Jump to content
Blogi

HYLSY lääkelaskuista - epäonnistuminen vai oppimiskokemus?


Outi Koskinen


Meillä täällä Hämeenkyrössä perusturvan hoitohenkilökunnalle järjestetään juuri lääkehoidon opetusta, joka huipentuu pelättyynkin lääkelaskutenttiin. Tämä on kokonaisuus, joka on kasattu juuri meidän henkilökunnan tarpeeseen TAMK:n toimesta. Korvaa meillä siis LOVEN. Osallistua pitää, jos edellisestä lääkekoulutuksesta tentteineen on viisi vuotta ja haluaa hoitajan hommia jatkaa.

Itse lähdin vähän ns. soitellen sotaan. Osa työkavereista hieman ahdistui ja kahvihuoneessa olikin melkonen kalapaliikki, kun lääkehoitoa ruodittiin ja mietittiin tarvitseeko terveydenhoitajat välttämättä samaa osaamista kuin sairaanhoitajat ? Pelkohan siellä puhui. Mitä muut sanoo, jos ei osaakaan? Mitä jos saan hylsyn? Alentaako se minun ammattitaitoani ? A pu a !

Itse ajattelen vahvasti niin, että mitä monipuolisempi osaamiseni on myös lääkehoidossa, sitä parempi - myös asiakkaalle ! Minusta on siis todella mahtavaa, että lääkelaskut joutuu suorittamaan säännöllisin väliajoin.

Täällä koululla minun lääkevarastoni ei ole kummoinen, mutta perusasiat monesta tilanteesta esim. nuorten perussairauksista johtuen on hyvä olla hallussa. Ja mistä mä nyt tiedän, jos vaikka ensi vuonna tähän aikaan tekisinkin taas vaikka sairaanhoitajan duunia. Mitä monipuolisempi ja tuoreenpi oppi on taskussa, sen parempi ! Työnantajan tarjoamasta koulutuksesta (oli se sitten mitä tahansa) on otettava kaikki hyöty irti. Henkilökohtaisesti en pelkää epäonnistua. Se ei alenna minun arvoani ihmisenä ja hoitajana millään lailla. Mä koen niin, että ei ole epäonnistumisia on vaan oppimiskokemuksia. Jos parhaansa yrittää ja ei onnistu, niin se ei tarkoita sitä, että olisit epäonnistunut. Se tarkoittaa lisää reeniä, perhana :)

Meillä oli ensiksi parin tunnin teoriaopetus lasten lääkehoidosta yleensä, mutta laskuja ei läpikäyty yhdessä. Tässä kohdassa mä sitten vetoankin tapojeni vastaisesti kiireeseen ja törkeen hyvään itseluottamukseen. Ajattelin, että osaan kyllä, en kerkiä treenaamaan. Sitten iski viimehetken paniikki ja viimeisenä iltana katselin monistenippua ja auts... liuoslaskut yms... ei mitään jakoo ???  Koitti koepäivä. Kolme monistetta edessä. Kaksi täynnä lääkehoidon teoriaa ja yksi lappu täynnä laskuja. Musta tuntui, että teoriakysymykset oli osittain vaikeita. Kysyttiin lasten nestehoidosta peg- ja nenämahaletkuineen jne. Laskuissa pärjäsin ilman laskinta, mutta parissa kohdassa taisi mennä väärin. Mutta pystyin toteamaan tyynesti, että tartten siis jeesiä. Mun pitää treenata. Hauskaa tässä on se, että isken tarvittaessa kiinni koulun kivaan matikanopeen ja pyydän tukiopetusta. Kiva työpaikkaetu !

Älyttömän hyvä treenikumppani on myös Skholen lääkelaskentakurssi. Kävin kurssin läpi ! Treenasin ! Nyt olen siis valmis, jos se hylsy sieltä eka kerralta paukahtaa. Pidin erityisesti kurssin valinnanvarasta. Voi valita opetteleeko videon, äänen vai tekstin kautta.  Jokainen meistä oppii erilailla ja minä opettelin kaikilla tavoilla. Pidin itse erityisesti videoista. Lukijalla on selkeä, miellyttävä ääni. Tahti on juuri sopiva. Ja videon voi tietysti keskeyttää kohtaan kuin kohtaan. Ja minulle kun pitää vääntää tätä matikkaa rautalangasta, niin sitä tää juuri oli. Myös itseopiskelulaskut miellyttivät ja niiden jälkeen huomasin jopa pitäväni laskemisesta. Minusta tämä kurssi sopii erityisesti meille, jotka tykkäämme opiskella omassa tahdissa, pikku pätkissä, silloin kun itselle sopii.IMG_1913.JPG.64a4912613984ee24af906d9ad15daec.JPG

Hei, jos sulla ei oo Skholen tunnuksia työ- tai opiskelupaikan puolesta, voit tilata ilmaiset kokeilutunnukset viikoksi skholen sivuilta.

Ai niin, miten minun kävi? En tiedä vielä itsekään. Tsekkaa snapchat @kouluouti tai blogin kommenttikenttä. Ilmoitan heti kun tiedän. Kerro nyt sä omat fiilikset lääkehoidon opetuksesta, tenteistä ja siitä mitä ajatuksia ns. epäonnistuminen sinussa herättää !

 


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Yläastetason matematiikka kuuluu lisäksi yleissivistykseen ja on aika surkeaa että osalle hoitajista se on joku pelon aihe :/

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiitos kommentista. Minustakin lääkelaskuosaaminen on kyllä välttämätöntä ja mahtavaa että meitä (jotka eivät jokapäiväisessä työssä laskuosaamista tarvitse) haastetaan päivittämään osaamistamme. Ymmärrän kyllä myös pelon. Pelon yhdistän nimenomaan epäonnistumisen uhkaan.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No nyt tieto tuli - läpi meni :) Fiilis tietty hyvä, ja nyt pidän osaamisen tällä tasolla vaikka päivittäin en lääkelaskuja en tarvitsekaan !

  • Tykkää 2

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
‎2‎.‎10‎.‎2017 klo 08.58, jupet kirjoitti:

Yläastetason matematiikka kuuluu lisäksi yleissivistykseen ja on aika surkeaa että osalle hoitajista se on joku pelon aihe :/

Olen jupet:n kanssa osittain tästä samaa mieltä - on selvää, että ammattikorkeakouluun hakeutuvilla ylioppilailla (tai toisen asteen tutkinnolla hakevilla tietyn alan ammattilaisilla, oli ala mikä tahansa) tulee olla perusmatematiikka hallussa. Lääkelaskenta perustuu täysin perusmatematiikkaan. Lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä ja päättelykykyä sekä maalaisjärkeä. Kun opettelee perusmatematiikan, verrannot ja päättelyn, selviää aika monista laskutilanteista. Harjoittelu tekee mestarin, sanoisin näin opettajan näkökulmasta. Ja huolellisuus on kaiken a ja o. Taitojen ylläpitämiseksi on olennaista harjoitella säännöllisesti matematiikka toimi sitten sairaanhoitajana teholla tai terveydenhoitajana lasten rokotetutkimuksessa tai nuorten parissa, joissa ei välttämättä lääkehoito ole toiminnan ydintä.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×