Jump to content
Blogi

Ashlee Oikarainen - Arizonasta Kuusamoon


Ashlee Oikarainen


Ashlee kirjoittaa opiskelijaohjaajille ja haluaa kirjoitustensa tavoittavan heidät, jotka tekevät valtavan tärkeää opiskelijaohjaustyötä arjen hoitotyön kiireessä.

Ashlee Oikarainen on Skholen sisällöntuottaja, maahanmuuttajataustainen sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri ja ajankohtaisesti hän suunnittelee hoitotieteen jatko-opintoja tohtoriopiskelijana. Sairaanhoitajaksi hän on tuplapätevöitynyt: hän on suorittanut opinnot sekä Jenkeissä että Suomessa.

Ashlee on muuttanut Arizonan auringon alta vasta aikuisena Suomeen ja asettunut Kuusamoon asumaan. Ashleelta löytyy kiinnostusta sekä näkökulmaa kansainväliseen opiskeluun ja sen kehittämiseen hoitoalalla.

Blogissaan Ashlee kirjoittaa opiskelijaohjaajille ja haluaa kirjoitustensa tavoittavan heidät, jotka tekevät valtavan tärkeää opiskelijaohjaustyötä arjen hoitotyön kiireessä. Opiskelijaohjaajat edistävät opiskelijoiden oppimista ja varmistavat tulevaisuuden pätevän terveydenhuoltohenkilökunnan.

Erityisiksi kiinnostuksen kohteiksi Ashlee mainitsee kansainvälisten hoitotyön opiskelijoiden ohjauksen, johon myös tuleva tohtoritutkinto tulee liittymään. Kansainvälisten hoitotyön opiskelijoiden tukeminen ohjatussa harjoittelussa on perusteltua ja välttämätön edellytys turvallisen potilastyön toteutumisen kannalta.

Ashleen ensimmäinen blogiteksti käsittelee hänen tutkimuksensa pohjalta nousevia kysymyksiä kansainvälisten opiskelijoiden ohjaukseen liittyen. Opiskelijaohjaajana toimiminen kansainvälisten hoitotyön opiskelijoille ei ole aina helppoa ja mutkatonta, eteen voi nousta monenlaisia haasteita. Haasteiden yli voi päästä ja lopulta sekä opiskelija että opiskelijaohjaaja voivat oppia toisiltaan paljon harjoittelun aikana.

Yhden mieleen painuneen oppimiskokemuksen Ashlee jakaa kahden vuoden takaa ensimmäisen terveystieteen opettajaharjoittelun ajalta. Harjoittelun tarkoitus oli havainnoida opetusta valitsemassaan paikassa. Koska Ashlee on käynyt pääosin koulut Arizonassa, hän halusi havainnoida Suomessa opetusta esikoulusta aina yliopisto-opintoihin saakka. Harjoittelun aikana Ashlee seurasi mielenkiinnolla, kuinka opettajat eri oppilaitoksissa motivoivat opiskelijoita ja hyödynsivät erilaisia opetusmenetelmiä. Samalla Ashlee kertoo pohtineensa, millainen oppimiskäsitys kullakin opettajalla oli ja miten se ohjasi heidän tapaansa opettaa.

Havainnoimalla, pohtimalla ja reflektoimalla Ashleen mukaan voi oppia todella paljon. Opettajana Ashlee noudattaa ajatusta ”Anna aikaa ajatella”, aina ei tarvitse olla itse tekemässä jotain.

- ”Maailmamme on täynnä tietoa ja on vain valitettava totuus, että meidän ihmisten tiedon vastaanottamisen kapasiteetti on rajallinen. Joskus on pysähdyttävä ja vain pohdittava asioita”, Ashlee toteaa.

Ashlee on huomannut, että ihmisellä on luontainen halu ja kiinnostus kehittyä sekä oppia uutta. Hän havainnoi, kuinka pienet esikoululaiset kiinnostuneina tutkivat maailmaa. Ashlee huomasi harjoittelun aikana, että esikoululaisten aito innokkuus on tarttuvaa. Esikoululaiset olivat kaikki valmiita esittämään kysymyksiin oman selityksensä, vaikka välillä totesivatkin, etteivät oikeastaan osaa kysymyksiin vastata. Yläkoulussa puolestaan näytti monella motivaatio jo hiipuvan. Tämä sai Ashleen pohtimaan, kuinka me voimme ylläpitää elinikäiseen oppimiseen liittyvää kiinnostusta myös terveydenhuoltohenkilöstön kesken. Maailma muuttuu sellaista vauhtia, ettei voi olettaa pärjäävänsä missään työssä ilman kykyä oppia uutta ja kykyä muuttaa omia toimintatapoja.

Ashlee on havainnut lisääntyvän kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden vaikuttavan terveydenhuoltojärjestelmiin ympäri maailmaa. Maahanmuuttoliikkeen tuoma monimuotoisuus on tulevaisuudessa yhä vahvemmin tunnistettavissa terveydenhuollon työvoimassa ja hoitotyössä. Ilmiö tulee vaikuttamaan hoitokäytäntöihin ja terveydenhuoltoon kaikkialla maailmassa. Tämän Ashlee näkee tulevaisuuden kehityskohteeksi. Yhä tärkeämmäksi tulee löytää keinoja terveydenhuollon ammattilaisten kulttuurisen kompetenssin kehittämiseksi.

Lisäksi organisaatiotasolla tulee luoda tehokkaita ja luovia strategioita, jolla tuetaan muualta tulleita terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita turvallisen ja laadukkaan hoitotyön toteuttamiseksi. Ashlee haluaisi vaikuttaa siihen, että muualta tulleet ammattilaiset ja opiskelijat nähdään organisaatioiden strategisina voimavaroina eikä potilasturvallisuutta vaarantavina ja monien ongelmien aiheuttajina.

Ashleeta haastatteli hoitajat.net x Skhole -blogisti Anetta Väänänen. Anetta kirjoittaa niille terveydenhuollon ammattilaisille, jotka pohtivat yliopisto-opintojen suorittamista ammattikorkeakouluopintojen jälkeen. Lue lisää Anettasta!


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Pohtiminen on todella asioita eteen päin vievää ja kehittävää .Itse pohdin paljon,miksi ja mikä yläkoulussa tylsistyttää.Ashleen tutkimustyön aihe on kansainvälisesti merkittävä. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×