Jump to content
Blogi

Mikä ihme on opiskelun ja työn tasapaino?


Elli Nikurautio


Onko olemassakaan sellaista käsitettä kuin `tasapaino työn kanssa opiskelijana`, siitä en tiedä itsekään vielä. Vasta elokuussa aloittaneena Sairaanhoitaja monimuoto-opiskelijana tuota tasapainoa pelkän yötyön ja koulun kanssa saa vielä pitkään etsiä.  Ajattelin kuitenkin vähän avata omaa kantaa siitä, mitkä asiat askarruttavat kun tekee töitä ja opiskelee siinä samalla. 

 

1. Miten katsoa että oma jaksaminen riittää kumpaankin sekä myös oman elämän ylläpitoon?

Jokaisen meidän tulisi tiedostaa oman jaksamisen rajat. Ei kai nyt kukaan tosissaan jaksaisi paiskia kaikkia kouluvapaita töiden parissa ilman, että kokee jonkin asteista uupumista. Eihän se tietenkään ole helppoa jos pomo tulee kysymään, "Voisitko tehdä ylimääräisen vuoron kun X on sairaana, enkä saa nopeasti sijaista?". Joskus olisi myös hyvä opetella sanomaan kultainen sana, ei. Töitä tulisi tehdän sen verran, että pystyisi itse myös rentoutumaan eikä sinkoilla töiden ja koulun välillä.

Riittävä lepo on oleellinen asia. Hyvin usein tulee huomattua, kun ei ole nukkunut kunnolla, koulu stressaa ja työt painavat päälle, että muut ihmiset ympärillä kärsivät seurauksista, puhumattakaan sinusta itsestä. Jokaisen meidän tulisi muistaa välillä pysähtyä ja kuunnella sitä omaa jaksamista, sekä sen mukaan katsoa ettei oma elämä kärsi koulu- tai työstressistä. Tottakai se, että saa pidettyä koulu-, työ- ja sosiaalisen elämän paletin kasassa vaatii ainakin omalla kohdalla myöskin kumppanilta paljon, hei ei niilläkään helppoa ole varsinkin jos oot itse ihan stressihöyryissä. Tässä kokonaisuudessa tärkeää olisi muistaa tai että joku muistuttaisi, viettää aikaa muuallakin kuin koulunpenkillä tai töissä, levätä sekä nauttia ympärillä olevista asioista.

 

2. Entä jos en pystykään tähän?

Todennäköisesti tämä on lause, joka pyörähtää hyvin monen työssäkäyvän opiskelijan päässä. Vastaus on "Hei, kyllä pystyt!", se ehkä vaatii vain vähän enemmän kuin aluksi kuvittelit. Kyllä sitä itsekin välillä öisin miettii, "Pystynkö mä oikeesti tähän..", mutta tahdonvoima siitä, että joku päivä minäkin voin sanoa olevani sairaanhoitaja on suuri. Se että tähän pystyy, niin perheellinen kuin perheetön oikeasti vaatii paljon. Tottakai kun yrittää pitää ohjat käsissä kotona, koulutehtävissä ja töissä niin onhan siinä kokeneempikin ihminen pyörryksissä.

Omasta näkökannasta, se että mä pystyn tähän vaatii paljon multa itseltä, sekä mun kumppanilta. Sen toisenkin pitää omaksua, että pallo on tosi isosti myös hänellä, jotta saa rauhassa tehdä tehtäviä, levätä sekä keskittyä töihin. Toki se vaatii itseltä kotona myös sen että tajuaa kuinka kaikkea ei voi tehdä enää yksin. Joskus myös toisen on ymmärrettävä se, ettei ihan satasella ehkä ole tässä maailmassa kun nukkumatti yrittää heittää unihiekalla, päähän juolahtaa "Muistinkohan tehdä tuon eilen töissä..?" tai "Mitenkä tämä lääkeaine vaikuttaa tässä muodossa tällä määrällä.." Tai kun on niitä hetkiä ettei mikään tehtävä onnistu, tekisi mieli heittää hanskat tiskiin, pyykit odottaa koneessa ja ruoka on tekemättä. Silloin olisi tärkeä kuulla sanat "Älä huoli, minä teen ne, keskity sinä niihin tehtäviin. Pystyt siihen!". 

 

Tässä vähän aloittaneen opiskelijan fiiliksiä tasapainottelussa. Ehkä tasapainon löytämiseen menee aikaa, mutta ei se haittaa. Tärkeintä on edistyä opiskeluissa sekä pitää huoli omasta jaksamisesta kaiken keskellä.

Tässä tämä ensimmäinen postaus, olisi myös kiva kuulla muiden ajatuksia silloin kun on opiskelut aloittanut. Tässä myös hieman eri näkökulmasta Teron sekä Anettan mietteitä aiheesta.

 


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Hyviä ajatelmia, Elli! Itse toista lukuvuotta monimuotoisena sh-opiskelijana allekirjoitan nimenomaan esille nostamasi oman jaksamisen.

Tasapainoa en ole vielä löytänyt elämän eri osa-alueiden välille, mutta tuulessa heiluva vene on pysynyt pystyssä ja kurssi on eteenpäin. Työskentelen kolmivuorotyössä aivan eri alalla kuin hoitoala ja teen ns. täysiä tunteja eli 40h/vko, 90 km päässä kotoa. Täytyy kyllä nostaa hattua työnantajan joustavuudelle, että on saanut järjestettyä vuorot sopimaan kouluiltojen ja -päivien kanssa. Vaikka nytkin on koulukirja mukana töissä, pyrin tekemään työni parhaani mukaan vaikka katse onkin tulevaisuudessa aivan toisaalle.

Toit Elli hyvin esille kotoa saatavan tuen tärkeyden ja myös vastavuoroisesti peiliin katsomisen ajankäytön suhteen. Itse myönnän olleeni liian usein kiukkuinen ja itsekäs puolisoa kohtaan ja pyydän sitä anteeksi näin julkisesti, vaikkei hän tätä koskaan luekaan. Lyhyet yöunet sekä tekemättömien kotitöiden ja koulutehtävien kasaantuminen saavat esiin sarvipäisen puolen persoonasta. Eipä ne työt eikä opiskelutkaan ihan nappiin mene jos silmät luppasee väkisin kiinni. Joten muistakaa immeiset tosiaan nukkua riittävästi ja päästää itsenne välillä vapaalle!

Ajankäytön hallinta on avainasemassa kaiken onnistumisessa. Voi olla, että ystäville joutuu varaamaan ajan kalenterista ja lelua syliin kiikuttavalle nappisilmälle joutuu sanomaan "ei nyt", mutta narujen omissa käsissä pitäminen edesauttaa tavoitteeseen pääsyä. Ja sitten kun on se rentoutumisen ja vapaan aika, tekee senkin täysillä ja unohtaa ne laimennuslaskut ja varfariinin yhteisvaikutukset muiden lääkeaineiden kanssa hetkeksi (paitsi jos sattuu tarvitsemaan jo opittuja asioita käytännössä, heh). 

Tämän päivän jälkeen jään valtion ja valtion takaaman lainan rahoittamalle opintovapaalle pariksi kuukaudeksi jolloin voin taas keskittyä olemaan tehokas sairaanhoitajaopiskelija sekä mukava kumppani ja emäntä (koirille). Kaikki käytettävissä olevat kortit kannattaa käyttää tavoitteen saavuttamiseksi.

Jaan Elli kanssasi motivaation ja lujan tahtotilan edetä opinnoissa ja valmistua sairaan hyväksi hoitajaksi jonain päivänä :)

Tsemppiä opiskeluun ja tasapainon löytämiseen!

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Näköjään ei tuo minun kommentti ole tänne asti eksynyt.. Kiitos kommentistasi ! Sen tasapainon löytäminen voi viedä vuosia. Kiitos sinulle tuhannesti ! :)

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×