Leikkausta edeltävän uuden hoidonsuunnittelumallin käyttöönotto KYSissä edisti merkittävästi potilaiden suunniteltua sairaalaan saapumista, osoittaa terveystieteiden maisteri Elina Turusen väitöstutkimus.
Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksen yhteistyönä kehitettiin näyttöön perustuva yhdenmukainen leikkausta edeltävä hoidonsuunnittelumalli. Se kehitettiin ja otettiin käyttöön KYSin kolmellatoista operatiivisella erikoisalalla vuosina 2013–2015.
Hoidonsuunnittelumallissa ennakoidaan ja suunnitellaan leikkaukseen liittyvät asiat riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta mahdollisiin muutoksiin voidaan reagoida jo ennen leikkauspäivää. Tavoitteena on hyvin valmisteltu ja ohjattu potilas, joka saapuu levollisin mielin leikkausyksikköön suunnitelman mukaisesti. Leikkausta edeltävän hoitotyön keskeisimpiä osatekijöitä ovat aktiivisesti hoitoprosessiin ja sen suunnitteluun osallistuva potilas ja hänen läheisensä, kokenut, erikoisalansa hyvin tunteva sairaanhoitaja-hoidonsuunnittelija, moniammatillinen yhteistyö sekä hoitotyötä tukevat sähköiset työkalut.
Leikkausten peruuntumiset aiheuttavat merkittäviä taloudellisia tappioita
Yleisimpiä syitä suunnitellun leikkauksen peruuntumiseen leikkauspäivänä ovat potilaan leikkauskelpoisuuteen tai sairaalan puutteellisiin resursseihin liittyvät syyt. KYSissä kaikista suunnitelluista leikkauksista 4,7 prosenttia peruuntui leikkauspäivänä. Nämä peruuntumiset aiheuttivat vuodessa arviolta noin 1,2 miljoonan euron taloudellisen haitan. Lisäksi noin 80 prosenttia peruutuksista tapahtui jo ennen toimenpidepäivää, mikä aiheutti ylimääräistä työtä hoitoa koordinoiville hoidonsuunnittelijoille.
Hoidonsuunnittelijoilla keskeinen rooli leikkauspotilaiden hoidossa
Nykyaikainen hoito mahdollistaa leikkauspotilaiden saapumisen sairaalaan vasta leikkauspäivän aamuna. Muutos on edellyttänyt leikkausta edeltävän hoitotyön kehittämistä turvallisen ja laadukkaan hoitoprosessin onnistumiseksi. Hoidonsuunnittelija on erikoisalansa kokenut sairaanhoitaja, joka koordinoi potilaiden kokonaishoitoa ja suunnittelee hoitoprosessin yksilöllisesti potilaan, läheisten ja muiden keskeisten ammattilaisten kanssa. Hän kartoittaa potilaiden fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja henkisen tilanteen huomioiden mahdolliset pelot ja jännityksen. Hoidonsuunnittelija kokoaa olennaiset leikkaukseen ja toipumiseen liittyvät tiedot ja vastaa leikkaukseen liittyvästä potilasohjauksesta.
Väitös: Preoperatiivisen hoidonsuunnittelumallin vaikutukset elektiivisten leikkausten peruuntumisiin
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now