä pysymiseen vaikuttavien tekijöiden tutkimisen kirjallisuuskatsauksena. Käytännössä pyrin kandityössä etsimään ja tunnistamaan kirjallisuuskatsauksen avulla ne tekijät, jotka vaikuttavat negatiivisesti ja positiivisesti hoitajien jaksamiseen, motivaatioon ja pysymiseen vanhusten hoitotyössä. Mielestäni aihe on ajankohtainen, koska vanhusten hoitotyötä kohtaan hoitajien kiinnostus ei niin sanotusti ole muodissa ja vanhusten määrä on lisääntymässä Suomessa tulevina vuosina.

 

Vinkkejä kandidaatin työhön

Olen nyt muutaman kuukauden kandin tutkielmaa tehnyt ja samalla olen ollut päivätöissä, joten tämä yhdistelmä on ajoittain haastavaa. Voin kertoa, että työ eteni ainakin aluksi hitaammin kuin oletin! Vaikka kokemukseni tästä ei ole kovin laaja, niin kuitenkin muutaman vinkin voisin mainita jotka pätevät varmasti kaikkiin päättötöihin koulutuksesta riippumatta.

1.       Valitse aihe huolella ja ajoissa, jotta sinulla on aikaa muuttaa sitä tarvittaessa!

2.       Aloita työ heti kun sen voi aloittaa! (itselläni on mennyt viikkoja hukkaan jahkailun vuoksi)

3.       Tee itsellesi aikataulu työn vaiheista ja pyri noudattamaan sitä 100%!

4.       Pyydä apua, palautetta ja tukea opettajilta/ohjaajiltasi ja opiskelukavereiltasi, koska he voivat nähdä puutteita ja näkökantoja työstäsi, joita et itse välttämättä tullut ajatelleeksi!

5.       Muista myös pitää vapaapäiviä, jotta saat lepoa ja jaksat taas täysillä!

 

Vanhusten hoitotyön tila Suomessa?

Vanhustyön tilasta on ollut puhetta median lisäksi itsellänikin myös tuttujen ja kollegoiden kanssa käytännössä jo useiden vuosien ajan. Aiheen valitsin kandityökseni myös senkin vuoksi, että olen urani alussa työskennellyt lähihoitajana vanhusten hoitotyössä niin palvelutalossa kuin kotihoidossakin. Muistan noilta ajoilta, kuinka työ saattoi olla ajoittain hyvinkin raskasta ja todellakin työpäivän jälkeen saatoit olla fyysisesti todella väsynyt. Hetkinen!? Sanoinko minä, nuori ja terve mies, että hoitotyö vanhusten parissa olisi ajoittain fyysisesti väsyttävää? Kyllä sanoin! Vuorosi aikana sinulla hoitajana voi olla yli 15 kotikäyntiä tai laitoshoidossa monta huonokuntoista vanhusta ja kirjaimellisesti saatat juosta asukkaiden hälytyssoittojen perässä ”omien” potilaidesi lisäksi. Se väsyttää ensin fyysisesti ja sitten lopulta jopa henkisesti.

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan Suomessa melkein joka toinen (41%) vanhusten hoitotyössä oleva hoitaja on harkinnut työnsä lopettamista. Saman tutkimuksen mukaan vastaava luku oli 10 vuotta edeltävästi 21%. Eli 10 vuoden aikana työstään pois aikovien hoitajien määrä on kaksinkertaistunut Suomessa! Huhuuu...Mitä täällä tapahtuu!? Tutkimuksessa on mainittu mielenkiintoisia eroja Pohjoismaiden kesken, eikä luettava todellakaan ole mairittelevaa Suomen osalta naapurimaihimme verrattuna. Tosin positiivista oli se, että Suomessa vanhustyössä olevien hoitajien koulutus oli korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa. Mutta onko näin tulevaisuudessa, jos hoitajat väsyvät työhönsä?

Suomessa vanhusten määrä nousee väestöön nähden ja esimerkiksi yli 85-vuotiaiden määrä oletetaan nousevan n. 2,5 kertaiseksi nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Pelkästään kotihoidon piirissä oli yli 75-vuotiaita noin 56 000 tuhatta henkeä vuonna 2016. Jännityksellä seuraan miten hoitotyön houkuttavuus kehittyy vanhusten hoitotyön parissa etenkin nuorten hoitajien keskuudessa.

Toivottavasti Suomessa ei lähdetä ”alentamaan rimaa” hoitajien koulutuksen osalta ja paikkamaan näin hoitajien määrää vähemmän koulutetulla henkilökunnalla, vaan pidettäisiin kiinni jatkossakin siitä, että Suomessa olisi Pohjoismaiden koulutetuin vanhustyön hoitohenkilökunta. Jotta hoitajia kiinnostaisi ura ja työskentely vanhusten hoitotyössä jatkossa enemmän, olisiko pikaisesti tehtävä parannuksia? Esimerkiksi työhyvinvointiin, työoloihin ja työmotivaatioon vaikuttaviin tekijöihin.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×