Jump to content
Blogi

Minä monena hoitajana


Elli Nikurautio


 Jokaisessa meissä on "työ-" sekä "opiskelija-minä". Miten nämä kaksi sitten eroavat toisistaan? No sehä tietenkin riippuu ihan yksilöstä. Nyt kun opinnot ovat edenneet olen omalla kohdalla huomannut miten nämä kaksi eroavat toisistaan. Mitenkä yksi sama hoitaja voi olla niin monen tyyppinen.

  • Työntekijänä, sinun tulee olla ammatillisesti pätevä, sekä tietää itse kaikki mitä olet tekemässä. Työntekijän roolissa harvemmin on käsitettä pelko. Päätöksen teko, valta ja vastuu ovat sinulla itselläsi. Et voi vain katsella vierestä, kun muut tekevät asioita, vaan sinun täytyy tarttua töihin. Joskus eteen tulee vaikeat valinnat, joissa toinen ei ole neuvomassa mitenkä asia tulisi tehdä. Rooli joka ei jokaiselle sovi.
  • Opiskelijana, on hetkiä jolloin tulee mietittyä "onko minulla oikeus hieman jännittää?" , todellakin on. Opiskelijana kaikkea ei voi edes tietää. Uusia asioita tulee päivittäin, joiden prosessoiminen vie aina oman aikansa. Vaikka kuinka olisitkin terveydenalan ammattilainen, et silti voi olettaa tietäväsi kaikkea. Rooli joka opettaa kuuntelemaan, tarkkailemaan sekä päästämään pienen jännityksen kehoon.

Olen kuitenkin huomannut, kuinka paljon opiskelijalta oletetaan että he osaavat kaiken. Kuinka opiskelijalle tuodaan paineita jo teoria vaiheessa olettamalla, että hän tietää jonkin "itsestään selvän" asian. Itse olen huomannut juuri tämän paineiden luonnin opiskelijoille. Huomio on myös kiinnittynyt tähän työ- ja opiskelu-minän sekoittamiseen. Ollaan liian itsevarmoja, eikä uskalleta näyttää, että oikeasti vähän jännittää. Jokaisella meillä on oikeus oppia uusia asioita, kokea jännitystä sekä sanoa rohkeasti "Hei, en mä osaa." tai "Hei, en mä ymmärtänyt."

Työssäkäyvänä opiskelijana olen huomannut ettei kaikkea aina voikaan ymmärtää heti, asioiden prosessoiminen vie oman aikansa. Töissä minä olen Lähihoitaja Elli, koulussa olen Sairaanhoitajaopiskelija Elli. Siinä on oma ero.

 


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

...paitsi että ei. Sinun ei tarvitse valmiina hoitajana - olit sitten lähihoitaja tai sairaanhoitaja tai vaikka röntgenhoitaja - tietää itse kaikkea ja olla valmis kaikkeen ja hoitaa yksin. Ei vaikka olisit ollut hoitajana 40 vuotta. Tämä on vaarallinen ajattelutapa potilasturvallisuuden, hoitajan turvallisuuden ja jaksamisen kannalta. Ikinä ei hoitaja ole yksin.

Jos et tiedä tai olet edes hieman epävarma, kysy ja ota selvää. Sairaalaympäristössä kaveri on usein lähellä ja kysyminen helppoa. Toisessa ääripäässä, kotihoidossa, on se kaveri puhelimen päässä - soita kotihoidon kollegalle, terveyskeskukseen, osastolle, päivystykseen - vaikka toiselle puolelle Suomea.

Jos jotain haluan opiskelijalle opettaa, niin tämän. Koskaan et ole yksin, tieto on löydettävissä, jos asenne on kunnossa. Viisaita hoitajia on maa pullollaan, hyödynnetään toistemme osaamista siinä kohti missä omat rajat tulevat vastaan.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×