Jump to content
Blogi

Hoitaja, jaksatko hoitaa myös omaa ihoasi?


Sonja Ropponen

Hoidamme useasti vuoron aikana potilaiden ihoa. Atopiaa, ihottumia, haavoja sekä muita ihosairauksia. Rasvaamme, sidomme sekä tutkimme ihon kuntoa. Kuinka moni jaksaa päivän päätteeksi hoitaa myös omaa ihoaan? Super kirjoitti mielenkiintoisen jutun 4/2018 lehtinumeroonsa hoitajan omasta ihon hoidosta. Se inspiroi myös minua kirjoittamaan siitä.

Ihon kunnosta voimme nähdä paljon. Se voi antaa viitteitä iästä, ruokavaliosta, tupakoinnista, sairauksista sekä siitä kuinka olemme nukkuneet. Etenkin me hoitajat tiedämme aamut, kun peilistä katsoo edellisillan jälkeen väsyneet kasvot. Silmäpussit yritetään peittää, tai sitten annetaan olla. Raskas vuorotyö ja iltavuorosta aamuvuoroon yhdistelmät verottavat unta ja siten myös ihoa. Iho on myös hyvämuistinen kaveri, se muistaa auringossa palamiset sekä kaltoinkohtelun. Jos kasvoille jää yöksi meikit, iho saattaa tukkeutua ja saada epäpuhtauksia.

eyebrow-1792296_1280.thumb.jpg.e6e7b14467acf8bffb42c3ffa78face1.jpg
 

Hoitajan kädet ovat kovilla

Mikä on asia jota teet kymmeniä kertoja työvuoron aikana? Peset käsiä ja desinfioit niitä. Ne tulevat tutuiksi ainakin sen kahdeksan tunnin ajan. Joidenkin ihoa saattaa ärsyttää pelkästään käsien pesu sekä suojahanskojen käyttö. Toisille taas nämä eivät aiheita, kuin korkeintaan käsien kuivumista. Hoitotyöhön kuuluva märkätyö, hautovat suojakäsineet sekä useat kemikaalialtistukset saattavat aiheuttaa ärsytysihottumaa. Jatkuva kutina ja kirvely voivat myös vaikuttaa negatiivisesti työntekoon.  Käsihuuhteena olisi tärkeää käyttää huuhdetta jossa on kosteutta sitovaa glyserolia. Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että suojausvälineet ja työvälineet ovat asialliset ja hoitohenkilökunnan tarpeisiin sopivat.

acne-1606765_1280.thumb.jpg.58a1b8227f8ecbc32c41baa20fb1f054.jpg

Hoida ihoa päivittäin

Silloin kuin iho alkaa paranemaan, moni lopettaa sen hoidon. On kuitenkin tärkeää hoitaa ihoa ympäri vuoden. Tietenkin maalaisjärkeä käyttäen, eihän liika rasvoilla läträäminenkään hyvästä ole. Jokainen tuntee oman ihonsa, sen kompastuskivet tai sen helppouden. Usein havahdumme ihon kuntoon vasta, kun se menee kertaheitolla huonoksi. Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa isossa roolissa, esimerkiksi nyt kun aurinko pilkistää taivaalta. En voi liikaa korostaa aurinkosuojan käyttämistä, etenkin jos omistat vaalean ja helposti palavan ihon. Ulkoisten tekijöiden lisäksi esimerkiksi stressi, hikoilu ja oma hormonitoiminta vaikuttavat ihon hyvinvointiin. Moni oire helpottaa perusvoiteella tai apteekista saatavilla miedoilla kortisonivoiteilla. Jos kuitenkin oireet jatkuvat hoidosta huolimatta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×