Jump to content
MAINOS
 •  

  Yli puolet sairaanhoitajista on miettinyt alanvaihtoa koronaepidemian aikana

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Envato

  Sairaanhoitajaliitto selvitti alkusyksystä, miten korona vaikutti sairaanhoitajien työhön. Yli puolet liiton kyselyyn vastanneista mietti koronapandemian keskellä alanvaihtoa ja lähes joka kolmas vastasi miettineensä sitä jo aiemminkin. Kuusi prosenttia vastaajista aikoi toteuttaa alanvaihtoajatuksensa. Noin joka viides miettii asiaa vielä.

  – Jos yli puolet vastaajista on koronapandemian aikana miettinyt alanvaihtoa, on selvää, että toiseen aaltoon ei voida mennä samoista asetelmista kuin ensimmäiseen aaltoon: sairaanhoitajia ja heidän lähijohtajiaan on kuunneltava paremmin ja tuettava enemmän, sanoo puheenjohtaja Nina Hahtela liiton tiedotteessa.

  Vastaajista 40 prosenttia ilmoitti olevansa uupunut tai erittäin uupunut kevään ja kesän 2020 jälkeen. Toiset 40 prosenttia koki olevansa ajoittain uupunut. Suurin osa, 73 prosenttia vastaajista ei ollut uupunut ennen koronapandemiaa. Reilu neljännes oli uupunut jo ennen pandemiakevättä.

  Lähes joka neljännellä vaihtui työtehtävä tai työpaikka, useimmiten toiselle osastolle, kohorttiosastolle, teho-osastolle ja valvontaan, päivystykseen, näytteenottoon tai puhelinneuvontaan. Reilu neljännes koki saamansa perehdytyksen uusiin tehtäviin tai työpaikkaan hyväksi tai erittäin hyväksi. Hieman useampi koki saamansa perehdytyksen huonoksi tai erittäin huonoksi. Ne, jotka eivät olleet perehdytettävinä olivat perehdyttäjinä, ja koronapandemian aiheuttama perehdytysurakka oli valtava etenkin teho-osastoilla.

  Työturvallisuutensa koronapandemiaan liittyen koki vaarantuneen joka toinen vastaaja silloin tällöin tai useammin. Lähes joka neljäs koki, että työturvallisuus vaarantui viikoittain tai useammin. Joka neljäs myös ilmoitti myös, että suojaimia oli liian vähän. Kevään henkilösuojainten puute huolestutti ja aiheutti täysin ylimääräisen stressin oman ja ympäristön turvallisuudesta. Harvoin työturvallisuutensa koki vaarantuneen vajaa kolmannes vastaajista.

  Sairaanhoitajien pääviesti valtiovallalle, kunnille ja työnantajille on se, että rahallinen korvaus on vähintä, mitä voidaan tehdä sairaanhoitajien jaksamisen tukemiseksi ja alalta poistumisen estämiseksi. Rahallinen korvaus on sairaanhoitajien mielestä arvostuksen tunnustus.

  Kyselyyn vastasi 2344 sairaanhoitajaa.

  Lähde: Sairaanhoitajaliitto


  User Feedback

  Recommended Comments

  Miettiä asioita ja toteuttaa jotain ovat kaksi eri asiaa. Itsekin mietin usein uuden auton ostamista tai lottovoiton saamista. Kumpikaan tuskin tapahtuu ihan lähitulevaisuudessa. Mutta mietin kuitenkin.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Itse olen noin kolme vuotta harkittuani vaihtanut pois hoitotyöstä.

  Elämäni paras päätös. Mutta kolme vuotta uutta elämää piti rakentaa ja asioita miettiä ennen kuin lopullisen päätöksen uskalsi tehdä. Harva haluaa kuitenkaan tyhjän päälle jäädä.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...