Jump to content
MAINOS
 •  

  Työ vanhusten parissa palkitsee

  sh vm 83

  Kun kerron työstäni sukulaiselle, ystävälle tai tuttavalle, ensimmäinen toteamus on, että "miten te hoitajat jaksatte". No, eiköhän jokainen hoitaja tällä hetkellä pysty itse valitsemaan työnsä ja työpaikkansa oman mielenkiinnon mukaan. Työ on niin raskasta kuin siihen suhtautuu. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja yhteistyöllä ratkeaa moni ongelma.

  Vastavalmistuneet hoitajat hakeutuvat mielellään erikoissairaanhoitoon, jossa saa tehdä "temppuja" erikoisten hoitotoimenpiteiden muodossa. Vähän vanhemmat saattavat viihtyä terveyskeskuksen vastaanottotyössä tai vuodeosastolla. Jotkut taas pitävät vanhusten hoidosta, kuten palvelutaloissa ja vanhainkodeissa. Jokaisen osaamista ja erikoisalaa tulee kunnioittaa,eikä arvioida hoitajaa sen mukaan, missä tämä on töissä.

  Vanhusten hoito saattaa vaikuttaa rutinoituneelta, tylsältä, päivä päivältä samanlaiselta työltä, mutta kuten sairaaloissakin, vanhusten hoidossa ei ole koskaan samanlaista työpäivää. Mausteensa antaa omaisten kohtaaminen, vanhusten voinnin muutokset suuntaan tai toiseen, onnistumiset jossain hoidon osa-alueella.

  Sairaanhoitajan vastuulla saattaa olla usein myös sijaisten hankinta, joka vie paljon aikaa. Myös omat vastuualueeseen kuuluvat kirjalliset tehtävät, lääkäriyhteistyö ja asukkaiden lääkehoidosta vastaaminen on hoidettava ajallaan. Vanhusten arviointi ja kirjaaminen myös korostuu. Vanhusten hoito vanhainkodeissa ei ole vain sairaanhoitajan johdolla tehtävää työtä, vaan moniammatillista hoitotyötä. Kaikkien mielipiteitä kuunnellaan ja toimintaa kehitetään sen mukaan.

  Näkemykseni hoitotyöstä tämän tekstin perusteella saattaa vaikuttaa ruusuiselta. Uskon kuitenkin, että vaikka tulee päiviä jolloin laahustetaan kotiin rättiväsyneenä työpäivän jälkeen ilman lakisääteisiä taukoja, joku asia hoitotyössä palkitsee, että jaksaa seuraavana päivänä tulla taas samaan työhön. Ja väitän tässä, että se ei voi olla raha.

  Minulle tämä palkitseva asia on nähdä vanhusten hyvinvointi ja oman ammatillisen osaamisen kehittyminen päivä päivältä. Ja kun vapaa-ajan käyttää mielekkäästi, työasiat eivät jää mieleen pyörimään omalla ajalla.

  sh vm 83


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Hoitopöö

  Posted

  Ihan totta on että hoitajan työ on kutsumusammatti: halu auttaa. Mutta koska se on sitä niin helposti suostutaan olemaan laupiaita samarialaisia. Ei pidä tyytyä! Pitää vaatia omasta osaamisestaan palkkaa ja lakisääteiset tauot. Muuten voi sitten tehdä vaikka vapaaehtoistyötä jos energiaa riittää. Mutta työstä pitää saada korvaus. Niin kauan kuin yksikin ihminen suostuu tekemään työtään alle minimipalkalla, niin kauan sitä myös teetetään niin.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  HUOM! Haluatko sinä kirjoittaa hoitotyöstä? Lue tämä:

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.