Jump to content
Blogi

Hoitotyön ammattilainen läheisenä sairaalassa


Outi Koskinen


Muutama viikko sitten mieheni kiidätettiin ensiapuun AVH-epäilynä. Ajelin sairaalaan ambulanssin perässä, tiedostaen mitä voisi olla edessä. Olin hätääntynyt, huolissani tietty. Ajattelin ensisijaisesti vaimona, mutta myös hoitaja minussa heräsi. Ja hemmetti, miksi se heräsi ? Miksi en voinut olla vain vaimo? Käyttäydyin huonosti. Siten kuin olisin ollut ikäni ensiavussa töissä, vaikka päivääkään sitä työtä en ole tehnyt. Tarkkailin kaikkea. Kuinka tippa tippuu, huolehditaanko kivunlievityksestä tarpeeksi hyvin, kuinka kauan CT-kuvan lausuminen kestää, kuinka toisia potilaita hoidetaan jne. jne. Mitään en kenellekään sanonut, mutta mielessäni arvioin kaikkea ja naamasta näkyi tyytymättömyyteni.

Pian oli selvää, että miehelläni ei ollut hengenhätää ja pystyin hieman rauhoittumaan. Enää en ollut mielessäni niin kriittinen henkilökunnan toiminnalle, hoitamiselle, mutta kohtaamiselle olin. Vaikka en ole akuuttihoitotyön ammattilainen, niin kohtaamisen ammattilainen olen ja pidän sitä työni tärkeimpänä asiana. Ajattelin sitä, kuinka tärkeää on ensikohtaaminen. Kun astuin sisään sairaalaan, kohtasin ensimmäiseksi hymyttömän, kiireisen oloisen työntekijän tiedustelupisteessä. Hän silmiin katsomatta kysyi asiaani ja ohjasi eteenpäin minut, hämmentyneen omaisen.

Onneksi seuraava kohtaaminen oli loistava. Se hoitaja, joka haki minut mieheni luokse esitteli itsensä, lohdutti, kysyi minulta tarvitsenko jotain ja hymyili. Tuli tunne kohtaamisesta ja pidin tätä hoitajaa heti huippuammattilaisena. Lääkäristä en ajatellut samoin. Hän sivuutti minut ihan täysin. Ei tervehtinyt, ei esitellyt itseään, ei kertonut minulle missä mennään. Ajattelin tilannetta jälleen hoitajana. Mitä itse tekisin tilanteessa toisin, kuinka kohtaisin, mitä sanoisin ?

Onkohan sitä kriittisempi omainen kun on hoitoalan ammattilainen? Pitäisikö siitä mainita? Saisiko erilaista kohtelua jos sen sanoisi? Muuttaisiko se tilannetta jotenkin? Jäisikö silloin jotain henkilökunnalta sanomatta, selittämättä? Toimisinkohan omaisena toisin, jos en olisi hoitoalalla?

Tietenkin olen itsekin kohdannut hoitajana omaisia, jotka ovat saman alan ammattilaisia. Jotkut ovat sen heti sanoneet ja joissakin tapauksissa se on ilmennyt myöhemmin. Niissä tilanteissa joissa se on ilmi tullut, olen kokenut joskus painetta, myönnän. Skarpannut ehkä vielä vähän enemmän ja miettinyt "teenkö varmasti kaikki oikein". Hoitotyön kokemuksen karttuessa itseluottamukseni on kasvanut ja omaisen ammatilla on yhä vähemmän merkitystä. Tärkeintä on kohtaaminen ihmisenä.

Onneksi en ole joutunut olemaan omaisen roolissa kovinkaan monesti ja toivon, että tulevaisuudessakin vältyn näiltä kokemuksilta. Mutta jos näin tapahtuu, pyrin keskittymään siihen rooliin ja työnnän hoitajan roolin sivummalle. Kohtaamiseen tulen aina kiinnittämään huomiota ja epäonnistun siinä itsekin toisinaan. Kohtaamaan oppii vaan kohtaamalla ja harjoitusta saan minäkin työssäni onneksi päivittäin !

Käy lukemassa myös Teron kirjoitus. Hän kirjoittaa ajatuksistaan haastavan asiakkaan kohtaamisesta. Kerro sitten mitä ajatuksia tämä teema sinussa herättää? Onko hoitoalan ammattilaisena haastavaa olla omaisena? Entä onko hoitoalan ammattilaisia omaisina vaikea kohdata? Mitä muuta tulee mieleen ?

  • Tykkää 1

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

sh vm 83

Lähetetty (muokattu)

Vanhuspuolella (intervallihoidot, kotihoito yms) olen oppinut luottamaan lähi-ja sairaanhoitajien ammattitaitoon, kun on kyse omaiseni hoidosta. He tietävät kun kyseessä on henkilö, joka ei itse osaa pyytää apua , varsinkaan silloin kun verensokeri on yksi. Uskallan luottaa heidän antamaan hoitoon.

Kun omainen joutuu erikoissairaanhoidon palveluiden pariin äkisti, koko perhe on aina silloin runsaasti kiukkua täynnä. Erikoissairaanhoidossa kun ei näytetä omaisten mielipiteitä kyseltävän, vaan vanhus saattaa olla jopa 9 päivää pesemättä, samalla vaipalla. Vaikka jo hoitojakson alkaessa sanotaan, että henkilö on passiivinen ja ei ole oma-aloitteinen pesuille lähtemisen suhteen, niin sitten käy kuin viime vuonna että oli 9 päivää pesemättä.

Omaisen roolissa siis taidan olla se kauhea omainen. Mutta ihan syystä. Erikoissairaanhoidossa saisi oikeasti kuunnella enemmän omaisen toiveita ja näkemyksiä, kun se dialyysipotilas tulee taas keuhkokuumeen vuoksi sairaalaan. Kun huomaan että hoito on asianmukaista ja asiallista ja nähdään että hoitohenkilökunta pystyy huolehtimaan omaisestani niin kuin pitää, olen tyytyväinen ja rauhallinen omainen.

ikäviä esimerkkejä kaikenlaisesta on, joten työkokemukseni sairaanhoitajana on edistänyt monta asiaa ja estänyt monta hoitovirhettä omaiseni hoidossa.

 

Työssäni olen huomannut, että asiakkaiden omaisten kohtaaminen on helpompaa , kun on taustalla omat kokemukset omaisena olosta. Omaisille en kerro perhetaustastani, mutta pystyn ottamaan huomioon miten asioista on hyvä keskustella, mitä asioita kannattaa ottaa esille ja miten kerron päivän asioista omaiselle, ilman että pahoitan toisen mieltä. Hankalien omaisten kohdalla muistan ammattitaitoni ja osaamiseni ja tärkeää onkin huomioida asiakkaan lisäksi omaisten jaksaminen.

Muokattu - sh vm 83

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Kokemusta on

Lähetetty

Vuonna 2001 kun isäni menetin. Äitini toimi omaishoitajana. Kaikki oli toisin. Sairaaloissa kun isää kävimme katsomassa oli henkilökunta paljon iloisempia, tulivat juttelemaan. Vuonna 2014 kun äitini menetin oli sairaalassa paljon karumpi tunnelma. Ei välitetty potilaista eikä omaisista. Sanottiin vaan kyllä me ilmoitamme kun hetki koittaa. Kipulääkettä ei annettu muuten kuin omaisen pyynnöstä. Äitini ei halunnut häiritä hoitajia. 

Itse työskentelen vanhusten parissa. Kyllä haastavia omaisia on. Mutta kyllä niistäkin selviää. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×