Jump to content
MAINOS
 • Valvira: Vartijat eivät ole hoitohenkilökuntaa


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Shutterstock

  Valvira on linjannut, että vartijat eivät täytä hoitoon ja hoivaan osallistuvan henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia, eivätkä he ole osa hoitohenkilökuntaa. Valviran mukaan turvallisuusalan koulutus sisältää ensiapukoulutusta, mutta ei hoidon tarpeen arviointia – koulutus ei siis anna valmiuksia toimia sosiaalihuollossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille kuuluvissa tehtävissä, kuten tehostetussa palveluasumisessa ja kotihoidossa. 

  Valvira toteaa, että vartijoita ja järjestyksenvalvojia tulisi käyttää vain laissa tarkoitettuien tehtävien hoitamiseen. Esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksiköissä vartijan läsnäolon tulisi perustua henkilökunnan suojaamiseen. Vartijan sijoittumista yksikön tiloissa hoitotilaan tai sen ulkopuolelle tulisi arvioida myös asiakkaan/potilaan oikeuksien (mm. yksityisyyden suojan) näkökulmasta.

  Valviran mukaan palvelu, jossa ainoastaan välitetään ja vastaanotetaan hälytykset ilman että palvelun tuottaja tekee hoidon tarpeen arviointia ja hoivaan tai huolenpitoon liittyviä toimenpiteitä, ei ole sosiaalihuollon palvelujen tuottamista. Toiminnassa on tällöin kyse kotipalvelun tukipalvelusta. Kotipalvelun tukipalvelulla tarkoitetaan muuta kotipalvelua täydentäviä, asiakkaan kotona selviytymiseen tarvittavia palveluita, kuten ateria-, siivous- ja kylvetyspalveluita tai turva- ja turvapuhelinpalveluja. Tukipalvelut ovat monille asiakkaille tärkeä osa palvelukokonaisuutta.

  Lisätietoja: Vartijoiden ja turvapalveluiden käyttäminen vanhustenhuollon palveluissa

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Siis onko vartijoita oikeasti laskettu vahvuuteen jossain? Eikös tuolla perusteella sitten lasketa myös omaiset ja edunvalvojat? 

  Link to comment
  Share on other sites

  Tätkähdyttävää että tällaisesta pitää uutisoida. Eikös toi nyt ole itsestäänselvää, ettei vartija voi toimia hoitajana.

  Link to comment
  Share on other sites

  Tapahtui kotikunnassani kymmenisen vuotta sitten. Vanha mies oli saattohoidossa ja tarvitsi myös öisiä tarkistuskäyntejä. Yksityinen hoitofirma pitkin hampain ja isolla rahalla teki toisen, ja aamuyön käynti sitten vartiointiliikkeeltä. No sittenpä oli kerran viesti klo 7:30 odottamassa aamuhoitajaa : "klo 04:00. Hajusta päätellen ulostanut vaippaansa". Eikä sitten muuta... On muuten aika pitkä aika olla paskoissaan. Nykyään täällä onneksi on ihan hoitoalan väkeä yövuorossa. Mutta aina välillä kuulee miten "herrojen" mielestä sekin niin kalliiksi tulee...

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...