Jump to content
Blogi

3 Asiaa miksi huumori auttaa jaksamaan hoitotyössä


Sonja Ropponen


1. Huumori lisää yhteisöllisyyttä

Kun kahvipöydästä kuuluu naurua, kun heität vitsin työparillesi ennen potilaan hoitoa, se keventää kummasti tunnelmaa. Huumori ikään kuin tuo meitä lähemmäs toisiamme. Se rentouttaa, keventää tunnelmaa ja lisää yhteisöllisyyden tunnetta. Lisäksi huumori voi myös lisätä tuottavuutta. Leppoisa ilmapiiri luo avoimuutta ja lisää työhyvinvointia. Huumorin tulisi olla tilanteeseen sopivaa sekä yhteisöllisyyttä luovaa. Ei syrjivää eikä eristävää. Lisäksi huumori on myös vaikea laji, koska kaikilla meillä on erilainen huumorintaju. Työkaveri on hyvä tuntea, jotta osaa vitsailla oikealla tavalla. Myös itselleen nauraminen kuuluu hyvään työyhteisöön. Huumorin taakse ei saa mennä piiloon, sen tarkoitus ei ikinä saisi olla ilkkuva tai nöyryyttävä.

2. Huumori virkistää raskasta työpäivää

Parhaimmillaan huumori auttaa jaksamaan raskaan työpäivän. Olo on kuin piristysruiskeen saaneella.  Tilanteeseen sopivan vitsin jälkeen aika menee usein kuin siivillä. Tiedämme tilanteen, kun potilaita on paljon, kiire vaanii nurkan takana ja tuntuu ettei tästä päivästä selvitä. Usein humoristinen hetki työkaverin kanssa antaa potkua loppupäivään. Huumori ja nauraminen auttavat yleensä katsomaan tilannetta myönteisemmin ja tulee tunne, että kyllä minä tästä selviän.

3. Potilaat suhtautuvat iloiseen hoitajaan myönteisemmin

Kun hoitaja on rentoutunut ja hyväntuulinen se voi vaikuttaa suoranaisesti potilaan mielentilaan. Monia potilaita saattaa ahdistaa tai pelottaa hoitotoimenpiteet tai esimerkiksi vastaanotolla käynti. Me hoitajat voimme käydä potilaiden kotona, sekä avustaa heitä hyvinkin intiimeissä hoitotoimenpiteissä. Useiden potilaiden kanssa huumori auttaa rentoutumaan. Se vahvistaa hoitajan sekä potilaan keskinäistä kommunikointia. Tällöin on tietenkin tärkeää, että huumorin laatu on sopivaa ja huumori pysyy hyvänmaun rajoissa. On myös huomioitava missä tilanteessa huumoria käyttää, sekä tuntea potilasta edes hieman entuudestaan jolloin voi tuntea hänen huumorintajuansa. Yhteistyö voi sujua leppoisammin kun hoitotoimenpiteissä tai potilaan arjessa on mukana ripaus huumoria.

Yhteenveto tästä kaikesta on, että sopiva määrä huumoria työssä auttaa jaksamaan, rentouttaa ja luo yhteisöllisyyttä. Se myös piristää, syventää potilassuhdetta sekä keventää tunnelmaa. Pidetään siis sopivaa huumoria yllä meidän raskaan työn keskellä, eikö niin?


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Keep the faith

Lähetetty

Ehdottomasti! Vaikka vain 10v alalla olleena olen kuullut myös senkin, että "täällä ei saa nauraa, täällä on sairaita ihmisiä"!

Toki kaikella on aikansa ja paikkansa. Mutta ihan pitelemättömiä tilanteita on hauska muistella joskus myöhemminkin. Kukaan ei naura kelleen ihmisille, vaan niille tilanteille ja absurdeille olosuhteille, mitä tuolla välillä on.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×