Jump to content
MAINOS

Vauvat pääsevät perheheräämössä suunnitellun sektion jälkeen heti ihokontaktiin


Naistenklinikan perheheräämössä vauvat pääsevät suunnitellun keisarinleikkauksen jälkeen äidin rinnalle ihokontaktiin heti syntymän jälkeen. Lähes kaikki vastasyntyneet pääsevät ihokontaktiin ainakin lyhyeksi aikaa.

Viime vuonna 30 % vauvoista oli ihokontaktissa vähintään tunnin ajan syntymän jälkeen. Välitön ihokontakti ei ole aina mahdollinen keisarileikkauksissa, sillä lapsen vointi voi vaatia syntymän jälkeen tarkempaa seurantaa. Joskus ihokontakti joudutaan keskeyttämään äidin huonovointisuuden vuoksi.
 
Alatiesynnytyksissä on jo pitkään ollut käytäntönä, että vauva pääsee heti syntymänsä jälkeen ihokontaktiin. Vauva rauhoittuu siinä nopeasti ja alkaa usein hamuilla ja imeä rintaa. WHO:n ja Unicefin Vauvamyönteisyysohjelmassa suositellaan, että vastasyntynyt saisi olla ihokontaktissa vähintään tunnin ajan. Tutkimusten mukaan vauva sopeutuu ihokontaktissa nopeammin kohdun ulkoiseen elämään, imetys käynnistyy paremmin ja äiti toipuu synnytyksestä nopeammin.
 
Vuonna 2015 Hyksissä syntyi 13 973 lasta, joista 17,7 % syntyi keisarileikkauksella. Kaikista vastasyntyneistä 76 % pääsi äidin ihokontaktiin viimeistään 5 minuutin iässä vähintään tunnin ajaksi. Lisäksi 8 % pääsi toisen vanhemman tai tukihenkilön ihokontaktiin.

Perheiltä positiivista palautetta
 
 -Perheet ovat olleet todella tyytyväisiä, kun vauva on saanut olla äidillä ihokontaktissa. Vanhemmat ovat vähemmän huolissaan vauvan voinnista ja pääsevät paremmin nauttimaan ensihetkistä uuden perheenjäsenen kanssa, sanoo ylihoitaja Marjaana Hanhirova.
 
Heräämössä vauva saa olla äidin iholla koko ajan. Siinä hän pysyy parhaiten lämpimänä. Osa vastasyntyneistä lähtee etsimään rintaa ja imemään, vaikka syntymästä on kulunut vasta hetki.
 
Aikaisemmin käytäntönä oli, että keisarileikkauksella syntynyt lapsi kapaloidaan syntymän jälkeen, jonka jälkeen hänet siirretään mitattavaksi ja kylvetettäväksi toiseen tilaan. -Perheheräämöä lähdettiin kehittämään, kun haluttiin, että myös keisarileikkauksella syntyneet lapset pääsisivät äidille ihokontaktiin heti syntymän jälkeen, Hanhirova jatkaa.
 
Tällä hetkellä lähes kaikki suunnitellut sektiot tehdään Hyksissä Naistenklinikalla. Myös Jorvin sairaalassa ja Kätilöopistolla on kehitetty toimintaa, jotta yhä useammat vauvat pääsisivät leikkaussalissa äidille ensi-ihokontaktiin.

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

pajari

Posted

Tämä on kyllä hieno juttu. Toimii tosin vaan jos vauvankin seuranta pystytään järjestämään Heräämössä. Heräämön hoitaja vastaa leikatun potilaan voinnista , ei siinä voi vauvankin valvonta olla hänen varassaan.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...