Jump to content
MAINOS
 •  

  Yksityisten hoivajättien palvelukodeissa vallitsee pelon ilmapiiri

  Muistisairaanhoitaja
  Kuvituskuva: Envato

  Minulla on useamman vuoden työkokemus sairaanhoitajana muistisairaita hoitavissa palvelukodeissa. Viime päivien uutisoinnit yksityissektorin hoivayksiköiden ongelmista eivät ole hämmästyttäneet minua ollenkaan. Uutisiin nostettu yritys ei ole ainoa, jonka olisi katsottava peiliin. Oikeastaan olen eniten hämmästynyt siitä, että ihmiset – sittenkin – tuntuvat välittävän siitä, miten vanhuksia ja muistisairaita Suomessa nykyään hoidetaan.

  Aluksi on kerrottava, että yksityisissä tehostettua palveluasumista tuottavissa yrityksissä jokainen työntekijä joutuu allekirjoittamaan sopimuksen vaitiolosta. Mitään, mikä voisi vahingoittaa yrityksen liiketoimintaa, ei saa kertoa. Ei edes kotona puolisolleen, ei edes asukkaiden omaisille, saati sitten julkisesti.

  Työntekijöitä ympäröi siis jonkinlainen pelon ilmapiiri. Jokainen työntekijä tietää, miten isoja nämä yritykset ovat ja millaisia summia niillä on käyttää mahdollisiin oikeusjuttuihin. Paljon enemmän kuin sillä alipalkatulla ja ylityöllistetyllä hoitajalla, joka ei edes tunne lainsäädäntöä niin hyvin, että tietäisi, mistä hän saa puhua ja keneen saa ottaa yhteyttä edes silloin, kun ihmishenget ovat vaarassa.

  Työurani alkutaipaleella olen nähnyt vuoteeseen hoidettavan vanhuksen, joka ei ollut kahteen viikkoon päässyt suihkuun, koska sen toteuttamiseen ei ollut tarvittavia apuvälineitä, eikä hoivajätti voinut ostaa niitä, koska ”rahaa ei ollut”. Vanhus kutisi kauttaaltaan, mutta ei voinut käyttää enää omia käsiään itsensä raapimiseen. Hän huusi kaiket päivät apua vuoteessaan ja pyysi huoneeseen tullessaan hoitajaa raapimaan häntä.

  Myöhemmin pääsin töihin paikkaan, jossa vanhuksia hoidettiin oikeasti hyvin. Olin valtavan helpottunut ja onnellinen voidessani antaa vanhuksille sitä hoivaa ja huolenpitoa, jota sairaanhoitajan etiikkani vaatii ja jonka he ansaitsevat.

  Sitten iso hoivajätti osti palvelukodin ja kaikki muuttui. Työn tekemisestä liian vähällä hoitajamäärällä tuli arkipäivää. Lisäksi ”hoitajiksi” palkattiin ihmisiä, joilla oli esimerkiksi lyhyt työkokemus henkilökohtaisena avustajana, muttei lainkaan hoitoalan koulutusta. Tämä siksi, että heille voidaan maksaa alinta mahdollista palkkaa. Lisäksi työvuorolistoihin alkoi ilmestyä työntekijöitä, joita ei oltu koskaan edes pyydetty työvuoroon.

  Kaikki tämä lisäsi entisestään hoitoalan koulutuksen saaneiden hoitajien työtä, sillä vastuu hoidosta ja esimerkiksi kaikkien lääkkeiden annosta jäi heille. Yksi hoitaja saattoi joutua työvuoronsa aikana huolehtimaan useammankin eri osaston ja yhteensä yli 30 ihmisen kaikesta lääkehoidosta – oman työnsä ohella tietenkin. Kaiken lisäksi kaikkien hoitajien, myös sairaanhoitajien, työhön kuului siivoamista, tiskaamista, pyykkäämistä aivan loputtomiin.

  Miettikää, mitä tarkoittaa hygieniankin kannalta, että samat hoitajat, jotka juuri tekivät alapesun asukkaalle, jonka vatsa oli toiminut vaippaan, hämmentävät ja tarjoilevat hetken kuluttua aamupuuroa. Aamupuuron syötettyään he tiskaavat astiat ja rientävät pesemään valtavan määrän lakana- ja vaatepyykkiä. Itse olen lähtenyt ottamaan myös verinäytteitä suoraan kakkapesuilta. Lähtiessäni sitten viemään näytteitä kaupungin laboratorioon olen samalla napannut osaston jätesäkit mukaan ja kiikuttanut ne keräysastioihin.

  Työnteko muuttui päivästä toiseen selviämiseksi. Että saisi kaikki aamuisin ylös vuoteestaan, vaipat vaihdettua ja puhtaat vaatteet päälle. Että saisi kaikki ruokittua. Että saisi aamupuuron syötettyä viimeisellekin edes puolta tuntia ennen lounasaikaa. Että saisi kaikille lääkkeet annettua. Työntekijät, jotka ennen hoitivat asukkaita rakkaudella ja lempeydellä, väsyivät. Asukkaat muuttuivat numeroiksi. He muuttuivat vertailuksi siitä, kuinka monta kukin työntekijä oli laittanut tänään.

  Niin, laittanut. Se tarkoittaa aamu- tai iltatoimien tekemistä. Minä olen laittanut yhdessä vuorossa kymmenenkin asukasta. Koska oli pakko. Näillä vanhuksilla on nimetkin, heillä on omat tarpeensa, tarinansa, tapansa. Mutta nyt heistä kaikista oli saatava samanlaisia, että heitä ehti ”laittaa” lyhyessä ajassa mahdollisimman monta. Arvatkaa mikä siihen auttaa, jos ei ole työntekijöitä, joilla on aikaa keskustella, maanitella, neuvotella, laulaa tai lohduttaa muistisairasta, jonka maailmaan kiire ei enää ulotu? Tai jos työtä tekevät ihmiset, joilla ei ole lainkaan hoitoalan koulutusta, eikä siis edes keinoja kohdata muistisairasta? Siihen auttavat psyykeen vaikuttavat lääkkeet. Hoitajat alkavat toivoa, että vähän jokaiselle saataisiin jotain, mikä pitäisi heidät aloillaan, hiljaa ja kiltisti. Että heistä tulisi nopeita laittaa. Ihmisistä.

  Lisäksi on alettava laskemaan, mitä on pakko tehdä ja mitä voi jättää tekemättä. Että ehtisi taas seuraavaan huoneeseen, seuraavaan ylös, vessaan, yöpuku pois, vaippa pois, alapesu, vaippa päälle, sukat, housut, paita- ruljanssiin. Ja tämä monta kertaa aamussa monen asukkaan kohdalla. Jollakin oli kyynärpää auennut, mutta haavataitosta ei ehtinyt vaihtaa, ehkä iltavuoro ehtii. Luoja tietää, mistä sekin haava oli tullut.

  Yhdellä oli pitkät kynnet, mutta nyt ei ehtinyt leikata. Yhdellä perusvoide lopussa, mutta nyt ei ehtinyt lähteä varastosta hakemaan uutta. Yhden hampaita en taaskaan saanut harjattua. Luoja tietää, milloin ne oikeasti on viimeksi harjattu. Vuodepotilaalla on päällään samat vaatteet kuin viikko sitten. Luoja tietää, milloin hänen korviensa taakse on viimeksi edes katsottu ja kuinka monta puhdasta taitosta tarvitaan pesemään viikkojen lika. Luoja tietää, ettei radio tai televisio korvaa ihmistä yksin huoneessaan makaavalle vanhukselle, vaikka huono omatunto saakin hoitajan päivästä toiseen painamaan kaukosäätimen ON-nappulaa. Luoja tietää, että se kaikkein väsynein hoitaja tai kaikkein nuorin ja ujoin sijainen, jonka ymmärrettävästi huolissaan oleva omainen haukkui äitinsä huonosta hoidosta, lukkiutuu vessaan itkemään pahaa oloaan edes 5 minuutiksi, vaikka oikeastaan sellaiseen ei olisi nyt aikaa, kun on niin paljon hoidettavia.

  Kun tietää, paljonko nämä vanhukset tästä hoidostaan maksavat, ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Silloinkaan ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, kun terveysjätti ilmoittaa, että tästä lähtien firma vaatii, että jokaiselle asukkaalle on tarjottava mahdollisuus ulkoilla. Millä ajalla, millä työvoimalla? Kenen jaksamisella? Firma vaatii paljon muutakin, mutta firma ei anna mitään. Olin itse useamman kerran sairaslomalla työuupumuksen ja keskivaikean masennuksen vuoksi. Sitten en enää jaksanut ollenkaan ja lopetin työt yrityksessä. Joskus näen yhä unia niistä vanhuksista, joista yritin parhaani mukaan pitää huolta. Usein mietin, miten he nyt voivat.

  Nyt uutisointeja lukiessani mietin, minkä vuoksi oikein väsytin itseni. Minkä vuoksi niin moni hoitaja yrittää voimiensa äärirajoilla tarjota palvelukotien asukkaille sitä hoivaa, joka heille on luvattu ja josta he maksavat? Minkä vuoksi yrityksellä, jonka omistajaporras tienaa miljoonia vuodessa, ei ole rahaa yhteen suihkulavettiin, ettei kenenkään tarvitsisi maata pesemättömänä vuoteessaan viikkokausia. Minkä vuoksi asukas, joka maksaa hoidostaan 5000 euroa kuussa, ei pääse aamupäivällä vessaan, vaikka on herännyt jo kuudelta, koska hoitajilla ei ole aikaa ja onhan sinulla se vaippa. Miten voivat nukkua yönsä nämä ihmiset, joiden miljoonat on otettu sairaiden kärsimyksestä ja hoitajien väsymyksestä?


  User Feedback

  Recommended Comments  Guest Hoitaja

  Posted

  Siis niin tätä päivää  tämä edellinen kirjoitus. Miksei kukaan puutu? Miksi ikäihmisiä hoidetaan huonosti?  Miksi  hyvät hoitajat ajetaan työuupumukseen? En voi käsittää tätä nykymenoa. 80-90 luvulla hoito oli aivan toista, nyt Jätti yhtiöt käärii miljoona voittoja ja ikäihmiset voi huonommin  koska eivät saa arvoistaan kunnollista ja laadukasta hoitoa. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Kyllästynyt

  Posted

  Nyt uutisissa ollut sote-jätti ei ole ainoa. Invalidiliiton asumispalveluissa täysin samankaltaisia ongelmia. Samalla, kun johtajat nauttivat suurta palkkaa ja palvelupäälliköt saavat bonuksia (osaamatta kuitenkaan johtaa), repivät lähihoitajat itsensä jo alle kolmikymppisinä rikki. Ainoa, mikä merkitsee, on maksuluokka. Maksuluokka pitää sisällään sen summan, mitä kunta maksaa asukkaasta. Esimiehet käskevät työntekijöitään lisäämään mobiilissa juoksevaan työhön lisäminuutteja, vaikka asukkaan luota olisi jo aikaa sitten lähdetty. eli kunnalta kusetetaan lisää rahaa. 

  Laaduntarkkailu ei pelaa. Tarkastukset tehdään aina ennalta ilmoittaen ja esimiesjohtoisesti. Asiat osataan näin esittää vaaleanpunaisin reunuksin, samoja tarinoita kerrotaan omaisille. Työterveys on useammassa toimipisteessä puuttunut uupuneen henkilökunnan puolesta asioihin, mutta niin kauan kuin yksittäisiä ilmiantoja työoloista ei ole, ei tt voi tehdä juuri mitään.

  Hoitajissa on ulkomaailaistaustaisia, joiden kielitaidolla ei mennä edes R-kioskille. On paljon lukihäiriöisiä. Kirjaaminen on ala-arvoista. 

  Miksi kunnat eivät tee tarkastuksia yllättäen ja niin, että perustason työntekijöitä on kertomassa epäkohdista? 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Kuolisinpa saappaat jalas

  Posted

  Kirjoitus osui ja upposi. Kuin olisin omasta yksiköstäni lukenut! Miksi kukaan ei tähän puutu kovalla kädellä? Työnantaja vain näyttää hienoja diagrammeja ja kuinka paperilla näyttää kaikki loistavalta. Totuus on ihan muuta. Ikinä en veisi omia omaisiani kyseisen firman hoidokeiksi! 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  7 minuuttia sitten, Vieras: Hoitaja kirjoitti:

  Siis niin tätä päivää  tämä edellinen kirjoitus. Miksei kukaan puutu? Miksi ikäihmisiä hoidetaan huonosti?  Miksi  hyvät hoitajat ajetaan työuupumukseen? En voi käsittää tätä nykymenoa. 80-90 luvulla hoito oli aivan toista, nyt Jätti yhtiöt käärii miljoona voittoja ja ikäihmiset voi huonommin  koska eivät saa arvoistaan kunnollista ja laadukasta hoitoa. 

  Siksi, koska raha määrää kaiken. Täytyy olla jollain tavoin älykkyysosamäärässä vikaa, ettei hoitajat tajua, että jos yksityinen tulosta tekevä firma hoitaa vanhuksia, niin kyllä se on firman osakkeen omistajien rahantulo se kaikkein tärkein asia. Ja muutenkin olen törmännyt siihen, että yksityisellä puolella työskentelee kaikkein huonoimmat hoitajat, jotka ei muualle oikein pääse.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Luottamusmies

  Posted

  Lainaa

  Työntekijöitä ympäröi siis jonkinlainen pelon ilmapiiri. Jokainen työntekijä tietää, miten isoja nämä yritykset ovat ja millaisia summia niillä on käyttää mahdollisiin oikeusjuttuihin. Paljon enemmän kuin sillä alipalkatulla ja ylityöllistetyllä hoitajalla, joka ei edes tunne lainsäädäntöä niin hyvin, että tietäisi, mistä hän saa puhua ja keneen saa ottaa yhteyttä edes silloin, kun ihmishenget ovat vaarassa.

  Olkaa yhteydessä omaan liittonne. Siellä neuvotaan mitä saa ja pitää tehdä. Meillä on jopa velvollisuus ilmoittaa näistä.

  Luettavaa: 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest hoitaja vaan

  Posted

  Asiaa ja tuttua, aivan kuin itse olisin kirjoittanut tämän. Samat ongelmat, eri paikka, oman jaksamisen takia oli pakko sanoa itsensä irti työstä. Mutta työt kummittelevat edelleen mielessä. Eikä asiaa helpottanut yhtään kiukkuinen johtaja, joka vaatii ja vaatii milloin mitäkin. Työpaikkakokouksissa pelkkää negatiivista, ei kiitosta koskaan. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Ex-hoitaja

  Posted

  25 minuuttia sitten, Vieras: Luottamusmies kirjoitti:

  Olkaa yhteydessä omaan liittonne. Siellä neuvotaan mitä saa ja pitää tehdä. Meillä on jopa velvollisuus ilmoittaa näistä.

  Luettavaa: 

  Kyllä ilmoitin monta kertaa Tehylle, mitään konkreettista apua en saanut. Saatettiin sanoa ettei noin voi olla, on lain vastaista. Epäkohtia oli lukuisia. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Ei ymmärrä, missä vika!

  Posted

  Arki aamuvuoroissa on työntekijöitä riittävästi, ja lisäksi myös keittiöapu, joka huolehtii keittiötöistä, siis vain aamuvuoroissa.

  Viikonloppuisin on samat työt kuin arkisinkin, mutta hoitajia on liian vähän + keittiötyöt päälle. Myös arki-illoissa tehdään töitä pienemmällä henkilökunnalla. Onhan ilta- ja viikonloppulisät hoitajille niin suuret, että on varaa näin uuvuttaa hoitajat.

  Ei ymmärrä, ei!! Missä vika, ettei näitä epäkohtia saada oikaistua. Hyvähän se on säästää, hoitajien kustannuksella 😡 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest kokennut (

  Posted

  "luottamusmies kommentti: ”Olkaa yhteydessä omaan liittonne. Siellä neuvotaan mitä saa ja pitää tehdä. Meillä on jopa velvollisuus ilmoittaa näistä." "

   Hänen neuvonsa ei pidä paikkansa!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Omainen

  Posted

  Itse ennen hoitoalalla työskennellyt mutta nyt äitini asuu erään jättifirmam hoivakodissa, ihan tuli se paikka mieleen!!! Olen tajunnut että kaikki ei todellakaan ole hyvin, johtaja yrittää sumuttaaa, hoitajat ei uskalla sanoa suoraan, välillä raukat saavat minun kiukkuni vaikka yritän aina muistaa sen että hoitajat tekevät parhaansa, mutta hoito on aivan ala-arvoista ja olisi vielä ala-arvoisempaa jos en olisi itse niin aktiivinen, hoitajat kyllä tekee parhaansa mutta eivät jaksa enää kauaa!! Monta hyvää hoitajaa lyhyen ajan sisään lähtenyt. En tiiä mitä voisin tehdä että asiat muuttuisi, keskustelut johtajan kanssa eivät ole kantaneet mihinkään. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Lähihoitaja

  Posted

  Puhutaan että yksityissektorilla tapahtuu näitä laiminlyöntejä mutta kyllä sitä tapahtuu myös kuntien palvelutaloissakin. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Totta joka sana. Mulle riitti yksityisessä hoivakodissa pari kuukautta. Kaikki se kauheus. Järkyttävää.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Entinen hoitaja

  Posted

  Tämä meno jatkuu aina vaan. Jo v. 2010~2011 tämä meno oli nähtävissä. Ei auttanut epäkohtien esilletuonti. Hoitajia ei uskottu. Avi ilmoitti tarkistuksista etukäteen. Listoilla oli haamuhoitajia tai toisen yksikön hoitajan nimiä jotta mitoitus näytti hyvältä. Tuloksena kantelun tehneille puhuttelu, töiden uudelleen järjestely mukamas yksikössä ja epäkohtien julkituoneille potkut.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Oksettavaa

  Posted

  59 minuuttia sitten, Vieras: Ripuli kirjoitti:

  Siksi, koska raha määrää kaiken. Täytyy olla jollain tavoin älykkyysosamäärässä vikaa, ettei hoitajat tajua, että jos yksityinen tulosta tekevä firma hoitaa vanhuksia, niin kyllä se on firman osakkeen omistajien rahantulo se kaikkein tärkein asia. Ja muutenkin olen törmännyt siihen, että yksityisellä puolella työskentelee kaikkein huonoimmat hoitajat, jotka ei muualle oikein pääse.

  Ei kannata olla halpamainen eikä ainakaan yleistää . Ei me olla huonoja vaan työnantaja on huono . 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  32 minuuttia sitten, Vieras: kokennut ( kirjoitti:

  "luottamusmies kommentti: ”Olkaa yhteydessä omaan liittonne. Siellä neuvotaan mitä saa ja pitää tehdä. Meillä on jopa velvollisuus ilmoittaa näistä." "

   Hänen neuvonsa ei pidä paikkansa!

  Työnantajan edustaja saapui paikalle 😂

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Raatona

  Posted

  Kyllä tää tosi on . Riittämättömyyden tunne on joka päiväistä . Halu olisi enemmälle muttei onnistu kuin välttämättömin hoito. Ja väsymys on joka päivä läsnä , ole siinä sitten iloinen ja ystävällisyyden perikuva ... vapaapäivinäkään et saa levättyä sillä ressi seuraa kotiin ja uniin . Tai jos ei muu niin arvoisa työkaveri tuskailee viesteillään työasioita ettei vahingossakaan tuu elettyä omaa aikaa . 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Lähi-Hoitaja

  Posted

  Tunti sitten, Vieras: Ei ymmärrä, missä vika! kirjoitti:

  Arki aamuvuoroissa on työntekijöitä riittävästi, ja lisäksi myös keittiöapu, joka huolehtii keittiötöistä, siis vain aamuvuoroissa.

  Viikonloppuisin on samat työt kuin arkisinkin, mutta hoitajia on liian vähän + keittiötyöt päälle. Myös arki-illoissa tehdään töitä pienemmällä henkilökunnalla. Onhan ilta- ja viikonloppulisät hoitajille niin suuret, että on varaa näin uuvuttaa hoitajat.

  Ei ymmärrä, ei!! Missä vika, ettei näitä epäkohtia saada oikaistua. Hyvähän se on säästää, hoitajien kustannuksella 😡 

  Meillä on ohan sama peli.Arkiaamussa tarpeeksi porukkaa mutta illoissa 4 ja vkl tehdään pienemmällä porukalla joka on aika rankkaa niinkuin eilinen aamu esimerkiksi.Kaikki syötetty vuoteeseen ja annettu aamulääkkeet.Ensimmäinen asukas vaatteissa noin klo 10

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Vastuu?

  Posted

  Missä on valvovan viranomaisen vastuu??? Kuten uutisoinnissa sanottiin, että on luotettu palveluntuottajan rehellisyyteen TARKASTAMATTA asiaa.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Sanna sairaanhoitaja

  Posted

  Niin totta ja hoitajalle näissä yksiköissä ihan "tavallista" arkea. Hoitajat näissä yksiköissä ovat unohtaneet kuinka ihmisiä kuuluisi ehtiä hoitaa, mutta jos niin tekee tällä vallitsevalla miehityksellä joku asukas  jää täysin ilman hoitoa. ja pidemmän päälle hoitajat uupuu ja rupeaa "laittamaan niitä". 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Hämmästynyt

  Posted

  Rohkea ja avaava kirjoitus tärkeästä näkökulmasta. Totuus on hyvä tuoda esiin ja jakaa se. Jospa jokin voisi muuttua näiden esiintulojen myötä. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Täytyy nyt kuitenkin muistaa, että kaikissa yksityisissä hoivakodeissa tilanne ei ole tämä. Paljon on johdosta kiinni mikä on mitoitus ja hoidon laatu. Meillä ei tuollainen menisi läpi vaikka ollaankin yksityisen ison hoivajötin palveluksessa.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Hoitaja-ex

  Posted

  - ilmoitusvelvollisuus on jakaisella hoitoalan työntekijällä

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Lähäri

  Posted

  Samalla tavalla ne asiat on myös julkisella puolella. Siitä vaan tunnutaan vaikenevan. Tehään kiireellä ja vajaalla miehityksellä, koska kukaan ei enää jaksa vähällä palkalla järkyttävää työmäärää. Tehostetussa palveluasumisessa julkisella puolen samalla tapaa hoitajat pesee pyykkiä ja jakaa ruokaa, vie roskat jne. Vanhusten kunto on kokoajan huonompaan suuntaan niin kotona kun palveluasumisessa ja se näkyy myös hoitajien jaksamisessa. Vähän henkilökuntaa ja hitosti töitä. Monesti ruokatauko on vasta klo 13 jälkeen kun aiemmin et vaan ehdi.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Omainen joka päivä

  Posted

  Juu kunnallakin yhtä hyvin kuin yksityisissä laitoksissa.

  karseaa...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...