Jump to content
Blogi

Menetkö sairaana töihin? Pokaaleja ei jaeta


Sonja Ropponen


Mitähän työkaverit ajattelevat, jos olen taas kipeä? Uskooko pomo edes? Olin juuri viime kuussa poissa, en voi jättää muita taas pulaan. Siinä muutama ajatuskupla joita olet saattanut miettiä. Yhä useampi hoitaja tulee puolikuntoisena töihin. Tuntuu, että tauti on juuri iskemässä tai sitä on maltettu potea kotona korkeintaan yksi päivä. Joillain työpaikoilla saa olla kolme päivää pois omailmoituksella. Mielestäni tämä on reilua, koska uskon, että jokainen hoitaja osaa itse tunnistaa flunssan tai vatsataudin. Lääkärissä tämän takia juokseminen on silkkaa rahojen tuhlausta. Tietenkin aina löytyy myös tämän vapauden väärinkäyttäjiä. Kuitenkin heilläkin voi kyseessä olla työuupumusta, tai yksityiselämään liittyviä asioita. Ne asiat eivät työkavereille edes kuulu. 

Joillaintyöpaikoilla on taas tiukempi linja poissaolojen suhteen ja päivääkään ei saa olla poissa ilman lääkärintodistusta. Tutkimusten mukaan sairaspoissaoloja on vähemmän, jos työntekijällä on vapaus olla tuo kolme päivää omailmoituksella pois. Väärinkäyttöjä ei siis todellisuudessa paljoa synny, koska työntekijä kokee, että häneen luotetaan.

Pokaaleja ei jaeta

Hoitajat ovat jatkuvasti fyysisesti ihmisten kanssa läsnä. Siksi on tärkeää, ettei töitä tehdä puolikuntoisena. Etenkin jos töitä tehdään lasten tai vanhusten kanssa, joilla monet tarttuvat taudit voivat olla heille kohtalokkaita. Ethän itsekään haluaisi olla syötettävänä sängyssä, jos hoitaja niistäisi ja pärskisi lähietäisyydellä? Kukaan ei arvosta töihin raahautumista puolikuntoisena, ei edes pomosi. Hoitajilla on myös alttiutta saada herkästi kausittaiset taudit sekä tuki ja liikuntaelinten sairauksia työn luonteesta johtuen. Suuri henkinen kuormitus on myös joillain työpaikoilla usein läsnä, joten tämäkin voi johtaa sairaslomiin.

Luota kollegoihin

Monella hoitajalla on työ, jossa seuraava vuoro tulee jatkamaan. Työt eivät siis ehkä kasaannu seuraaville päiville kuten monessa muussa työssä. Tämä on huojentava tieto, jos sairaspeti kutsuu. Täytyy luottaa kollegoiden työhön ja uskoa, että työpaikalla kaikki sujuu, vaikka et itse ole siellä. Tiedän hoitajia jotka sairaslomallakin soittelevat töihin ja kysyvät onko tiettyjä asioita muistettu tehdä. Mielestäni se on huolestuttavaa. Työkavereihin tulisi voida luottaa ja ymmärtää, että työt sujuvat, vaikka olisit itse poissa pelistä. Uskon kuitenkin, että suurin osa työntekijöistä tunnistaa itse omat voimavaransa ja toimii niiden mukaan. Sairaana työskentelystä, kun ei pokaaleja jaeta.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Vieras: Selkäänpuukottajia

Lähetetty

Olisipa näin helppoa. Valitettavasti omat kokemukset kaikilla työpaikoilla (vanhuspuolella, lapsipuolella työkaverit ymmärtäväisempiä) kertovat karua tarinaa.

Jos joku jää flunssan (kuume, räkä valuu) takia kotiin, aletaan heti selän takana työpaikalla mollaamaan ja kiillottamaan omaa kruunua "minä tulen töihin vaikka pää kainalossa", "ei meillä riitä hoitajia sairastamaan pelkkää flunssaa", "kyllä minä olin 38 asteen kuumeessa töissä". Ja jos joku nyt kuumeisena tulee töihin, niin kovaan ääneen toitotetaan sitä ja suurieleisesti mitataan kuumetta työpaikalla.

Sama tosin ihan kaikissa sairaslomissa, oli ne sitten (työ)uupumuksen tai minkä tahansa muun syyn takia. A-i-n-a puhutaan pahaa selän takana ja saatetaan jopa piikitellä ja v*ttuilla sairaslomalta palanneelle.

Valtavan iso kynnys jäädä sairaslomalle ja toisaalta kuitenkin väärin omaa ammattietiikkaa ja varsinkin asiakasta kohtaan olla kipeänä töissä.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Hoitsu

Lähetetty

On jo itselle kova kynnys olla pois töistä oman sairauden takia,myös lapsen sairauden takia joutuu olemaan pois kun sitä lasta nyt ei sinne päiväkotiin sairaana viedä.  Tämäkään ei kaikille esimiehille ja työyhteisön jäsenille mene jakeluun. Näin sijaisena kynnys olla pois on todella korkea. Ja valitettavaa pakollisia saikkuja seurataa hyvin tarkkaan ainakin sijaisilla. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Hoitsu vm - 02

Lähetetty

Voisin toivoa,  noin ihan vaikka vaan sen takia että ovat hoitoalan koulutuksen saaneita hoitajia, joilla pitäisi olla tieto koulutuksensa puitteissa, eivät menisi kipeinä töihin!!! Kuinka osaa hoitaa toisia hoitotyön ohjeiden mukaan jos ei osaa eikä pysty hoitamaan itseään? 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×