Jump to content
 •  

  Ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityiselle sosiaalipalvelualalle – Vaikutuksia hoivayrityksiin, kotipalveluun ja varhaiskasvatukseen

  Hoitajat.net
  Sosiaalipalvelualla maksetaan hoitajille alempaa palkkaa kuin kuntapuolella. Kuvituskuva: Envato

  SuPer, Tehy ja ERTO ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sosiaalipalvelualalle. Se koskee koko sopimusalaa, muun muassa yksityisiä hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelua ja varhaiskasvatusta. Kielto alkaa torstaina 18.6.2020 klo 09:00. Toimenpiteellä halutaan vauhdittaa neuvotteluja Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa, sillä neuvottelut eivät ole edenneet toivotusti. Kielto päättyy perjantaina 3.7.2020 klo 23.59.

  SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola kertoo olevansa pöyristynyt, koska työnantaja ei halua pitää sovitusta kiinni.

  – Olemme sopineet jo vuonna 2018, että yhdessä työnantajaliiton kanssa tavoittelemme kannustavaa palkkausjärjestelmää, joka huomioi tehtävien vaativuuden. Tästä jo sovitusta emme ole valmiita luopumaan, kertoo Parkkola liittojen tiedotteessa.

  – Saavutimme myös vuonna 2018 valtakunnansovittelijan johdolla ratkaisun, jonka mukaan perusteettomat palkkaerot kuntasektoriin nähden pitää kuroa. Sosiaalipalvelualla maksetaan esimerkiksi hoitajille alempaa palkkaa kuin kuntapuolella ja useat muut ehdot ovat heikompia. Työehtoihin on saatava selkeä parannus, Tehyn lakimies Mirja Kinnunen sanoo.

  Nyt neuvotellaan myös yksityisten hoivakotien työntekijöiden palkoista ja työoloista. Liittojen mukaan moni hoitaja on jättänyt alan, koska parannusta alan työehtoihin ei ole tullut.

  Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana järjestöjen jäsenet tekevät töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, jolloin ylityötä ei tehdä eikä vuoroja muuteta.

  Lisätietoa SOSTESsin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta: SuPer | Tehy


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Jaaha

  Posted

  Toivotaan ettei varsinkaan yksityisissä hoivakodeissa keikkatyötä tekevien hoiva-avustajien määrää lisätä entisestään. Nyt saa jo jatkuvasti olla lähihoitajana vastuussa yksinään työvuorossa kun työparina on hoiva-avustaja. Miksi ihmeessä lähihoitajat korvattiin alunperinkään hoiva-avustajilla? Eikö tarkoitus ollut lisätä heitä tukitehtäviin, pyykinpesuun ja siivoukseen?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest ihmettelyä

  Posted

  "Miksi ihmeessä lähihoitajat korvattiin alunperinkään hoiva-avustajilla?"

  Jaa miten niin miksi? Vastaus on täysin ilmiselvä: niin säästetään kuluissa ja saadaan johtajille/omistajille lisää rahaa. Luulet että tän maan tai firmojen johtoa kiinnostaa pätkääkään jos jollain lähihoitajalla on hänen mielestään liian osaamattomia/kouluttamattomia työkavereita tai liian paljon vastuuta?

  Samalla saatiin hoitajaliitoille lyötyä "luu kurkkuun" kun ovat valittaneet että hoitajat joutuvat tekemään hoivakodeissa liikaa muuta työtä kuin hoitotyötä. Jatkossa harvempi on hoitaja joutuu oheistöitä tekemään (ja se että myös hoitoa on antamassa harvempi hoitaja niin ei taas ketään vois vähempää kiinnostaa, paitsi ehkä sitä yksinäistä lähihoitajaa).

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Enemmän ihmettelen

  Posted

  Minua ihmetyttää miksi hoiva-avustaja on lähihoitajan työparina tekemässä hoivaa ja samaan aikaan samassa työvuorossa on lähihoitaja pesemässä pyykkiä tai hoitamassa tiskejä...Vähän tuntuu kuin yritetään savustaa ulos lähihoitaja A (  joka yksinään vastuussa koko porukasta ) tai lähihoitaja B ( työskentelee ns. avustavissa hoiva-avustajan tehtävissä)...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Buuhaa

  Posted

  Toivottavasti neuvottelujen tuloksena ei synny lisää osa-aikaa tekevien keikkalaisten työpaikkoja ( 4-6 h pätkiä). Harmi vaan kun niillä tuntimäärillä ei kukaan tule toimeen ja silti niihin riittää tekijöitä. Ymmärrän kyllä että opiskelijat tekee pätkiä mielellään mutta kun eivät ole vielä valmiita hoitajia, rasittaa sekin valmiiden hoitajien taakkaa ja vastuuta.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...