Jump to content
Blogi

Illasta aamuun samoilla silmillä


Sonja Ropponen


Pääset iltavuorosta kello 22.00, lähdet kotiin ja yrität saada itsesi ajoissa sänkyyn. Mieli käy kierroksilla työasioista, koska olet juossut käytävillä tai asiakaskäynneillä vielä puoli tuntia aiemmin. Olet sängyssä hereillä vielä klo 01.00 stressaten sitä, että unta ei tule tarpeeksi. Heräänköhän edes herätyskelloon? Täytyy varmasti nukkua päiväunet, kun pääsen töistä. Miksi edes mietin vielä huomista? Silmät kiinni ja laske vaikka lampaita. Herätyskello pärähtää soimaan 5.30 ja tuntuu, että silmät eivät vain pysy auki.

Varmasti jokainen  hoitaja on kokenut tällaisia väsymyksen tunteita. Monet kokevat näitä jopa useina päivinä viikossa. Voitaisiko tällainen välttää? Mielestäni kyllä, hyvällä työvuorosuunnittelulla. En ole vielä tavannut hoitajaa joka pitäisi iltavuorosta aamuvuoroon työvuorojen yhdistelmistä. En löydä mitään fiksua selitystä niille vuoropareille. Illalla unen saanti kärsii, koska stressaa jo valmiiksi aikaista herätystä. Lisäksi keho käy kierroksilla vielä edellisestä vuorosta. Toinen työvuorosuunnittelun asia joka ei mielestäni palvele ketään, on yhden päivän vapaapäivät. Kuinka kuormittavaa on, tehdä vaikka seitsemän päivää töitä jonka jälkeen saat viettää vain yhden vapaapäivän? Minä kutsun näitä nimellä palautuspäivä. Niinpä, ne ovat palautumiselle. Et ehkä jaksa lähteä näkemään ystäviä tai harrastamaan. Palaudut sohvan pohjalla pitkästä työputkesta ja lataat akkuja seuraavalle työpäivälle.

shutterstock_138501326.jpg

Joillakin työpaikoilla on otettu käyttöön työaika-autonomia, joka tarkoittaa yhteisöllistä työvuorojen suunnittelukäytäntöä.  Siinä jokainen työntekijä suunnittelee omat työvuoronsa työyhteisössä muiden työntekijöiden kanssa. Siinä annetaan työntekijälle vapautta ja vastuuta. Mahdollisuus suunnitella omat työvuorot helpottaa työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Kuormittavassa vuorotyössä tämän on todettu parantavan työhyvinvointia ja sitä kautta jaksamista.

Itse olen ollut työpaikoissa joissa esimies päättää työvuorot, ja toivevihkoon saa laittaa vain muutaman toiveen. Ja paikoissa joissa koko kolmen viikon listat suunniteltiin itse. Oma kokemukseni on, että työpaikoissa joissa itse suunniteltiin työvuorot, oli henkisesti ja fyysisesti paljon kevyempää. Vaikka työnkuva olisi ollut sama, niin oli helpottavaa kun työvuorot tukivat omaa jaksamista. Sai tehdä useita aamuja tai iltoja putkeen ja jäädä suoraan töistä vähintään kahden päivän vapaille. Ei tarvinnut pitää yhden päivän ”palautusvapaata.” Työ tuntui mielekkäämmältä ja jaksoin enemmän. Toivoisin, että työaika- autonomia otettaisi käyttöön, kaikille työpaikoille joissa tehdään vuorotyötä. En usko, että siitä olisi mitään haittaa. Lisää unta, vähemmän uupumusta ja stressiä. Keho voi paremmin ja mieli virkeäisi siinä sivussa. Kuulostaa hyvältä, eikö?


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Ergonominen ja säännöllinen kierto olisi oma valinta. Aamut, illat ja yöt peräkkäin ja sitten riittävä määrä vapaita. Plussana se, että kun tiedät työvuorosi vuoden päähän niin ei tartte jännittää meneekö joku toive läpi vai ei. Sitten vaan käyttää lomia ja vaihtaa vuoroja hyvissä ajoin. Jos on vielä työaikapankki niin saa mukavasti kerättyä vapaita, kun kerää ylityöt sinne. Meillä on nyt näin ja vaikea on keksiä parempaa systeemiä. 

Hoitajat ja myyjät on varmaan ainoita vuorotyöläisiä, ketkä suostuu ottamaan työvuorot muutaman viikon pätkissä ja nekin on sikin sokin ykkösvapaineen ja ilta-aamuineen. 

Ps. Liekö missään sairaalassa otettu vieläkään käyttöön 12 tunnin työvuoroja? Sillä saisi työviikon keskimäärin kolmeen päivään ja olisi vähän aikaa muullekin elämälle. Olen ymmärtänyt, että ainakin espanjassa ja englannissa olisi jossain määrin käytössä.

  • Tykkää 1

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Torlohka

Lähetetty (muokattu)

Meillä yritettiin saasa 12 tunnin päivät takas mutta ei ei ei. No nyt yrittävät jos saisivat jotain tehtyä noile yhden vapaille. Työntekijöiden ehdotukset eivät tietenkään käy kun ketään ei oikeasti kiinnosta.

Muokattu - Torlohka

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×